Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΚύπρος: Καμπανάκι ΣΕΚ για εργάτες τρίτων χωρών
Εργατικό δυναμικό

Κύπρος: Καμπανάκι ΣΕΚ για εργάτες τρίτων χωρών

Να αποφευχθούν βεβιασμένες κινήσεις καλεί τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου Κυριάκο Κούσιο η ΣΕΚ- Η αλόγιστη απασχόληση ανειδίκευτου προσωπικού υποβάθμισε την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος.

Επιστολή με την οποία τον καλεί να αποφύγει βεβιασμένες ενέργειες στο θέμα της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες απέστειλε η ΣΕΚ, Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου, στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου κ. Κυριάκο Κούσιο ζητώντας την αποφυγή βεβιασμένων κινήσεων στο θέμα των εργαζομένων από τρίτες χώρες που μπορεί να βλάψει το ποιοτικό τουρισμό της χώρας.

Στην επιστολή που υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα της ΣΕΚ κ. Ανδρέα Φ. Μάτσα και η οποία κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη αναφέρεται πως, για το θέμα της απασχόλησης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες δεν έγινε κανένας κοινωνικός διάλογος, όπως ήταν προγραμματισμένο να γίνει από το αρμόδιο υπουργείο και ως εκ τούτου τα όσα έχουν σχεδιαστεί είναι εξόχως ελλειμματικά.

Στην επιστολή ανάμεσα σε άλλα τονίζονται και τα εξής:

(α) Το θέμα της απασχόλησης αλλοδαπού εργατικού προσωπικού είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα που αφορά και επηρεάζει το σύνολο της αγοράς εργασίας. Ως εκ τούτου θα έπρεπε της οποιασδήποτε υποβολής πρότασης, να είχε προηγηθεί επαρκής, συνολικός και ολοκληρωμένος κοινωνικός διάλογος και διαβούλευση. Τέτοια ζητήματα πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα της συναίνεσης και της σύμφωνης γνώμης των κοινωνικών εταίρων.

Για το θέμα αυτό στο πολύ πρόσφατο παρελθόν το συνδικαλιστικό κίνημα υπέβαλε συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες δεν έτυχαν αξιοποίησης και δεν τέθηκαν ποτέ στο πλαίσιο της συζήτησης του υπουργείου Εργασίας.

Χρειάζεται λοιπόν σοβαρή και τεκμηριωμένη διαβούλευση πριν τη λήψη της οποιασδήποτε απόφασης και μακριά από ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που αποδείχθηκαν στο παρελθόν πως οδηγούν σε προβληματικές ρυθμίσεις.

(β) Η ΣΕΚ αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να υπάρχουν ανάγκες εργατικού δυναμικού σε κάποιους τομείς της οικονομίας, όμως αυτές δεν μπορεί να καλύπτονται συνέχεια μόνο με την εισαγωγή νέου εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες. Φρονούμε πως, το θέμα αυτό θα πρέπει να διασυνδεθεί με το γενικότερο μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και με στοχευμένες πολιτικές κατάρτισης και διασύνδεση των αναγκών της αγοράς εργασίας με το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ιδιαίτερα ως προς τις ανάγκες της τουριστικής – ξενοδοχειακής βιομηχανίας, πρέπει να ληφθεί υπόψη πως, αυτές πρέπει να είναι απόλυτα ταυτισμένες με την ταυτότητα που θέλουμε να έχει το κυπριακό τουριστικό προϊόν τα επόμενα πολλά χρόνια. Η διαρκής και αλόγιστη απασχόληση ανειδίκευτου προσωπικού όλα τα προηγούμενα χρόνια μείωσε την παραγωγικότητα του τομέα και υποβάθμισε την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος.

(γ) Στη νέα πολιτική θα πρέπει να καθορίζονται συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια κυρίως για το πότε δεν θα παραχωρούνται άδειες εργασίας. Σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, (Μάϊος 2008), ρητά αναφέρεται πως: «Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης δεν τηρεί τη σχετική συλλογική σύμβαση ή δεν ακολουθεί τη σχετική κλαδική σύμβαση, δεν θα παραχωρούνται άδειες εργασίας».

Σε μια εποχή που υπάρχει έντονη απορρύθμιση της εργασίας η πιο πάνω πρόνοια πρέπει να διατηρηθεί και να αυστηροποιηθεί.

Το ποσοστό του 30% το οποίο θα αυξάνεται στο 50% χρειάζεται σοβαρή συζήτηση. Μπορεί – πιθανόν – να συζητήθηκε με την εργοδοτική πλευρά, όμως μαζί μας δεν έγινε καμία συζήτηση. Η εφαρμογή συλλογικής σύμβασης πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την παραχώρηση αδειών, έτσι που να μην δημιουργούνται συνθήκες εκμετάλλευσης των εργαζομένων, έχοντας επιπρόσθετα υπόψη και τον στόχο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προωθούμενης Ευρωπαϊκής στρατηγικής, για κάλυψη του 80% των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις.

(δ) Η συμβουλευτική Τεχνική Επιτροπή που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να ενισχυθεί και όχι να αποδυναμωθεί ή καταργηθεί, έτσι που να διασφαλίζεται ότι οι άδειες θα παραχωρούνται όσο πιο στοχευμένα γίνεται και μέσα από την εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή και ποιοτική απασχόληση και χωρίς να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

(ε) Η χρονική επιλογή κατάθεσης της πρότασης και η επιλεκτική προώθηση ενός θέματος που εξυπηρετεί τις σκοπιμότητες και τα συμφέροντα της εργοδοτικής πλευράς, μας προκαλεί θλίψη και προβληματισμό. Φρονούμε πως, ανάλογη ευαισθησία, (ως προς τη χρονική διαχείριση του θέματος), δεν επιδείχθηκε για το θέμα της ΑΤΑ.

Η ΣΕΚ σεβόμενη απόλυτα και τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί μεταβατικής κυβέρνησης που δεν μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη στο θέμα της ΑΤΑ, πιστεύει πως, και στο θέμα της απασχόλησης αλλοδαπών εργατών από τρίτες χώρες θα πρέπει να αφεθεί στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην επόμενη κυβέρνηση.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024