Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΑσφάλεια των πολιτών κατά τη διάρκεια δοκιμαστικών πτήσεων
Ερώτηση προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή

Ασφάλεια των πολιτών κατά τη διάρκεια δοκιμαστικών πτήσεων

Το ζήτημα της ασφάλειας πολιτών και εργαζομένων και των ευθυνών που αναλογούν στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη που πραγματοποίησαν δοκιμαστικές πτήσεις στην Ευρώπη, την στιγμή που ήταν καλυμμένη από […]

Το ζήτημα της ασφάλειας πολιτών και εργαζομένων και των ευθυνών που αναλογούν στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη που πραγματοποίησαν δοκιμαστικές πτήσεις στην<...> Ευρώπη, την στιγμή που ήταν καλυμμένη από την επικίνδυνη ηφαιστειακή τέφρα της Ισλανδίας έθεσε με Ερώτησή της προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Συλβάνα Ράπτη. Η κα Ράπτη θέτει επιπλέον το ζήτημα των πιέσεων που ασκήθηκαν από τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες χάνοντας εκατομμύρια ευρώ κάθε μέρα φαίνεται πως άσκησαν πιέσεις στις εθνικές αρχές των κρατών προκειμένου να ανοίξουν τον εναέριό τους χώρο.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητά συγκεκριμένα να πληροφορηθεί κατά πόσο ο παράγοντας της εγγύησης ανθρώπινων ζωών είχε ληφθεί σοβαρά υπόψην στις προσπάθειες που έγιναν για την διαπίστωση, στην πράξη, της επικινδυνότητας της τέφρας που καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού ουρανού.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
“Από την Πέμπτη 15 Απριλίου 2010 και μέχρι τις 19 Απριλίου, έχουν διακοπεί οι πτήσεις αεροσκαφών, σε δεκαπέντε ευρωπαϊκές χώρες ολοσχερώς και σε δύο ακόμη ευρωπαϊκές χώρες μερικώς, εξαιτίας της τέφρας που εκτοξεύτηκε από το ηφαίστειο του Eyjafjallajoekull στην Ισλανδία. Η τέφρα αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να προκαλέσει διακοπή των μηχανών των αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της πτήσης καθώς και προβλήματα στα διάφορα συστήματα των αεροσκαφών (εξαερισμού, υδραυλικό, ηλεκτρονικό, σύστημα δεδομένων) αλλά και στο εξωτερικό μέρος των αεροσκαφών (π.χ. παράθυρα) και άρα να αποβεί μοιραία.

Παρ`όλα αυτά, το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές πτήσεις από τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα επαναφοράς της εναέριας κυκλοφορίας.

Λαμβανομένων υπόψην ότι α) υπεύθυνες για το άνοιγμα των εναέριων χώρων είναι οι εθνικές αρχές των κρατών μελών, στις οποίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ασκήθηκε πίεση για την αδειοδότηση για την πραγματοποίηση των πτήσεων αυτών και β) ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συναντήθηκε με την Ισπανική Προεδρία και τον Eurocontrol την Κυριακή (18 Απριλίου) το απόγευμα για να εκτιμήσουν την κατάσταση, αφότου είχαν πραγματοποιηθεί οι δοκιμαστικές αυτές πτήσεις,

Ερωτώνται το Συμβούλιο και η Επιτροπή:
1) Αν είχαν ληφθεί και ποια ήταν τα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους οι οποίοι πραγματοποίησαν τις πτήσεις αυτές -ακόμη και αν το έκαναν σε εθελοντική βάση και
2) Αν είχε προβλεφθεί ο κίνδυνος και είχαν υπολογιστεί οι συνέπειες σε περίπτωση ατυχήματος και πτώσης κάποιου από τα αεροπλάνα που πραγματοποιούσαν τις δοκιμαστικές πτήσεις, σε κατοικημένες περιοχές”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024