Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΗ Κροατία υιοθετεί το ευρώ και εισέρχεται στη ζώνη Schengen
Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Κροατία υιοθετεί το ευρώ και εισέρχεται στη ζώνη Schengen

  • Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, στην τελετή εισόδου της Κροατίας στη ζώνη Schengen, στο συνοριακό σταθμό Bregana, στα σύνορα Κροατίας - Σλοβενίας.
  • Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenkovic.
  • Στιγμιότυπο από την τελετή εισόδου της Κροατίας στη ζώνη Schengen, στο συνοριακό σταθμό Bregana, στα σύνορα Κροατίας - Σλοβενίας.

Το 70% των ΑΤΜ στην Κροατία διανέμει τραπεζογραμμάτια ευρώ ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2023 και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν εντός δύο εβδομάδων. H χώρα είναι η 8η προσθήκη στη ζώνη Schengen και η πρώτη μετά από 11 χρόνια.

Η Κροατία υιοθετεί το ευρώ και εισέρχεται στη ζώνη Schengen, στην οποία επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και των αγαθών. Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (01:00 ώρα Ελλάδας), η Κροατία αποχαιρέτισε το νόμισμά της, το kuna, για να γίνει το 20ό μέλος της ευρωζώνης. Έγινε επίσης το 27ο κράτος το οποίο εντάσσεται στον χώρο Schengen. Πρόκειται για την 8η προσθήκη στη ζώνη Schengen και την πρώτη μετά από 11 χρόνια.

Η διπλή αναγραφή των τιμών σε kuna και ευρώ κατέστη υποχρεωτική στις 5 Σεπτεμβρίου 2022 και θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Για την προστασία των καταναλωτών και την αντιμετώπιση των ανησυχιών τους για αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών κατά την περίοδο μετάβασης στο ευρώ, εισήχθη ένας Κώδικας Δεοντολογίας Επιχειρήσεων, που διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών για αγαθά και υπηρεσίες βοηθώντας τις επιχειρήσεις να επανυπολογίσουν και να εμφανίσουν σωστά τις τιμές.

Το 70% των αυτόματων ταμειακών μηχανών (ΑΤΜ) στην Κροατία διανέμει τραπεζογραμμάτια ευρώ ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2023 και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν το συντομότερο δυνατό στη συνέχεια (εντός δύο εβδομάδων). Για να διευκολυνθεί η διαδικασία, οι εμπορικές τράπεζες θα δημοσιεύουν ηλεκτρονικά πληροφορίες για τα ΑΤΜ που διανέμουν ευρώ.

Η ζώνη Schengen επιτρέπει σε 420 εκατ. ανθρώπους να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των χωρών-μελών χωρίς να περάσουν από συνοριακούς ελέγχους. Επιτρέπει την ανάπτυξη μιας κοινής, κοινής ευθύνης για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και την ευθύνη έκδοσης κοινών θεωρήσεων Schengen.

Από την προσχώρησή της στην ΕΕ το 2013, η Κροατία έχει εφαρμόσει μέρη του κεκτημένου της ζώνης Schengen, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, την αστυνομική συνεργασία και τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Schengen.

Τα υπόλοιπα μέρη του κεκτημένου Schengen, τα οποία περιλαμβάνουν την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Τα σχετικά μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από χθες, 1η Ιανουαρίου 2023, ενώ οι έλεγχοι στα εσωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Κροατίας και των άλλων χωρών του χώρου Schengen άρονται. Οι έλεγχοι στα εσωτερικά εναέρια σύνορα θα αρθούν από τις 26 Μαρτίου 2023, δεδομένης της ανάγκης να συμπέσουν με τις ημερομηνίες του θερινού/χειμερινού ωραρίου της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA).

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024