Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαGuruWalks: Οι διπλωματούχοι ξεναγοί της Αθήνας εκφοβίζουν τις δωρεάν περιηγήσεις
Ξεναγήσεις

GuruWalks: Οι διπλωματούχοι ξεναγοί της Αθήνας εκφοβίζουν τις δωρεάν περιηγήσεις

Η αστυνομία δεν μπορεί να καταγγείλει τους συνοδούς αυτών των περιηγήσεων, που βασίζονται άποκλειστικά και μόνο σε φιλοδώρημα, επειδή δεν παραβιάζουν τον Νόμο, υποστηρίζει η GuruWalks.


Η GuruWalks, μια ανεξάρτητη διεθνής πλατφόρμα που προσφέρει δωρεάν περιηγήσεις σε όλο τον κόσμο, αναφέρει σε δελτίο Τύπου της ότι
“μετά την αύξηση της επιτυχίας των ελεύθερων περιηγήσεων στην Ελλάδα, οι διπλωματούχοι ξεναγοί της Αθήνας έχουν αρχίσει να αισθάνονται απειλημένοι. Με την έναρξη του νέου έτους αποφάσισαν να οργανώσουν και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους μη διπλωματούχους συνοδούς αύτών των έλευθέρων περιηγήσεων, ‘ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ’ όπως αύτοί τους άποκαλούν, που προσφέρουν τέτοιου είδους περιηγήσεις στην Ελληνική πρωτεύουσα,με άποτέλεσμα να έμποδίζουν την πραγματοποίηση τους μέσω εκφοβιστικών ενεργειών όχι μόνο για τους μη διπλωματούχους συνοδούς αλλά και για τους ταξιδιώτες, δημιουργώντας έτσι αρνητικές εμπειρίες στην πόλη και την τουριστική της διαχείριση. Οι διπλωματούχοι ξεναγοί διοργανώνουν, μέσω μιας ιδιωτικής ομάδας του κοινωνικού δικτύου Facebook, να τους αποκηρύξουν με μοναδικό στόχο να αποτρέψουν οποιαδήποτε ελεύθερη ταξιδιωτική δραστηριότητα θεωρώντας ότι πρόκειται για παράνομη πράξη. Είναι υπεύθυνοι για να περιπολούν τους δρόμους της Αθήνας, να κυνηγούν τους ελεύθερους συνοδούς και τους περιηγητές τους”.

“Παρακολουθούν εμάς και οι τουρίστες αισθάνονται εκφοβισμένοι”, λέει ένας από τους συνοδούς στην πλατφόρμα καθοδήγησης, με βάση τα φιλοδωρήματα, GuruWalk. Οι διπλωματούχοι ξεναγοί φορούν σακάκι με το σύνθημα “NON-LICENSED GUIDES ARE ILLEGAL” (δηλαδή μη διπλωματούχοι οδηγοι είναι παράνομοι)” μαζί με τον τίτλο που τους εγκρίνει ως επίσημους διπλωματούχους ξεναγούς στην Ελλάδα. Καλούν επίσης την αστυνομία να αναφέρουν αυτά τα “παράνομα περιστατικά”. “Μετά από μισή ώρα της περιήγησης με πήγαν στο αστυνομικό τμήμα, αφήνοντας μόνους τους ταξιδιώτες χωρίς περιήγηση […] Μετά δύο ώρες εκεί, με άφησαν, αφού δεν μου απήγγειλαν κατηγορίες γιατί δεν έκανα κάτι παράνομο”, αναφέρει ένας μη διπλωματούχος συνοδός.

Η GuruWalks υπογραμμίζει ότι οι δωρεάν ταξιδιωτικοί συνοδοί διασφαλίζουν ότι αύτό που κάνουν αυτοί είναι τελείως διαφορετικό άπο αύτό που κάνουν οι διπλωματούχοι ξεναγοί κάτοχοι τίτλου και γι’αυτό η αστυνομία της Αθήνας δεν μπορεί να άπαγγείλει κατηγορίες εναντίον τους, καθώς δεν παραβιάζουν τον νόμο. Σύμφωνα με τον ορισμό του τουριστικού οδηγού του Νόμου 710/1997, διπλωματούχος ξεναγός είναι υπεύθυνος για την επισήμανση ιστορικών μνημείων και έργων τέχνης. Από την άλλη πλευρά, “οι ελεύθεροι συνοδοί επικεντρώνονται στο περπάτημα, μαζί με μια ομάδα τουριστών, στους δρόμους μιας πόλης και επιτρέπουν στον ταξιδιώτη να δει και να καταλάβει τον πολιτισμό της χώρας από την τοπική όπτική γωνία. Θεωρούμε ότι είναι ένα τόσο διαφορετικό καθήκον, το έργο μας δεν εμποδίζει αυτό των διπλωματούχων ξεναγών”, υπερασπίζεται ένας ελεύθερος συνοδός στην Αθήνα.

