Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΜάνος Κόνσολας : Στήριξη και ενίσχυση της ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας στις ορεινές περιοχές
Τουριστική Πολιτική

Μάνος Κόνσολας : Στήριξη και ενίσχυση της ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας στις ορεινές περιοχές

Δέσμη οκτώ προτάσεων κατέθεσε ο Μάνος Κόνσολας τονίζοντας ότι η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών πρέπει να στηρίζεται σε πλήθος δραστηριοτήτων.

Δέσμη οκτώ προτάσεων κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, κ. Μάνος Κόνσολας, στο συνέδριο που διοργανώθηκε στο Μέτσοβο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας, παρουσία και του Προέδρου της Βουλής, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, τονίζοντας ότι ο  τουρισμός στις ορεινές περιοχές δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη διαμονή αλλά να εκτείνεται σε ένα πλήθος άλλων δραστηριοτήτων που θα δίνουν δουλειά και εισόδημα. Θα πρέπει, επίσης, να επικεντρωθούμε στην πράσινη πιστοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων στις ορεινές περιοχές,  σε συστήματα πράσινης πιστοποίησης,  με βάση τα διεθνή ευρωπαϊκά και εθνικά συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης (π.χ. ecolabel, ISO 14000).

Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι ο στόχος της ισόρροπης ανάπτυξης συνδέεται με τη διαμόρφωση αυτόνομων προτύπων ανάπτυξης για κάθε περιφέρεια, προσαρμοσμένων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του προβλήματος της ερημοποίησης των ορεινών περιοχών, γεγονός που συνδέεται με την έλλειψη αναπτυξιακών κινήτρων, την έλλειψη υποδομών και το δημογραφικό.

Κατέθεσε, μάλιστα, στην ομιλία του, οκτώ (8) προτάσεις, που αποτελούν τη βάση συγκεκριμένων και ρεαλιστικών πολιτικών:

1ον: Νέος Χωροταξικός Σχεδιασμός, ένα νέο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης των Ορεινών Όγκων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι στόχοι της βιωσιμότητας και της αειφορίας στην οικονομική ανάπτυξη.

Το απαιτεί η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, των φυσικών συστημάτων και των ζητημάτων ιδιοκτησίας στην ορεινή ζώνη.

2ον: Βελτίωση και προσαρμογή των συστημάτων μεταφορών στις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων των ορεινών περιοχών, αλλά και «έξυπνες» πολιτικές που θα συνιστούν αντιστάθμισμα του μεταφορικού κόστους. Γιατί πολύ απλά, το κόστος της μετακίνησης των κατοίκων και των επαγγελματιών των ορεινών περιοχών συνιστά δυσανάλογη επιβάρυνση, σε αντίθεση με τις ηπειρωτικές περιοχές και τις αστικές συγκεντρώσεις τους.

3ον: Ειδικά αναπτυξιακά κίνητρα για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στις ορεινές περιοχές, προσαρμοσμένα στο στόχο της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ορεινές περιοχές.

Ο αναπτυξιακός νόμος πρέπει να στηρίζει επιχειρηματικά σχέδια που δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία, που δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.

4ον: Διαμόρφωση συνθηκών για την ενεργειακή αυτονομία των ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών, με την ενίσχυση του αποτυπώματος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και με τη δημιουργία μικροδικτύων και με ένα ειδικό νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο. Όλα, βεβαίως, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Το μοντέλο της ηλεκτροκίνησης, που εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά στα νησιά, μπορεί να έχει εφαρμογή και στις ορεινές περιοχές.

5ον: Βελτίωση των υποδομών διοικητικής και ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των κατοίκων των ορεινών περιοχών. Δημιουργία ενός ηλεκτρονικού κόμβου διοικητικής εξυπηρέτησης των κατοίκων των ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών για να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλες τις συναλλαγές τους με το Κράτος από τον τόπο κατοικίας τους και χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται.

6ον: Συγκεκριμένες πολιτικές για την ανάσχεση του δημογραφικού προβλήματος στις ορεινές περιοχές.

Μέσα από αυτές, μπορεί να προκύψει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών, οι οποίες, επηρεάζονται στο μέγιστο βαθμό από τη μείωση του πληθυσμού. Πολιτικές στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός πλαισίου νέων φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων για αυτούς που θα επιλέξουν να κατοικούν σε αυτές τις περιοχές.

7ον: Αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων οικισμών.

Συλλογικότητες, αλλά και φυσικά πρόσωπα που έχουν στη νομή και στην ιδιοκτησία τους εγκαταλελειμμένα ακίνητα σε ορεινές περιοχές, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα ανακατασκευής με τη στήριξη χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και με την κρατική αρωγή, προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν και να δώσουν ζωή σε αυτές τις περιοχές.

8ον: Αυτόνομο πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης για τις ορεινές περιοχές, με έμφαση στην ποιότητα, την εμπειρία, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, τη σύζευξη με τον πρωτογενή τομέα, με προγράμματα πιστοποίησης της χρήσης τοπικών προϊόντων στην εστίαση.

“Η χώρα χρειάζεται μια Εθνική Περιφερειακή Πολιτική που θα υπερβαίνει το χρονικό όριο της θητείας μιας κυβέρνησης. Η ισόρροπη Περιφερειακή Ανάπτυξη περνάει μέσα από την ενίσχυση της ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας στις ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές”,  τόνισε ο Μάνος Κόνσολας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024