Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΕνεργοποιείται πανευρωπαϊκά από 14 Σεπτεμβρίου το άρθρο 96 της Οδηγίας για τις ηλεκτρονικές πληρωμές
Τουρισμός και επιχειρηματικότητα

Ενεργοποιείται πανευρωπαϊκά από 14 Σεπτεμβρίου το άρθρο 96 της Οδηγίας για τις ηλεκτρονικές πληρωμές

Από 14/9/2019 καμία συναλλαγή εντός Ευρώπης με κάρτα δε θα μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη χρήση του 3D secure Version 2Η διαφορά με το Version 1 είναι ότι ο κωδικός που θα απαιτείται για την έγκριση της συναλλαγής από τον κάτοχο της κάρτας θα είναι μίας μόνο χρήσης και θα αποστέλλεται από τον εκδότη της κάρτας στον κάτοχο μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (sms, viber κ.λπ.) στο κινητό του τηλέφωνο.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου ενημερώνει ότι από την 14η Σεπτεμβρίου 2019 ενεργοποιείται πανευρωπαϊκά η οδηγία για της ηλεκτρονικές υπηρεσίες πληρωμών γνωστή ως PSD 2 (Payment Service Directive).

H PSD2 είναι οδηγία, η οποία θεσπίστηκε από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την καταπολέμηση των συναλλαγών απάτης (Fraud), καθώς και τη διακίνηση του μαύρου χρήματος και αφορά, φυσικά, και όσες τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία κ.ά.) συναλλάσονται και ηλεκτρονικά.

Όσον αφορά στο μεγαλύτερο αριθμό μελών του συνδέσμου, η οδηγία αφορά τις συναλλαγές με κάρτες μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων των τραπεζικών ιδρυμάτων και των πιστοποιημένων ιδρυμάτων πληρωμών (Everypay, Viva κ.λπ.).

Πιο συγκεκριμένα, από 14/9/2019 οπότε και ενεργοποιείται πανευρωπαϊκά η οδηγία όλες οι συναλλαγές που ολοκληρώνονται με κάρτα μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων των ιδρυμάτων, θα πρέπει να πραγματοποιούνται με Strong Customer Authentication (SCA), κοινά γνωστό στα μέλη του Συνδέσμου με τον όρο 3D Secure.

Για την ακρίβεια, όσον αφορά τις κάρτες έκδοσης από ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιείται με 3D Secure Version 2, ενώ όσον αφορά τις κάρτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να πραγματοποιείται με τουλάχιστον 3D secure Version 1 (ανάλογα με το τι υποστηρίζει το ίδρυμα που έχει εκδώσει την κάρτα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από 14/9/2019 καμία συναλλαγή εντός Ευρώπης με κάρτα δε θα μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη χρήση του 3D secure.

Επιπλέον για όλες πλέον τις συναλλαγές θα πρέπει να αποστέλλεται προς τo ίδρυμα μέσω των ηλεκτρικών συστημάτων των καταστημάτων και η διεύθυνση χρέωσης του πελάτη ανά συναλλαγή (Billing Adress).

Όσον αφορά στη διαφορά του 3D Secure Version 2 με το Version 1 είναι, ότι ο κωδικός που θα απαιτείται για την έγκριση της συναλλαγής από τον κάτοχο της κάρτας θα είναι μίας μόνο χρήσης και θα αποστέλλεται από τον εκδότη της κάρτας στον κάτοχο μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (sms, viber κλπ) στο κινητό του τηλέφωνο.
 
Στη συνέχεια ο κάτοχος θα πρέπει να εισάγει τον κωδικό αυτόν σε συγκεκριμένο πεδίο. Με την εισαγωγή του κωδικού αυτού και μόνο θα αποστέλλεται η συναλλαγή αυτή στο ίδρυμα με το οποίο συνεργάζεται το κατάστημα για να χρεωθεί η κάρτα. Χωρίς την εισαγωγή του κωδικού δεν θα μπορεί να προχωρήσει η έγκριση της συναλλαγής. Στην περίπτωση του Version 1 o κάτοχος της κάρτας καλείται να συμπληρώσει ειδικό κωδικό σε ειδικό περιβάλλον του εκδότη της κάρτας, στο οποίο μεταφέρεται κατά την συναλλαγή και τον οποίο καλείται από την στιγμή που τον καταχωρεί να τον θυμάται για όλες τις επόμενες συναλλαγές του , διαδικασία που μέχρι στιγμής είχε ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά εγκατάλειψης των παραγγελιών κατά την ηλεκτρονική πληρωμή.

Σχετικά με την ενεργοποίηση της οδηγίας, τα κράτη μέλη είχαν ζητήσει από την European Banking Authority (ΕΒΑ) την μεταφορά της ημερομηνίας έναρξης της για αργότερα. Από την ενημέρωση που έχουμε, εχθές 24/6/2019 η EBA έβγαλε ανακοίνωση με την οποία δεν δίνει παράταση στην ενεργοποίηση της οδηγίας αλλά αναφέρει ότι θα υπάρξει περίοδος χάριτος έτσι ώστε τα ιδρύματα αλλά και τα ηλεκτρονικά καταστήματα να υλοποιήσουν τις τεχνικές αλλαγές που απαιτούνται. Η διάρκεια της περιόδου χάριτος δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά υπάρχει μια ενημέρωση ότι θα ανακοινωθεί από το νέο έτος.

Με δεδομένο όμως ότι δίνεται η επιλογή στην κάθε χώρα μέλος και στην εποπτική της αρχή να αποφασίσει μεμονωμένα αν θα αξιοποιήσει την περίοδο χάριτος ή όχι, τα ηλεκτρονικά καταστήματα που συναλλάσσονται με καταναλωτές εκτός Ελλάδος θα είναι καλό να έχουν ολοκληρώσει όλες τις αλλαγές που θα απαιτούνται σχετικά με την PSD2 μέχρι τις 14/9/2019. Σε αντίθετη περίπτωση αν ο εκδότης της κάρτας του καταναλωτή σε χώρα μέλος έχει ενεργοποιήσει την οδηγία και τους σχετικούς μηχανισμούς της PSD 2 η συναλλαγή δεν θα γίνεται αποδεκτή από αυτόν οπότε και ο καταναλωτής του εξωτερικού δε θα μπορεί να ολοκληρώσει την παραγγελία του στο κατάστημα που θα έχει επιλέξει.

Συστήνεται στα μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου να επικοινωνήσουν με τα ιδρύματα που συνεργάζονται για να ενημερωθούν περαιτέρω για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν ειδικά αν έχουν μεγάλο αριθμό συναλλαγών από το εξωτερικό.

Τέλος, ο σύνδεσμος είναι σε επικοινωνία με τα τραπεζικά ιδρύματα και ιδρύματα πληρωμών μέλη του, καθώς και με τους οργανισμούς καρτών (Visa, Mastercard) με σκοπό της διοργάνωση εκπαιδευτικής ημερίδας για την εκτενέστερη ενημέρωση των μελών. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση του συνδέσμου σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής της ημερίδας αυτής.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024