Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΗ Ε.Ε. γιορτάζει την 6η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
«Δρόμοι ανοιχτοί για τον κόσμο»

Η Ε.Ε. γιορτάζει την 6η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Περισσότεροι από 133 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 1.324 πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από πρωτοβουλίες που προωθούν […]

Περισσότεροι από 133 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 1.324 πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από πρωτοβουλίες που προωθούν την ασφαλή και περιβαλλοντικά<...>βιώσιμη κινητικότητα στα αστικά κέντρα στη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2007, από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου.
Εμπνεόμενη από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, η Κίνα θα διοργανώσει ταυτόχρονα την πρώτη της εθνική Εβδομάδα Δημόσιων Μεταφορών, που θα συμπεριλάβει μια «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», με τη συμμετοχή 108 πόλεων. Το φετινό θέμα, «Δρόμοι ανοιχτοί για τον κόσμο», ενθαρρύνει τις τοπικές αρχές να δώσουν περισσότερο χώρο στους δρόμους σε καθόλου ή λιγότερο ρυπογόνες μορφές μεταφοράς, όπως η πεζοπορία, η ποδηλασία, οι δημόσιες συγκοινωνίες και η χρήση κοινόχρηστων αυτοκινήτων (car-sharing). Έχοντας τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας προωθεί τη σταθερή στροφή προς τη βιώσιμη κινητικότητα, δεδομένου ότι οι πόλεις που συμμετέχουν οφείλουν να καθιερώσουν τουλάχιστον ένα μόνιμο μέτρο, όπως ένας νέος ποδηλατόδρομος ή μια νέα υπηρεσία δημόσιων μεταφορών.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, κ. Σταύρος Δήμας, δήλωσε: «Είναι ενθαρρυντικό να διαπιστώνει κανείς τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό πόλεων που συμμετέχουν και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αυτή η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία κερδίζει πλέον έδαφος διεθνώς. Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα είναι θεμελιώδους σημασίας για τη μελλοντική ευημερία μας. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας μας βοηθά να εξασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι των πόλεων αναπνέουν αέρα καλύτερης ποιότητας. Δεδομένου ότι τα αυτοκίνητα είναι υπεύθυνα για άνω του 10% των εκπομπών της Ε.Ε. σε αέρια θερμοκηπίου που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή, καθώς και για ατμοσφαιρικούς ρύπους που μπορούν να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας δίνει κίνητρα στους πολίτες να χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερη έκταση πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις”.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας επιδιώκει να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, προωθώντας περιβαλλοντικά βιώσιμες επιλογές όσον αφορά την κινητικότητα και τις μεταφορές στα αστικά κέντρα. Το θέμα «Δρόμοι ανοιχτοί για τον κόσμο» υποστηρίζεται από περιπτωσιολογικές μελέτες σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες αποδεικνύουν ότι είναι εφικτό να μειωθεί η οδική χωρητικότητα που διατίθεται στα αυτοκίνητα, χωρίς να αυξηθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση στη γύρω περιοχή.

Το αποκορύφωμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας θα είναι η «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», την οποία οι τοπικές αρχές ενθαρρύνονται να διοργανώσουν το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου.

Πολλοί δήμοι στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και στις χώρες της ΕΖΕΣ σχεδιάζουν να διοργανώσουν μια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο ή/και να αναλάβουν άλλες πρωτοβουλίες για την προώθηση λίγο ή καθόλου ρυπογόνων μορφών κινητικότητας στη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Συμμετέχουν επίσης τοπικές αρχές στη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κροατία, τον Ισημερινό και την Ταϊλάνδη. Μέχρι σήμερα, 1270 πόλεις στην Ευρώπη και εκτός αυτής έχουν δηλώσει συμμετοχή, αριθμός που ακόμη αυξάνεται.

Το ευρύ φάσμα μόνιμων μέτρων για τη βιώσιμη κινητικότητα που προγραμματίζονται από τις ευρωπαϊκές πόλεις περιλαμβάνει προγράμματα μείωσης της ταχύτητας των οχημάτων γύρω από τα σχολεία, βελτιώσεις στα δημόσια δίκτυα ποδηλατοδρόμων και στις εγκαταστάσεις στάθμευσης ποδηλάτων, την καθιέρωση συστημάτων μέσω του Διαδικτύου για την ομαδική χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων (car-pooling) ή τη χρήση κοινόχρηστων αυτοκινήτων (car-sharing) και την κεκλιμένη διαμόρφωση των κρασπέδων (ράμπες) στα πεζοδρόμια για αναπηρικά αμαξίδια.

Τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας έχουν αναλάβει τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις που ειδικεύονται σε θέματα αστικού περιβάλλοντος: Eurocities, Energie-Cites και Climate Alliance. Η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος προσφέρει οικονομική στήριξη και διοργανώνει την ετήσια απονομή Βραβείων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στους δήμους που εφαρμόζουν το καλύτερο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και μέτρων.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024