Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΣΥΡΙΖΑ: 280.000 εποχικά εργαζόμενοι επισιτισμού-τουρισμού αδυνατούν να λάβουν το εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ
Τουρισμός και απασχόληση

ΣΥΡΙΖΑ: 280.000 εποχικά εργαζόμενοι επισιτισμού-τουρισμού αδυνατούν να λάβουν το εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ

Επιστολή του αναπλ. τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στον υπουργό Εργασίας για τους εποχικά εργαζόμενους στον Τουρισμό – Επισιτισμό.

Επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απέστειλε ο βουλευτής Κέρκυρας και αναπλ. τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, για την προστασία των εποχικά εργαζόμενων στον Τουρισμό-Επισιτισμό.

Ο βουλευτής τόνισε πως περισσότεροι από 280.000 εποχικά εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού και τουρισμού, υφίστανται σοβαρό κίνδυνο αδυναμίας λήψης του εποχικού βοηθήματος του ΟΑΕΔ. Είναι ζωτικής σημασίας η άμεση παρέμβασή της κυβέρνησης για την οριστική διευθέτηση των προβλημάτων των εργαζομένων και για την ουσιαστική προστασία τους.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

“Προς Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη

Επιστολή

Θέμα: ‘Εκτός κρατικής στήριξης 280.000 εποχικά εργαζόμενοι στον Τουρισμό-Επισιτισμό’

κ. Υπουργέ,

Όπως, θα έχετε σχετικά πληροφορηθεί περισσότεροι από 280.000 εποχικά εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού και τουρισμού, υφίστανται σοβαρό κίνδυνο αδυναμίας λήψης του εποχικού βοηθήματος του ΟΑΕΔ. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρομαι στους εργαζομένους που δεν είχαν την ευκαιρία συλλογής των 101 ενσήμων που αποτελούν βασική προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος ανεργίας, ενώ οι ίδιοι τίθενται αυτομάτως εκτός και από το εποχικό βοήθημα που κατατίθεται εξ ολοκλήρου.

Σας υπενθυμίζω πως για την ένταξη εργαζόμενου στο εν λόγω βοήθημα είναι απαιτητό από το νόμο, η ύπαρξη 75 ενσήμων, ενώ με δεδομένη την επιδημιολογική κατάσταση του 2020 και την εφαρμογή πολιτικών lockdown, στάθηκε ουσιαστικά απίθανο για τους εποχικά εργαζόμενους να συμπληρώσουν τα 75 ένσημα εργασίας.

Ειδικότερα, στην εστίαση οι εποχικά εργαζόμενοι δεν είχαν δικαίωμα μονομερούς αναστολής σύμβασης και αποζημίωσης 534 ευρώ πλέον των 25 ενσήμων ανά μήνα από το κράτος. Το γεγονός αυτό βασίζονταν στην κυβερνητική λογική πως οι εργαζόμενοι αυτοί, δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό πως ένας συνολικός αριθμός εποχικά εργαζόμενων στην εστίαση, το ύψος του οποίου φτάνει τις 250.000, βρίσκεται εκτός του εποχικού βοηθήματος.

Παράλληλα, στην ίδια μοίρα έχουν τεθεί περίπου 80.000 εποχικά εργαζόμενοι στον Τουρισμό που ενώ τους είχε εκχωρηθεί το δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και λάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ σε συνάρτηση με τα 25 ένσημα το μήνα, αδυνατούν να λάβουν το εποχικό βοήθημα, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας δεν μπορούν τεχνικά να εμφανίσουν στον ΕΦΚΑ, τα ένσημα από τη μονομερή αναστολή σύμβασης.

κ. Υπουργέ,

Εκτιμώ πως είναι στη γνώση σας, οι ενέργειες ανάδειξης του όλου ζητήματος στις οποίες έχει προχωρήσει η Ομοσπονδία Επισιτισμού και Τουρισμού, χωρίς όμως μέχρι σήμερα κάποια ουσιαστική και επίσημη ανταπόκριση επίλυσής του. Όταν σας υπογραμμίζω, πως το Υπουργείο Εργασίας είχε δεσμευτεί για τη διαδικασία αυτή πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2020.

Όπως κατανοείτε, συνδυαστικά με το γεγονός ότι υφίσταται πλήρης άγνοια για το τι θα ισχύσει με τα ένσημα για φέτος προκειμένου να ληφθεί το επίδομα ανεργίας, αν δηλαδή θα διατηρηθεί η προϋπόθεση των 101 ενσήμων ή θα προωθηθεί η λύση διευκόλυνσης των 50 ενσήμων, η μη εμφάνιση των ενσήμων του 2020 για τους εργαζομένους, προκαλεί πολλαπλά προβλήματα σε αυτούς που σχετίζονται με ζητήματα συνταξιοδότησης, οικογενειακών και υγειονομικών θεμάτων της καθημερινότητας κ.ά. που αφορούν στην πραγματική τους επιβίωση.

Θεωρώ λοιπόν, ζωτικής σημασίας την άμεση παρέμβασή σας για την οριστική διευθέτηση των παραπάνω ζητημάτων προκειμένου να μην εγκαταλειφθούν οι εποχικά εργαζόμενοι του Τουρισμού και του Επισιτισμού στις τραγικές συνέπειες της σημερινής, κυβερνητικής αναλγησίας.

Βρίσκομαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επικοινωνία και συνεννόηση.

Με εκτίμηση,
Αλέξανδρος-Χρήστος Αυλωνίτης Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ”

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024