Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤαξιδιωτικές ΟδηγίεςΟικονομική ενίσχυση στις πληγείσες από τη νόσο των πουλερικών επιχειρήσεις
Μανώλης Μαυρομμάτης - Ευρωβουλευτής Ν.Δ

Οικονομική ενίσχυση στις πληγείσες από τη νόσο των πουλερικών επιχειρήσεις

Παρά το γεγονός ότι η συστηματική παρακολούθηση του φαινομένου της νόσου των πουλερικών από τις υγειονομικές υπηρεσίες επανέφερε στους πολίτες την ηρεμία, σε πολλά κράτη το κοινό παραμένει επιφυλακτικό και ταυτόχρονα μειώνεται συστηματικά η κατανάλωση πουλερικών, όπως κατέγραψε η έρευνα της Eurostat τον περασμένο Ιούνιο…

Παρά το γεγονός ότι η συστηματική παρακολούθηση του φαινομένου της νόσου των πουλερικών από τις υγειονομικές υπηρεσίες επανέφερε στους πολίτες την ηρεμία, σε πολλά κράτη<...> το κοινό παραμένει επιφυλακτικό και ταυτόχρονα μειώνεται συστηματικά η κατανάλωση πουλερικών, όπως κατέγραψε η έρευνα της Eurostat τον περασμένο Ιούνιο. Παράλληλα, σημειώνεται σοβαρή απώλεια εσόδων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κρίση στον κλάδο.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μανώλης Μαυρομμάτης, κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζήτησε να πληροφορηθεί:

  1. εάν σκοπεύει η Επιτροπή να ενισχύσει οικονομικά τις επιχειρήσεις αυτές,
  2. σε ποιές χώρες της Ε.Ε. εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα

  3. ποια είναι τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για καταναλωτές και απασχολούμενους στις επιχειρήσεις αναπαραγωγής πουλερικών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μειώνεται σταδιακά σε ορισμένες χώρες ο φόβος των καταναλωτών για τα πουλερικά. Συγκεκριμένα, οι πολίτες στην Αγγλία, την Ολλανδία και τη Σουηδία φαίνονται λιγότερο διστακτικοί στην κατανάλωση πουλερικών και έτσι, μόνο το 10% των καταναλωτών στην Αγγλία, το 9% στην Ολλανδία και το 7% στη Σουηδία διστάζουν να τα εντάξουν στις διατροφικές τους συνήθειες. Αντίθετα, στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, οι καταναλωτές διστάζουν περισσότερο να επανεντάξουν στη διατροφή τους τα πουλερικά. Για την ακρίβεια, στην Ελλάδα το 45% των πολιτών φοβάται την κατανάλωση, στην Ιταλία το ποσοστό ανέρχεται στο 38% και στην Κύπρο στο 33%.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδοτικό πακέτο 193 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη προγραμμάτων για την εξάλειψη, τον έλεγχο και την παρακολούθηση των νόσων των ζώων το 2007. Τα 155 προγράμματα που επελέγησαν για χρηματοδότηση από την Ε.Ε. θα αφορούν στην αντιμετώπιση των ασθενειών των ζώων με αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων. Aλλωστε, «η προστασία της υγείας των ζώων αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των τροφίμων και την αποφυγή των συχνά καταστροφικών συνεπειών που μπορούν να προκαλέσουν οι επιδημίες στα ζώα”, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή, κ. Μάρκος Κυπριανού.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα εξακολουθήσουν την επιτήρηση για γρίπη σε πουλερικά και άγρια πτηνά το 2007 και η χρηματοδοτική στήριξη της Ε.Ε. θα διοχετευτεί στις δαπάνες δοκιμών εργαστηρίου. Η συγκεκριμένη επιτήρηση αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο για την ανίχνευση πρώιμων κρουσμάτων γρίπης των πτηνών υψηλής και χαμηλής παθογένειας και αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη το 2006, καθιστώντας δυνατή την πρώιμη ανίχνευση της γρίπης στα άγρια πτηνά προτού μολυνθούν τα σμήνη που προορίζονται για το εμπόριο.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024