Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΣΙΤΕΣΑΠ: Αισιοδοξία για το επαγγελματικό γιώτινγκ στην συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας
Τουριστική Πολιτική

ΣΙΤΕΣΑΠ: Αισιοδοξία για το επαγγελματικό γιώτινγκ στην συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας

Ενημερωτική συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του συνδέσμου ιδιοκτητών τουριστικών επαγγελματικών σκαφών άνευ πληρώματος -ΣΙΤΕΣΑΠ με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Πολύ εποικοδομητική συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του συνδέσμου ιδιοκτητών τουριστικών επαγγελματικών σκαφών άνευ πληρώματος –ΣΙΤΕΣΑΠ με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όπου, αφενός, έγινε ένας απολογισμός της μέχρι σήμερα φετινής δραστηριότητας του κλάδου, και, αφετέρου, συζητήθηκαν διάφορες εκκρεμότητες και αιτήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του επαγγελματικού γιώτινγκ.

Ευχαριστώντας τον Υπουργό κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, για την πάντοτε ευγενική ανταπόκριση του στα αιτήματα του κλάδου, ο Πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ κ. Πάρις Λουτριώτης, εξήγησε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου υπήρξε αρκετή δραστηριότητα εκτιμώμενη σε ποσοστό περίπου 75% του 2019, αλλά έχει ήδη μειωθεί η ζήτηση στο σύνολο της επικράτειας, για τους επόμενους δύο μήνες.

Ο υπουργός, ο οποίος πάντοτε εκφράζει ενδιαφέρον και κατά κανόνα ανταποκρίνεται θετικά τους προβληματισμούς των επαγγελματιών, για άλλη μία φορά επιβεβαίωσέ τη συμπαράσταση του, και συμμετείχε ενεργά στην ωριαία αναλυτική συζήτηση για την διευθέτηση διαφόρων εκκρεμοτήτων, με την παρουσία των συνεργατών του, κ. Νίκο Βιδάλη, Διευθυντή του Γραφείου του, και την υποπλοίαρχο κα. Νικολέτα Σερεμετάκη.

Ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρατηρούμενη ανάκαμψη των δραστηριοτήτων του γιώτινγκ, δήλωσε ότι καταρχήν θα υποστηρίξει προς τα συναρμόδια υπουργεία τα αιτήματα του κλάδου, που έθεσε ο ΣΙΤΕΣΑΠ, μεταξύ των οποίων ήταν τα θέματα της διαθεσιμότητας θέσεων ελλιμενισμού στους διάφορους λιμένες, της παρακολούθησης του ορθολογικού καθορισμού των τελών ελλιμενισμού και των χρεώσεων συναφών υπηρεσιών, στις διάφορες λιμενικές δομές της χώρας και ιδιαίτερα σε αυτές που ανήκουν σε Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, στην γρήγορη εξέταση των αιτημάτων τοποθέτησης πλωτών προβλητών, και άλλα.

Ειδικότερα, ακόμα για το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την υποχρέωση αναβάθμισης και επέκτασης του φαρμακείου στα μικρά σκάφη (μέχρι 24 μέτρων – που δεν έχουν μόνιμο πλήρωμα), ο υπουργός, αντιλαμβανόμενος τους προβληματισμούς των εκπροσώπων του κλάδου, επέστησε την προσοχή της υπηρεσίας στην εξέταση των σχετικών Ευρωπαϊκών και Ελληνικών διατάξεων (Κοινοτική Οδηγία, Π.Δ., κλπ.) και έδωσε οδηγίες για μία στενότερη συνεργασία του Υπουργείου με τον ΣΙΤΕΣΑΠ, προκειμένου να διευθετηθεί το ταχύτερο δυνατό το θέμα των ζητούμενων αυξημένων απαιτήσεων ιατροφαρμακευτικών σκευασμάτων και εξοπλισμού, το οποίο είναι και πρακτικά ανεφάρμοστο στα μικρά σκάφη, όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι του ΣΙΤΕΣΑΠ.

Ο υπουργός ήταν επίσης ενθαρρυντικός για την αναμενόμενη εφαρμογή του ναυλοσυμφώνου που θα διευκολύνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του κλάδου και δήλωσε ότι πλησιάζει η ολοκλήρωση της εφαρμογής, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα λειτουργήσει από τη νέα σεζόν.

Ο Πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ ευχαρίστησε τον Υπουργό κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, για την συμπαράσταση του στον κλάδο, και επανέλαβε το πόσο έχει διευκολυνθεί ήδη η λειτουργία, και έχουν απλουστευθεί διαδικασίες, με την εφαρμογή αρκετών από τις νέες διατάξεις, που έχουν για πρώτη φορά περιληφθεί στον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο 2022.

Από πλευράς ΣΙΤΕΣΑΠ στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη του ΔΣ, Πρόεδρος κ. Πάρις Λουτριώτης, Α’  Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Μακριδάκης, Γενική Γραμματέας Δ.Σ. κα Φωτεινή Κιταμρτζιάν και το Μέλος Δ.Σ.-Έφορος Δημοσίων Σχέσεων κ. Δημήτρης Δεληκάρης, καθώς και ο Οικονομικός Σύμβουλος κ. Άγγελος Σφαέλλος και ο Επιστημονικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Πετρέας.

Η συνάντηση έκλεισε με τη συμφωνία να υπάρξει στενή συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου με τον ΣΙΤΕΣΑΠ για να διευκρινιστούν οι εκκρεμότητες που συζητήθηκαν με τον Υπουργό, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024