Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕλλάδα – Βραζιλία: Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για τον τουρισμό
Διακρατικές σχέσεις

Ελλάδα – Βραζιλία: Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για τον τουρισμό

«Η Ελλάδα μπήκε στο ευρωπαϊκό παζλ των χωρών, που οι τουρίστες από τη Βραζιλία μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς αυξημένο κατά 6,5% κόστος δαπάνης. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει για την Ελλάδα μια μεγάλη αγορά από ταξιδιώτες για τους μήνες Οκτώβριο – Μάρτιο», δηλώνει ο πρόεδρος της Hatta, Λύσανδρος Τσιλίδης.

Τρεις διμερείς συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βραζιλίας υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κ.κ. Νίκος Δένδιας και Μάουρο Βιεϊρά, αντίστοιχα, κατά τη συνάντησή τους στην Μπραζίλια. Η πρώτη αφορά τη συμφωνία – πλαίσιο συνεργασίας σε αμυντικά θέματα. Επίσης, υπέγραψαν συμφωνία αεροπορικών υπηρεσιών και μνημόνιο για τουριστική συνεργασία.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών βρέθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βραζιλίας και εντός των διεθνών οργανισμών. Ειδικότερα, στην ατζέντα βρέθηκαν η οικονομία, οι επενδύσεις, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, καθώς και η 9η Διάσκεψη «Our Ocean Conference 2024» που θα φιλοξενηθεί από την Ελλάδα.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν θέματα περιφερειακού και διεθνούς χαρακτήρα, με τον κ. Δένδια να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την αμφισβήτηση της σημερινής παγκόσμιας τάξης «από δυνάμεις που φιλοδοξούν να μας γυρίσουν πίσω σε προηγούμενους σκοτεινούς αιώνες- όπου οι ισχυρότεροι επέβαλαν τις απόψεις και τις πολιτικές τους στους λιγότερο ισχυρούς, όταν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών υπαγορεύονταν από τη χρήση βίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών αντέταξε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο» και υπογράμμισε την ανάγκη «να ενωθούμε ενάντια στον αναθεωρητισμό, από όπου κι αν προέρχεται». Υπό αυτό το πρίσμα, διαμήνυσε πως η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι βαθιά ριζωμένη στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), το οποίο έχει υπογράψει και η Βραζιλία. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, καθώς και η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τόνισε ο κ. Δένδιας.

Αναφερθείς στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Βραζιλίας και ειδικότερα στη συμφωνία – πλαίσιο συνεργασίας σε αμυντικά θέματα, τη συμφωνία αεροπορικών υπηρεσιών και το μνημόνιο για τουριστική συνεργασία που υπέγραψε με τον Βραζιλιάνο υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως εγκαινιάζεται μια νέα εποχή, στη βάση της βαθιά ριζωμένης φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, που βασίζεται στις κοινές τους αξίες.

Ένας άλλος κρίκος της αλυσίδας που μπορεί να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις είναι το γεγονός πως η Ελλάδα πρόσφατα έλαβε καθεστώς συνδεδεμένου παρατηρητή στην «Κοινότητα των πορτογαλόφωνων χωρών».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην ελληνική Ομογένεια που διαβιεί στη Βραζιλία, με μέλη της οποίας συναντήθηκε νωρίτερα, ξεκινώντας την επίσκεψη στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής. «Η ζωντανή ελληνική Διασπορά εδώ στη Βραζιλία – συνάντησα μερικούς από αυτούς σήμερα το πρωί – με τη συμμετοχή της στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως γέφυρα συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Βραζιλίας» τόνισε.

Καταληκτικά, ο κ. Δένδιας, απευθυνόμενος στον κ. Βιεϊρά, θέλησε να δηλώσει τη βεβαιότητά του πως μετά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Βραζιλία, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να ανθήσουν.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024