Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΡόδη Κράτσα: Αναγκαία η ενιαία ευρωπαϊκή τουριστική πολιτική

Ρόδη Κράτσα: Αναγκαία η ενιαία ευρωπαϊκή τουριστική πολιτική

Την χάραξη μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει για την καταπολέμηση της ανεργίας, προτείνει η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., […]

Την χάραξη μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει για την καταπολέμηση της ανεργίας, προτείνει η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κα. Ρόδη Κράτσα<...>, ως μέλος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τις ίσες ευκαιρίες, σε πρόσφατη γνωμοδότησή της στην ευρωπαϊκή έκθεση του κ. Βιτσεκόντε για την απασχόληση στην τουριστική βιομηχανία, η οποία κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η κα. Κράτσα, αναφερόμενη στη σημασία της τουριστικής βιομηχανίας στην Ε.Ε., ζήτησε από την Επιτροπή να πάρει ιδιαίτερα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες στον τουριστικό τομέα (αποτελούν το 53% των εργαζομένων στον κλάδο), όπως η εποχικότητα της εργασίας, η ετήσια ανανέωση των συμβάσεων εργασίας, η άδηλη ή άτυπη εργασία, καθώς και το μειωμένο ενδιαφέρον, αλλά και οι ευκαιρίες συνεχούς εκπαίδευσης, προκειμένου να έχουν δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης. "Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει δυναμικά την αρχή των ίσων ευκαιριών σε όλες τις πολιτικές και προγράμματα σχετικά με τον τουρισμό".

Η τουριστική βιομηχανία στην Ε.Ε.

Η κ. Κράτσα "ακτινογραφώντας" το προφίλ της τουριστικής βιομηχανίας, υπογραμμίζει τα εξής σημεία: Στην Ευρώπη, σήμερα, η τουριστική αγορά συνεισφέρει 5,5% στο ΑΕΠ και απορροφά ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό, 6% του εργατικού δυναμικού. Τα μεγέθη αυτά γίνονται ασύγκριτα μεγαλύτερα για τις "τουριστικές" χώρες, αποκτούν δε κοινωνική και δημογραφική σημασία. Τις τελευταίες 4 δεκαετίες στην Ελλάδα, που παρατηρείται γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και υπερσυγκέντρωση στα μεγάλα αστικά κέντρα, στις μονές περιφέρειες της χώρας που έχουμε συγκράτηση και επιστροφή του πληθυσμού είναι σε εκείνες που αναπτύχθηκαν τουριστικά.
Η παγκόσμια αγορά εκρήγνυται: δέκα (10) δισεκατομμύρια τουρίστες προβλέπονται για το έτος 2010. Δυστυχώς, όμως, για την Ευρώπη η τάση είναι αντίστροφη: το μερίδιό της μειώνεται δραστικά κάθε χρόνο, προς όφελος της Ασίας, Άπω Ανατολής και Αμερικής. Η παγκόσμια τουριστική αγορά επηρεάζεται καθημερινά άμεσα, από την απελευθέρωση των μεταφορών, το μειωμένο κόστος, την ανταγωνιστικότητα των νέων τουριστικών κέντρων εντός Ευρώπης και την εφαρμογή νέων επιχειρηματικών μοντέλων.
Το 90% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μικρές επιχειρήσεις, το πιο ζωτικό κύτταρο του κοινωνικού και οικονομικού μας ιστού, που καλούνται να αντιμετωπίζουν τα νέα εμπόδια και να ανταποκριθούν θετικά στις νέες προκλήσεις της παγκόσμιας εξέλιξης. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν ο τουρισμός αξιολογηθεί ως ένα ενιαίο παραγωγικό σύστημα λόγω της ιδιότητάς του να απορροφά μεγάλες ποσότητες γεωργικών και βιομηχανιών προϊόντων, υπηρεσιών και μεταφορών και να δημιουργεί μία σημαντική μάζα προστιθέμενες αξίας στις έμμεσες και παράγωγες δραστηριότητες.
Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες και συστήματα, με αιχμή του δόρατος το Internet, αλλά και την κινητή τηλεφωνία και την ψηφιακή τηλεόραση, αλλάζουν ριζικά τον τουρισμό στο σύνολό του. Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν, επίσης, το άνοιγμα νέων αγορών σε περιοχές υποβαθμισμένες, παραδοσιακά μη τουριστικές, που μπορούν να εξελίσσονται σε τουριστικά κέντρα και να αποτελούν αντικείμενο σημαντικών επενδύσεων.
Ο τουρισμός αποτελεί μία σημαντική και αυξανόμενη αγορά εργασίας για κάθε χώρα μέλος που η αξιοποίησή της απαιτεί μελέτη των μελλοντικών τάσεων και συνεχή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμισμού. Η σύγχρονη κατάρτιση και κινητικότητα του ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, αποτελούν θεμελιακά στοιχεία του αγώνα κατά της ανεργίας.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024