Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤαξιδιωτικές ΟδηγίεςΑντιδράσεις για την ταξιδιωτική οδηγία της Αυστραλίας

Αντιδράσεις για την ταξιδιωτική οδηγία της Αυστραλίας

Εκδόθηκε τελικά η ταξιδιωτική οδηγία στην Αυστραλία χωρίς αναφορές στην τρομοκρατία, αλλά με συστάσεις στους Αυστραλούς που σκοπεύουν τα ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην οδηγία τονίζεται ότι οι Αυστραλοί πολίτες […]

Εκδόθηκε τελικά η ταξιδιωτική οδηγία στην Αυστραλία χωρίς αναφορές στην τρομοκρατία, αλλά με συστάσεις<...> στους Αυστραλούς που σκοπεύουν τα ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στην οδηγία τονίζεται ότι οι Αυστραλοί πολίτες πρέπει να είναι σε εγρήγορση για την δική τους ασφάλεια και καλούνται όσοι θα επισκεφθούν την Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα πρέπει να ενημερώνονται από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρα τους.

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα είναι συχνές οι βίαιες διαδηλώσεις και οι μικροκλοπές. Επίσης γίνεται αναφορά σε τουρίστριες που έχουν υποστεί σεξουαλικές επιθέσεις στα ελληνικά νησιά, ενώ περιγράφονται με μελανά χρώματα οι δημόσιες συγκοινωνίες.

Η έκδοση της παραπάνω ταξιδιωτικής οδηγίας προκάλεσε την αντίδραση των ομογενειακών οργανώσεων οι οποίες ζητούν και την άμεση απόσυρση της από τον Αυστραλό υπουργό εξωτερικών.

Με επιστολή της προς τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών, Alexander Downer, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία παρουσιάζεται ως ‘η αρχαιότερη και μαζικότερη ελληνική οργάνωση της Αυστραλίας’ διαμαρτύρεται έντονα για την πρόσφατη ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο του προς τους Αυστραλούς που επισκέπτονται την Ελλάδα.

“Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι και απορούμε για τους λόγους έκδοσης αυτής της οδηγίας αλλά και για την χρονική στιγμή που επελέγη να γίνει η ενέργεια αυτή αφού δεν περιέχει καμιά συγκεκριμένη πληροφορία» αναφέρεται στην επιστολή που την υπογράφει ο πρόεδρος της Κοινότητας, Γιώργος Αγγελόπουλος. Το μόνο που επιτυγχάνεται με την έκδοση της οδηγίας είναι να προσβληθεί η Ελλάδα και οι εκατοντάδες χιλιάδες των Ελληνοαυστραλών, πολλοί από τους οποίους επισκέπτονται ετησίως την Ελλάδα και τα νησιά της, αναφέρεται στην επιστολή και προστίθεται ότι με αυτή την τελείως αβάσιμη οδηγία ενδέχεται να τραυματίσει τους πολύχρονους ισχυρούς, φιλικούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών.

Η επιστολή αφού επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργεί η έκδοση της οδηγίας, διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, καταδικάζει την ενέργεια της αυστραλιανής κυβέρνησης και απαιτεί την απόσυρση της οδηγίας.

Ανάλογη επιστολή έστειλε και η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, η οποία αυτές τις μέρες γιόρτασε την 106η επέτειο της ίδρυσής της, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το παράδειγμα αυτό θα ακολουθήσουν και άλλοι φορείς της ομογένειας αλλά και μεμονωμένα άτομα που έχουν εξοργιστεί από την απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Στην επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Γιώργος Φουντάς, εκφράζει τη βαθιά απογοήτευση των μελών της ομογένειας αλλά και έντονη διαμαρτυρία για την πρωτοφανή και παραπλανητική για το Αυστραλιανό κοινό, οδηγία.

“Δεν καταλαβαίνουμε το σκοπό της έκδοσης μια τέτοιας γενικόλογης και αόριστης οδηγίας η οποία αναδεικνύει προβλήματα που δε στηρίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία ή περιπτώσεις», τονίζει ο κ. Φουντάς. Αυτή η ταξιδιωτική οδηγία βασίζεται μόνο σε εικασίες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με την απουσία αξιόπιστων πληροφοριών, οι οποίες θα επέτρεπαν μια αντικειμενική εξέταση και εκτίμηση αυτής της οδηγίας, αυτή αποτελεί μια μεροληπτική και δυσάρεστη μορφή προώθησης μιας εκστρατείας εκφοβισμού για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αυστραλίας και της Ελλάδας, ούτε προωθεί την κατανόηση, τη συνεργασία και την ανάπτυξη καλύτερων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες».

Τέλος, ο Αυστραλός ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής Νικ Μπόλκας χαρακτήρισε την έκδοση της οδηγίας ‘ερασιτεχνικό και παιδαριώδη χειρισμό’ και πρόσθεσε ότι «αν και η οδηγία δεν είναι και τόσο προσβλητική, το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών δεν επέδειξε την αναγκαία ωριμότητα, καθώς δεν συνειδητοποίησε ότι η κίνηση αυτή θα προκαλούσε αντιδράσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να διασφαλίζουμε το ότι θα γίνουμε πλήρως κατανοητοί, ώστε να μην τραυματίζουμε τις σχέσεις μας με άλλες χώρες».

Ωστόσο, ο κ. Μπόλκας τόνισε ότι οι ελληνοαυστραλιανές σχέσεις είναι στέρεες και ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στο πως η Ελλάδα χειρίζεται τα ζητήματα ασφαλείας. “Πιστεύω ότι η ελληνική πολιτεία χειρίζεται τα θέματα ασφαλείας με μεγάλη ωριμότητα και επαγγελματισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε μάλιστα ότι η Αθήνα ξοδεύει τρεις φορές περισσότερα χρήματα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων απ΄ όσα ξόδεψε το Σίδνεϊ για τους Αγώνες του 2000. Σχετικά με σχόλια που εμφανίζονται στο διεθνή και αυστραλιανό Τύπο, ο Αυστραλός γερουσιαστής είπε ότι η Αθήνα περνά αυτά που πέρασε το Σίδνεϊ 12 μήνες πριν τους δικούς του Αγώνες. “Πάντα υπάρχουν ανησυχίες για το κυκλοφοριακό, για τις υποδομές. Ο καθένας προσπαθούσε να βρει κάτι αρνητικό στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ. Αλλά στο τέλος, οι Αγώνες πήγαν καλά».

Όπως, πάντως, επισήμανε, το κλίμα εν όψει των Αγώνων του 2004 είναι διαφορετικό από αυτό του 2000. “Υπήρξε η εισβολή στο Ιράκ, η 11η Σεπτεμβρίου και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν. Είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές αρχές αλλά και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή κατανοούν ότι το κλίμα γι` αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πιο ασταθές από αυτό του Σίδνεϊ. Και εάν πάει κάτι λάθος, δεν νομίζω ότι πρέπει να αποδοθεί στην ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι απλά το κλίμα στο οποίο βρισκόμαστε».

Τέλος, είπε ότι το μήνυμα που πρέπει να δοθεί δεν είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας επικίνδυνος τόπος επειδή σημειώθηκαν κάποιοι βιασμοί. Αλλωστε, όταν ένας Βρετανός (στην Ελλάδα) προκαλεί βλάβη σε έναν άλλο Βρετανό, αυτό δεν πρέπει να το πληρώσει η Ελλάδα, κατέληξε ο κ. Μπόλκας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024