Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΕΕ: Πρόταση για κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για τους πολίτες 16 νησιωτικών κρατών
Ευρωπαϊκή Ένωση

ΕΕ: Πρόταση για κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για τους πολίτες 16 νησιωτικών κρατών

Οι πολίτες 16 νησιωτικών κρατών θα είναι σύντομα σε θέση να εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν χωρίς να χρειάζονται θεώρηση. Αυτό θα προσφέρει νέες ευκαιρίες και πλεονεκτήματα τόσο στην ΕΕ όσο και στους υπηκόους 16 χωρών.

“Η κατάργηση των θεωρήσεων για τα ταξίδια δεν είναι απλώς και μόνο μια συμβολική κίνηση – θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες των συγκεκριμένων χωρών και στους πολίτες της ΕΕ, με τη διευκόλυνση των διαπροσωπικών επαφών και των επιχειρηματικών ευκαιριών”, δήλωσε η Cecilia Malmstrom, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες να προστεθούν 5 νησιωτικά κράτη της Καραϊβικής (Ντομίνικα, Γρενάδα, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες και Τρινιδάδ και Τομπάγκο), 10 νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού (Κιριμπάτι, Νήσοι Μάρσαλ, Μικρονησία, Ναούρου, Παλάου, Σαμόα, Νήσοι Σολομώντος,, Τόνγκα, Τουβαλού και Βανουάτου) και το Ανατολικό Τιμόρ στον κατάλογο τρίτων χωρών και εδαφών των οποίων οι υπήκοοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης.

Στόχος είναι η να απλοποιηθούν τα ταξίδια στον χώρο Σένγκεν, καθώς και στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Οι υπήκοοι των χωρών αυτών δεν θα χρειάζονται θεώρηση για παραμονή βραχείας διάρκειας (μέχρι 90 ημερών) εάν είναι κάτοχοι διαβατηρίου, για ταξίδια που πραγματοποιούν για επιχειρηματικούς, τουριστικούς ή οικογενειακούς λόγους. Αυτό θα διευκολύνει τον προγραμματισμό των ταξιδιών και θα μειώσει το κόστος τους. Λόγω της περιορισμένης προξενικής παρουσίας των κρατών μελών σε πολλές από αυτές τις χώρες, οι αιτούντες θεώρηση ήταν συχνά υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να υποβάλουν αίτηση θεώρησης Σένγκεν.

Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει ότι η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα έχει αμοιβαίο χαρακτήρα μέσω συμφωνιών κατάργησης της υποχρέωσης θεώρησης, που θα εξασφαλίζουν καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης σε όλους τους πολίτες της ΕΕ που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε αυτές τις χώρες. Επιπλέον, θα απαλλαγούν από την υποχρέωση θεώρησης και ορισμένες ειδικές κατηγορίες βρετανών πολιτών που υπόκεινται επί του παρόντος στην υποχρέωση αυτή (περίπου 300.000 άτομα που διαμένουν συνήθως σε βρετανικά υπερπόντια εδάφη όπως οι Βερμούδες και οι νήσοι Τερκς και Κάικος).

Εναπόκειται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν τελική απόφαση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής.
 
Έκθεση για τη λειτουργία του συστήματος τοπικής συνεργασίας Σένγκεν
Ακόμη, η Επιτροπή ενέκρινε χθες έκθεση για τη λειτουργία του συστήματος της “τοπικής συνεργασίας Σένγκεν”. Η έκθεση αξιολογεί τα δύο πρώτα έτη εφαρμογής του κώδικα θεωρήσεων της ΕΕ και διατυπώνει συγκεκριμένες συστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί η συνεργασία στο μέλλον, για παράδειγμα με τον επιμερισμό των βαρών όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων. Η βελτιωμένη τοπική συνεργασία Σένγκεν, ιδίως όσον αφορά την εναρμόνιση των πρακτικών, θα συμβάλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τις θεωρήσεις και θα διασφαλίσει ίση, δίκαιη και διαφανή μεταχείριση σε όλους τους αιτούντες θεώρηση.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024