Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΔιχασμός της ΕΕ για την παροχή τουριστικής βίζας σε Ρώσους
Ευρωπαϊκή Ένωση

Διχασμός της ΕΕ για την παροχή τουριστικής βίζας σε Ρώσους

Σκανδιναβικές χώρες και Γερμανία συζητούν για την παροχή τουριστικής βίζας σε Ρώσους ενω η Γερμανία εκφράζει έντονες επιφυλάξεις. Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει στο 90% τις βίζες σε Ρώσους

Οι σκανδιναβικές χώρες και η Γερμανία φάνηκαν την περασμένη Δευτέρα στο Όσλο να διχάζονται για το ενδεχόμενο να περιοριστούν, σε αντίποινα για τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, οι τουριστικές βίζες που δίνονται στους Ρώσους, τιμωρητικό μέτρο που εισηγείται το Ελσίνκι αλλά συναντά επιφυλάξεις στο Βερολίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Pekka Haavisto ανακοινώνει ότι θα μειώσει από την 1η Σεπτεμβρίου κατά 90% τον αριθμό των αδειών εισόδου που χορηγείται σε Ρώσους.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε μέσω του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Pekka Haavisto, ότι θα μειώσει από την 1η Σεπτεμβρίου κατά 90% τον αριθμό των αδειών εισόδου που χορηγεί σε Ρώσους, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που εισέρχονται στην ΕΕ μέσω του εδάφους της χώρας.

“Δεν άρχισαν τον πόλεμο οι απλοί Ρώσοι, όμως, ταυτόχρονα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι υποστηρίζουν τον πόλεμο”, συνόψισε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Sanna Marin, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των αρχηγών των κυβερνήσεων σκανδιναβικών χωρών και της Γερμανίας.

“Δεν είναι σωστό οι Ρώσοι πολίτες να μπορούν να εισέρχονται στην Ευρώπη, στον χώρο Schengen, ως τουρίστες (…) την ώρα που η Ρωσία σκοτώνει κόσμο στην Ουκρανία“, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Στις αρχές Αυγούστου, το φινλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε σχέδιο για να περιοριστούν οι θεωρήσεις διαβατηρίου που δίνουν σε Ρώσους που θέλουν να πάνε στη χώρα για τουρισμό. Το Ελσίνκι επιθυμεί να ληφθεί παρόμοια απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπέρ της ιδέας τάσσεται η Εσθονία.

Μετά την απαγόρευση των πτήσεων από τη Ρωσία στην ΕΕ, οι Ρώσοι τουρίστες που πάνε στη σκανδιναβική χώρα είναι ολοένα περισσότεροι, καθώς μοιράζεται σύνορα με την πατρίδα τους, και από εκεί βέβαια ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη. Η φινλανδική κυβέρνηση όμως ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή, καθώς μεγάλος αριθμός Ρώσων τουριστών χρησιμοποιούν τη Φινλανδία και το Αεροδρόμιο του Ελσίνκι για να μεταβαίνουν σε τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, μετά την άρση των περιορισμών στα ταξίδια που είχε επιβάλει η Μόσχα λόγω της πανδημίας.

“Και μάλλον αυτό δεν είναι σωστό αν για παράδειγμα σκεφτούμε τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία σε ό,τι αφορά στη χρήση του εναέριου χώρου”, επεσήμανε ο Φινλανδός υπουργός.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πολλές δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Φινλανδία, έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να δυσκολεύονται να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής θα προτείνουν από κοινού στην ΕΕ να ακυρώσει τη συμφωνία που έχει συνάψει με τη Ρωσική Ομοσπονδία και η οποία είχε καταστήσει εύκολη την παροχή βίζας στους Ρώσους που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν στην ΕΕ, σημείωσε ο Haavisto.

Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η Φινλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin και η Εσθονή ομόλογός της Kaja Kallas, έχουν ζητήσει να πάψουν να χορηγούνται στους Ρώσους άδειες εισόδου στην ΕΕ. Ωστόσο ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz τάχθηκε κατά της πρότασης αυτής, επισημαίνοντας ότι οι Ρώσοι που διαφωνούν με το καθεστώς θα πρέπει να μπορούν να φύγουν από τη χώρα τους.

Από την άλλη πλευρά, η Φινλανδία εξετάζει να δημιουργήσει μια ανθρωπιστική βίζα, η οποία θα μπορεί να δίνεται στους Ρώσους που αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα τους ή σε όσους χρειάζεται να επισκεφθούν την Ευρώπη για δημοσιογραφικές αποστολές ή για ακτιβισμό, πρόσθεσε ο κ. Haavisto. Όμως ο κ. Scholz εξέφρασε επιφυλάξεις για τη λήψη αυτού του μέτρου, λέγοντας ότι “ήταν σημαντική απόφαση από πλευράς μας να επιβάλλουμε κυρώσεις σε βάρος αυτών που είναι υπεύθυνοι για τον πόλεμο, σε βάρος των ολιγαρχών και όσων επωφελούνται οικονομικά από τον πόλεμο του καθεστώτος του Putin”, τόνισε. “Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά νομίζω πως δεν πρόκειται για πόλεμο του ρωσικού λαού, πρόκειται για πόλεμο του Putin”, συνέχισε.

Κατά την άποψη του κ. Scholz, ο περιορισμός των θεωρήσεων διαβατηρίου θα έπληττε επίσης “όλοι όσοι φεύγουν από τη Ρωσία, επειδή διαφωνούν με το ρωσικό καθεστώς”. “Όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε δεν πρέπει να κάνουν πιο περίπλοκο γι’αυτούς να επιδιώξουν την ελευθερία και να φύγουν από τη χώρα για να απομακρυνθούν από το καθεστώς και τη δικτατορία στη Ρωσία”, πρόσθεσε.

Η Σουηδία, μέσω της πρωθυπουργού της, Eva Magdalena Andersson, ανέφερε ότι δεν παίρνει για την ώρα θέση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. “Υπάρχουν επιχειρήματα και στις δύο πλευρές“, είπε η κα Andersson, ενώ η Δανία κάλεσε να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή ενότητα έναντι της Μόσχας. “Ένα από τα επιτεύγματά μας κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου είναι η ενότητά μας και θα έπρεπε να κάνουμε αυτήν τη συζήτηση, για την περιστολή των ταξιδιών ρώσων τουριστών”, είπε η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen. “Κατανοώ γιατί ορισμένοι Ευρωπαίοι, και πιθανόν ειδικά οι Ουκρανοί, το βρίσκουν λίγο παράξενο πως η Ρωσία επιτέθηκε σε μια ευρωπαϊκή χώρα και ταυτόχρονα εμείς συνεχίζουμε να υποδεχόμαστε τουρίστες από αυτή”, ανέφερε

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre, η χώρα του οποίου δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ, διαβεβαίωσε πως το Όσλο θα στηρίξει οποιαδήποτε κοινή δράση αποφασιστεί να αναληφθεί.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024