Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΟλ. Αναστασοπούλου: Οι πρακτικές βιωσιμότητας αποτελούν προτεραιότητά μας
Τουριστική Πολιτική

Ολ. Αναστασοπούλου: Οι πρακτικές βιωσιμότητας αποτελούν προτεραιότητά μας

Η τοποθέτηση της γενικής γραμματέαςς Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου, στο 2ο FORUM του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.).

«Η ενσωμάτωση των αρχών και των πρακτικών της βιωσιμότητας σε συνδυασμό με φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές που θα καταλήξουν στην προστασία των εύθραυστων οικοσυστημάτων μας, είναι ζήτημα δημιουργίας ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας και ως εκ τούτου αποτελεί βασική προτεραιότητά μας», ήταν το μήνυμα που έστειλε η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου μιλώντας στο 2ο FORUM του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.) με τίτλο “Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η Επόμενη Ημέρα’’.

Μαζί της, στο πάνελ «Οι Σύγχρονες Προκλήσεις της Κλιµατικής Αλλαγής. To Μεγάλο Στοίχημα της Συντήρησης και Αποκατάστασης των ∆ασών» βρέθηκαν οι:

  • Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγµένης,
  • Γιώργος Θωµάκος, δήμαρχος Κηφισιάς,
  • ∆ρ. Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια Ερευνών διαΝΕΟσις,
  • Νίκος Γεωργιάδης, διδάκτορας ∆ασολογίας, υπεύθυνος ∆ασικών Προγραµµάτων WWF Ελλάς,
  • Πόπη Κονδιάρη, μέλος της UNAI Hub SDG7,
  • Γιάννης Καλαφατέλης, δήμαρχος ∆ιονύσου,
  • Ανδρέας Ευθυµίου, δήμαρχος Μοσχάτου–Ταύρου,
  • Σπύρος Κίνιας, επικεφαλής Εθελοντικής ∆ασοπροστασίας Νοτίου Υµηττού (Ε∆ΝΥ),

Ειδικότερα, η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου επισήμανε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, εξαιρετικά σημαντικό, πολύ καλά μελετημένο και εν εξελίξει που απασχολεί έντονα την επικαιρότητα και τη Πολιτεία. Λεπτομερή μοντέλα προβλέπουν την εξέλιξή του στις επόμενες δεκαετίες με τρόπο μάλιστα αρκετά σαφή. Ωστόσο, οι επιπτώσεις του δεν είναι μόνο περιβαλλοντικές. Δεν περιορίζονται, δηλαδή, μόνο στην αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα, ή στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι συνέπειές του αγγίζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας: από τις τουριστικές υποδομές και την αγροτική παραγωγή μιας χώρας, μέχρι και τις καρδιακές παθήσεις».

Επιπροσθέτως, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «ο τουρισμός είναι ευάλωτος στις αλλαγές που έχει επιφέρει η κλιματική κρίση και ταυτόχρονα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους παράγοντες που την επιτείνουν, καθώς το σύνολο της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τις τουριστικές επιχειρήσεις βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα. Οι μεταφορές αποτελούν τον κλάδο που ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών του άνθρακα στον τουρισμό, οι αεροπορικές μεταφορές ειδικότερα για το 40% των εκπομπών, οι οδικές για το 32%, ενώ η διαμονή για το 21%. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αερομεταφορές ευθύνονται για το 13% του συνόλου των εκπομπών που προέρχονται από τη μεταφορά και για τον λόγο αυτόν αποτελούν τον βασικό παράγοντα, που δυσχεραίνει τη μετάβαση του τουρισμού στην πράσινη οικονομία».

Στη συνέχεια, η κ. Ολυμπία Αναστασοπούλου ανάφερε λεπτομερώς την αλυσίδα των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό, και τόνισε πως κάθε περιοχή εκτίθεται σε διαφορετικό βαθμό από αυτήν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «μια επιφανειακή ανάγνωση των δεδομένων που μας παρουσιάζουν οι κλιματικοί δείκτες θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει και μια θετική επίπτωση στον τουρισμό της Ελλάδας: η τουριστική περίοδος μπορεί να επιμηκυνθεί. Το καλοκαίρι μπορεί να κρατά από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο -και αυτό είναι κάτι που θα έρθει σχετικά σύντομα».

Τέλος, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης τόνισε ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο προτείνεται οι ίδιοι οι εταίροι του τουρισμού να μετρήσουν τις επιπτώσεις και να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεθούν συγκεκριμένοι και υλοποιήσιμοι στόχοι αναφορικά με την από-ανθρακοποίηση όλων των υπο-κλάδων του τουριστικού οικοσυστήματος (αεροπορικές, θαλάσσιες και οδικές μεταφορές, καταλύματα κ.ά.), ενώ «στη χώρα μας η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΕΣΠΚΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιέχει τους βασικούς στόχους και εργαλεία υλοποίησης με βάση τη διεθνή εμπειρία και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας αναφορικά με τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024