Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςWTTC: Οι ΗΠΑ η μεγαλύτερη αγορά ταξιδιού και τουρισμού στον κόσμο – ανάκαμψη του παγκόσμιο τουρισμού
Παγκόσμιες τουριστικές τάσεις

WTTC: Οι ΗΠΑ η μεγαλύτερη αγορά ταξιδιού και τουρισμού στον κόσμο – ανάκαμψη του παγκόσμιο τουρισμού

Οι ΗΠΑ διατηρούν τη θέση τους ως η μεγαλύτερη αγορά ταξιδιού και τουρισμού στον κόσμο παρά τους μακροχρόνιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενισχύοντας τα ταξίδια εσωτερικού. Το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ η Κίνα και η Γερμανία βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση.

Η τελευταία Έκθεση Οικονομικών Τάσεων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη και ισχυρότερη αγορά ταξιδιών και τουρισμού στον κόσμο.

Η κορυφαία κατάταξή της επιβεβαιώθηκε, παρά το γεγονός ότι υπέστη μακροχρόνιους και επιζήμιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς έκανε ελάχιστα για να σταματήσει την εξάπλωση του COVID-19 και είχε ως αποτέλεσμα μόνο σοβαρές οικονομικές απώλειες. Ωστόσο, ενώ η νούμερο ένα θέση της διατηρήθηκε, η συνεισφορά του τομέα ταξιδιών και τουρισμού των ΗΠΑ στην οικονομία του έθνους μειώθηκε κατά 700 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2019, σε κάτι λιγότερο από 1,3 δολάρια τρισεκατομμύρια πέρυσι.

Έρευνα της Oxford Economics για το WTTC δείχνει ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στις τρεις πρώτες χώρες – με την Κίνα δεύτερη και τη Γερμανία τρίτη.

Αλλά οι κατατάξεις είναι ψευδαισθήσεις, καθώς οι κορυφαίες οικονομίες ενίσχυσαν τον αριθμό τους εγχώριων ταξίδια, ενώ ο αριθμός των διεθνών επισκεπτών μειώθηκε κατακόρυφα.

Στις Η.Π.Α., η διεθνής κατάταξη ταξιδιωτικών δαπανών την οδήγησε σε πτώση από την κορυφή πριν από την πανδημία. Όμως, παρά τις προκλήσεις των δύο τελευταίων ετών, η νέα έκθεση από τον παγκόσμιο τουρισμό δείχνει ότι τα επαγγελματικά ταξίδια είναι στο δρόμο προς την ανάκαμψη.

Η Julia Simpson, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: «Η έκθεσή μας δείχνει την ανθεκτικότητα του ταξιδιωτικού κλάδου παρά τις επιπτώσεις των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο που ουσιαστικά απέτυχαν να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού. Παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, ο τουριστικός κλάδος έχει ανακάμψει. Ο κόσμος, με κάποιες εξαιρέσεις, ταξιδεύει ξανά. Και βλέπουμε μια αναζωπύρωση στα επαγγελματικά ταξίδια. Τα επόμενα 10 χρόνια, η ανάπτυξη του τουρισμού θα ξεπεράσει την παγκόσμια οικονομία».

Τα στοιχεία του WTTC αποκαλύπτουν ότι όσον αφορά στη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ, η Κίνα διατήρησε τη δεύτερη θέση της, με περισσότερα από 814 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Γερμανία παρέμεινε η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο, συνεισφέροντας 251 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στη γερμανική οικονομία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε δραματικά από την πέμπτη θέση το 2019 στην ένατη το 2021, με συνεισφορά λίγο πάνω από 157 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, η μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών.

Όσον αφορά στις διεθνείς δαπάνες ταξιδιωτών, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γαλλία, η οποία πριν χτυπήσει η πανδημία ήταν στην τέταρτη θέση, και ξεπέρασε την Ισπανία, την Κίνα και τις ΗΠΑ για να πάρει την πρώτη θέση.

Η Κίνα, η οποία παραμένει κλειστή σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, ήταν στη δεύτερη θέση πριν της πανδημίας, αλλά έπεσε δραματικά στην 11η θέση το 2021.

Σε όλη την Ασία-Ειρηνικό, οι μεγάλες αγορές του τουρισμού, όπως η Ταϊλάνδη και η Ιαπωνία, γνώρισαν τεράστιες απώλειες στις διεθνείς δαπάνες, που οδήγησαν και στις δύο αγορές – στην πέμπτη και όγδοη θέση αντίστοιχα πριν από την πανδημία – να βγουν από τους 20 κορυφαίους προορισμούς το 2021.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του WTTC, τα επαγγελματικά ταξίδια παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο από 41% φέτος. Για τα επόμενα 10 χρόνια προβλέπεται ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά μέσο όρο 5,5% ετησίως και μπορεί να επιστρέψει πιο γρήγορα στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Το WTTC προβλέπει ότι έως το 2032, η Κίνα θα μπορούσε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και να γίνει η μεγαλύτερη αγορά ταξιδίων στον κόσμο. Η έρευνα δείχνει ότι η συμβολή του τομέα τουρισμού της Κίνας στο ΑΕΠ θα μπορούσε να φτάσει τα 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μέχρι το 2032, καθιστώντας την την πιο ισχυρή αγορά ταξιδιού και τουρισμού στον κόσμο.

Τέλος, η Ινδία θα μπορούσε να ξεπεράσει τη Γερμανία και να φτάσει στην τρίτη θέση με προβλεπόμενη αξία για τον κλάδο τα 457 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024