“Οι διοργανωτές των τεχνικών εκφοβισμού υποστηρίζουν ότι οι συνοδοί που είναι υπεύθυνοι για τις ελεύθερες περιηγήσεις, βάσει φιλοδωρημάτων, δεν παρέχουν αποδεδειγμένες πληροφορίες στον ταξιδιώτη, με βάση την απουσία πανεπιστημιακού πτυχίου και τα αντίστοιχα προσόντα για άσκηση του επαγγέλματος. Ωστόσο, οι κριτικές από τους ελεύθερους συμμετέχοντες στην πλατφόρμα GuruWalk αποδεικνύουν ότι οι εμπειρίες του ταξιδιώτη με τις ελεύθερες περιηγήσεις είναι συντριπτικά θετικές, εξασφαλίζοντας ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν από αυτούς τους συνοδούς είναι πλήρεις και ικανοποιητικές δεδομένου ότι οι περισσότερες από 3.000 κριτικές που οι ελεύθεροι συνοδοί έχουν στην πλατφόρμα έχουν κατά μέσο όρο 4,8 αστέρια από 5. Οι διπλωματούχοι ξεναγοί έχουν παρατηρήσει αυτά τα θετικά σχόλια και έτσι αποφάσισαν να σαμποτάρουν τα κοινωνικά προφίλ των ελεύθερων συνοδών γράφοντας επιζήμια σχόλια και κακές κριτικές. Ομοίως, είναι επίσης υπεύθυνοι για την ανταπόκριση στις θετικές συστάσεις χρηστών που έχουν παρακολουθήσει μια ελεύθερη περιήγηση στα κοινωνικά τους δίκτυα, καταφεύγοντας σε εκφοβισμό ακομα και αυτών”.

Και η εταιρεία καταλήγει: “Από την ευρωπαϊκή τους προέλευση, οι ελεύθερες περιηγήσεις αποτελούνται από εναν συνοδό χωρίς να απαιτήται καμμία αμοιβή, αλλά οι τουρίστες δίνουν κάποιο φιλοδώρημα μόνο και αν θέλουν στο τέλος της περιηγήσεως.Το ποσό αυτό μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ικανοποίηση του ταξιδιώτη και τις οικονομικές του δυνατότητες. Τα τελευταία χρόνια, ο τομέας αυξάνεται σημαντικά, καθώς θεωρείται ένας εναλλακτικός τρόπος να γνωρίσετε μια πόλη μέσα απο τις εμπειρίες και γνώσεις ενός ντόπιου, απομακρύνοντας την έννοια της παραδοσιακής περιοδείας. Το GuruWalk είναι η πρώτη παγκόσμια πλατφόρμα δωρεάν περιήγησης, όπου οι ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν δωρεάν με τους τοπικούς οδηγούς. Ομοίως, οι άνθρωποι που είναι παθιασμένοι για να μοιραστούν αυτό που αγαπούν για την πόλη τους μπορούν επίσης να το κάνουν, χωρίς να χρειάζεται να είναι μέρος μιας επαγγελματικής εταιρείας”.

Το TravelDailyNews, ως κλαδικό Μέσο Ενημέρωσης της τουριστικής αγοράς και των επαγγελματιών του ελληνικού τουριστικού χώρου και σύμφωνα με τη σχετική, ισχύουσα νομοθεσία στην Ελλάδα, ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟ με τις απόψεις της GuruWalks, δημοσιεύει παρ’όλα αυτά την ανακοίνωση της εταιρείας, σύμφωνα με την πρέπουσα δημοσιογραφική δεοντολογία.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024