Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΈως τον Δεκέμβριο 2022 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ψηφίζει για την άρση της βίζας για το Κόσοβο
Ευρωπαϊκή Ένωση

Έως τον Δεκέμβριο 2022 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ψηφίζει για την άρση της βίζας για το Κόσοβο

Η εισηγήτρια για το Κοσσυφοπέδιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Viola von Cramon, στο συνέδριο FASForum.

Αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ (όπως Γαλλία, Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ισπανίας) φέρονται να απαιτούν πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας. Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου στα μέσα Οκτωβρίου, οι εκπρόσωποι της Γαλλίας προσέθεσαν νέα κριτήρια – και συγκεκριμένα ότι η απελευθέρωση της βίζας για το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να συνδέεται με τη λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας ETIAS.

Η εισηγήτρια για το Κοσσυφοπέδιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Viola von Cramon, δήλωσε χθες, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου ότι μεταξύ των μέσων Νοεμβρίου και της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου θα υπάρξει ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τη διαδικασία απελευθέρωσης της βίζας της χώρας.

Σύμφωνα με το EURACTIV Media Network, η κα von Cramon υπογράμμισε ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατό, καθώς σύμφωνα με την ίδια, έχουν εκπληρωθεί όλα τα κριτήρια και οι απαιτήσεις της ΕΕ. “Η διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων θα ολοκληρωθεί. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση της βίζας. Είδα ότι αυτό ήταν για πρώτη φορά στην ημερήσια διάταξη της ομάδας εργασίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περασμένη Πέμπτη. Δεν έχει ληφθεί ακόμη σαφής απόφαση, θα υπάρξει άλλη ψηφοφορία από τα μέσα Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Στο παρασκήνιο, εργαζόμαστε σκληρά για να δούμε μια θετική απόφαση”.

Το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο πληροί όλα τα κριτήρια και πρότεινε την απελευθέρωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε την απόφαση αυτή, αλλά ορισμένες χώρες επιφυλάσσονται, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, και δεν συμφώνησαν με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής στο σύνολό τους.

Αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Σουηδίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Ισπανίας, έχουν επιβραδύνει την προσπάθεια της τσεχικής προεδρίας να τερματίσει την υποχρέωση θεώρησης της ΕΕ για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, καθώς φέρονται να απαιτούν πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας. Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου σε τεχνικό επίπεδο στα μέσα Οκτωβρίου, οι εκπρόσωποι της Γαλλίας, η οποία έχει επανειλημμένα εμποδίσει την έκδοση απόφασης για το θέμα της θεώρησης, προσέθεσαν νέα κριτήρια. Αυτό είναι συγκεκριμένα ότι η απελευθέρωση της βίζας για το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να συνδέεται με τη λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας ETIAS.

Το ηλεκτρονικό σύστημα επιτρέπει την επαλήθευση των στοιχείων των πολιτών τρίτων χωρών που δεν χρειάζονται θεώρηση για να εισέλθουν στον χώρο Schengen. Απαιτεί από κάθε αιτούντα να δηλώσει όνομα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ημερομηνία γέννησης και διαβατήριο και να προβεί σε πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Στη συνέχεια, η αίτηση εξετάζεται και οι αρχές εκδίδουν τελική απόφαση σχετικά με το αν το εν λόγω πρόσωπο μπορεί να εισέλθει στον χώρο Schengen. Επί του παρόντος, το σύστημα είναι εκτός λειτουργίας, αλλά αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, χωρίς να έχει δοθεί ακριβής ημερομηνία.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ETIAS αναφέρεται στις συζητήσεις για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.

“Η ομάδα εργασίας χαιρέτισε σε γενικές γραμμές την επανέναρξη της συζήτησης επί του θέματος και υποστήριξε γενικά τη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων. Προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος σε αυτόν τον φάκελο, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν ορισμένα σχετικά θέματα και να συνεχιστεί η συζήτηση”, έγραψε η τσεχική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani, δήλωσε ότι είναι σημαντικό τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σεβαστούν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να μην εισαγάγουν πρόσθετα κριτήρια όσον αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Η Osmani ήταν σαφής στην απογοήτευσή της ότι “δεν επιτρέπεται με κανέναν τρόπο η θέσπιση πρόσθετων κριτηρίων” κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους πρέσβεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Σλοβενίας στην Πρίστινα. Ακόμη, η κα Osmani δήλωσε ότι η θέσπιση πρόσθετων κριτηρίων για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για το Κοσσυφοπέδιο θα επηρέαζε την άρνηση ενός δικαιώματος των πολιτών μας και θα έπληττε την αξιοπιστία της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων πρόκειται να καθιερώσουν τις μεταξύ τους μετακινήσεις χωρίς ταυτότητα, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια κοινή περιφερειακή αγορά.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024