Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΚυρ. Μητσοτάκης: Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού
Τουριστική Πολιτική

Κυρ. Μητσοτάκης: Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού

«Ο τουρισμός δεν τροφοδοτεί μόνο τα δημόσια ταμεία, ενισχύει ένα πολύ ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση του ΕΟΤ χθες, ενώ τόνισε ότι από τα 18 δισ. των εσόδων του οι εργαζόμενοι δικαιούνται μέρισμα.

Αίσθηση προκάλεσε το μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη πως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δικαιούνται μέρισμα από την «μεγάλη επιστροφή» του κλάδου καθώς τα έσοδα το 2022 ανήλθαν στα 18 δις ευρώ, στην εκδήλωση του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ με θέμα: «2022 – Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού».

«Αν υπάρχει ένας κλάδος όπου οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν πιστά την αλήθεια είναι ο τουρισμός. Όλα τα στοιχεία αποτελούν χειροπιαστά μεγέθη. Πράγματι τα δεδομένα φέτος μπορούν ανεπιφύλακτα να μας επιτρέψουν να μιλήσουμε για επιτυχία και για τη μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού. Οι αφίξεις εκτιμούμε ότι θα φτάσουμε μέχρι τέλος του χρόνου στο 88% του 2019 και οι εισπράξεις στα ίδια ή και υψηλότερα. Θα προστεθούν 3 δισ. σε αυτά που είχαμε στο προϋπολογισμό. Ο τουρισμός δεν τροφοδοτεί μόνο τα δημόσια ταμεία, ενισχύει ένα πολύ ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση του υπουργείου Τουρισμού με θέμα: «2022 – Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο τουρισμός κινητοποιεί τις τοπικές αγορές σε όλα τα επίπεδα σημειώνοντας πως φέτος πρέπει να ήταν η καλύτερη χρονιά για την εστίαση εδώ και δεκαετίες. «Μετατρέπεται ο τουρισμός και σε ένα πεδίο ενεργοποίησης δημόσιων, ευρωπαϊκών και ιδιωτικών κεφαλαίων, στα οποία, αν υπολογιστούν και τα τραπεζικά δάνεια, θα ξεπεράσουν φέτος το 1 δισ. Η σημερινή εικόνα ευεξίας δεν θα προϋπήρχε αν δεν προϋπήρχε πολύ συστηματική προσπάθεια στήριξης του κλάδου κυρίως κατά την περίοδο έκρηξης της πανδημίας» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις. Κατευθύναμε σημαντικούς πόρους για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού, μετατρέψαμε τη μερική απασχόληση σε πλήρη, να δώσουμε κίνητρα στους εργοδότες να κρατήσουν το προσωπικό τους. Ταυτόχρονα, πήραμε ρίσκα, να ανοίξαμε την τουριστική αγορά το 2020 σε συνθήκες πρωτόγνωρες», συμπλήρωσε.

Εκτενείς αναφορές έκανε επίσης στις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να κρατήσει ζωντανές τις τουριστικές επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας επισημαίνοντας ότι περίπου 3 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε τουριστικές επιχειρήσεις για να μείνουν όρθιες. Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού σημειώνεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.

«Φέτος Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες δεν ήρθαν, ένας πόλεμος προκαλεί αναταραχή και παρά ταύτα ο ελληνικός τουρισμός κατάφερε και έκανε αυτή τη μεγάλη επιστροφή. Κινείται κανείς σήμερα στην Αθήνα και βλέπει επισκέπτες ακόμα και αυτή την περίοδο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας κατάκτηση την επέκταση της τουριστικής σεζόν.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτή η σεζόν των 12 μηνών δεν πρέπει να αφορά μόνο τους επισκέπτες, αλλά και τους συμπολίτες μας και αναφέρθηκε στον εσωτερικό τουρισμό. «Το πρόγραμμα ‘τουρισμός για όλους’ θα τρέξει και το 2023, αναμένουμε ακόμα μία κλήρωση στα τέλη Ιανουαρίου, ίσως και νωρίτερα. Το 2023 αναμένεται να είναι και αυτό χρονιά ορόσημο παρά τη μεγάλη διεθνή αβεβαιότητα, τις πληθωριστικές πιέσεις. Δυσκολίες που δεν θα κοπάσουν ούτε γρήγορα, ούτε εύκολα. Έχουμε μπροστά μας καλές προοπτικές τις οποίες καλούμαστε να κατακτήσουμε ενεργοποιώντας τις δικές μας δυνάμεις. Με πρώτο στοίχημα τις υποδομές, έργα τα οποία τα έχουμε εντοπίσει», συμπλήρωσε.

12μηνος τουρισμός

«Είναι πια μια κατάκτηση. Δεν έτυχε, πέτυχε. Η Ελλάδα ως προορισμός για όλο τον χρόνο. Οδεύουμε προς μια σεζόν 12 μηνών και έχουμε κάθε λόγο να το κάνουμε, γιατί υπάρχουν ακόμα πολλές περιοχές τουριστικά παρθένες» είπε και πρόσθεσε:

«Αυτή η σεζόν των 12 μηνών πρέπει να αφορά και τους συμπολίτες μας.  Το προγραμμα Τουρισμός για Όλους θα τρέξει και το 2023, περιμένουμε κλήρωση ίσως και νωρίτερα από το τέλος του Ιανουαρίου. Να μην δείξουμε κανένα σημάδι εφησυχασμού. Πρώτο στοίχημα οι υποδομές, έχουν δρομολογηθεί έργα σε 26 δημοφιλείς προορισμούς».

Μπορείτε να παρακολουθληετε ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια στην ομάδα του TravelDailyNews.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024