Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΤο Wines of Crete σε εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ιταλία
Οινοτουρισμός

Το Wines of Crete σε εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ιταλία

Μέσα από την έκθεση, οι παραγωγοί είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τοπικές ποικιλίες, να γνωρίσουν την γευστική ταυτότητα της χώρας, αλλά και να σχηματίσουν τις πρώτες εντυπώσεις, που ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες για την πορεία του ταξιδιού.

Στην Ιταλία ταξίδεψαν μέλη του Wines of Crete με στόχο την απόκτηση τεχνογνωσίας πάνω στην δικτύωση και την προβολή τοπικών προϊόντων, την πληροφόρηση αλλά και την σύναψη επαγγελματικών σχέσεων με ομάδες παραγωγών της Ιταλίας.

Αφετηρία του οινογαστρονομικού αυτού ταξιδιού, ήταν η πόλη της Βερόνα, όπου πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, ή έκθεση κρασιών και αποσταγμάτων VINITALY. 95.000 τετραγωνικά μέτρα αφιερωμένα στο κρασί και περισσότεροι από 4.000 εκθέτες από την Ιταλία και τον υπόλοιπο κόσμο, έδωσαν το εφαλτήριο για ένα ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων. Μέσα από την έκθεση, οι παραγωγοί είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τοπικές ποικιλίες, να γνωρίσουν την γευστική ταυτότητα της χώρας, αλλά και να σχηματίσουν τις πρώτες εντυπώσεις, που ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες για την πορεία του ταξιδιού.

Τις επόμενες ημέρες, οι οινοποιοί της Κρήτης είχαν την ευκαιρία να επισκεφΘούν δίκτυα παραγωγών τοπικών προϊόντων, να πληροφορηθούν για τις τεχνικές λειτουργίας και διαφήμισης τους, αλλά και να συνομιλήσουν με τους εκάστοτε υπευθύνους πάνω σε κοινά εμπορικά ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα, το Wines of Crete επισκέφτηκε μικρά δίκτυα, όπως εκείνο του αλλαντικού Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Cullatelo di Zibello, που περιλαμβάνει μόλις 50 παραγωγούς, αλλά και μεγαλύτερα όπως εκείνο του παγκοσμίως διάσημου της φημισμένης ιταλικής παρμεζάνας ΠΟΠ Parmigiano Reggiano. Στην περιοχή του Zibello πραγματοποιήθηκε επίσης επίσκεψη στο χώρο παραγωγής Cullatelo di Zibelo, αλλά ταυτόχρονα και αγροτουριστικό χώρο με εστιατόριο, Antica Corte Pallavicina Relais.

Τόσο οι διαφορετικές απαιτήσεις και ανάγκες των δικτύων, αλλά και οι κοινές τακτικές που ακολουθούνται, όσον αφορά την προστασία της ταυτότητας των προϊόντων (ΠΟΠ & ΠΓΕ), την πιστοποίηση της ποιότητας και την διαφημιστική προώθηση ήταν στοιχεία που εντυπωσίασαν τους συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό ταξίδι. Πέραν των δυο προαναφερμένων δικτύων, το Wines of Crete πραγματοποίησε επισκέψεις και στα δίκτυα της ομάδας παραγωγών αλλαντικού Prosciutto di Modena, του αφρώδες οίνου Labrusco και του Aceto Balsamico di Modena (παλαιωμένο βαλσάμικο ξύδι ΠΟΠ).

Πραγματοποιήθηκαν επίσης επισκέψεις σε οινοποιεία, αμπελώνες, οινοτουριστικούς και αγροτουριστικούς χώρους. Η πρώτη γευστική δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο Tenuta Torciano στην περιοχή San Gimigniano της Τοσκάνης, ενώ στην συνέχεια ακολούθησαν επισκέψεις στους αμπελώνες και στις μεγάλες οινοποιητικές εγκαταστάσεις της οικογενείας Antinori αλλά και του Castello d’Albola. Επίσης, στην περιοχή Frascati της Ρώμης, οι οινοποιοί επισκέφτηκαν και το οινοποιείο Casale del Giglio.

Στην διάρκεια του ταξιδιού, στις 27 Μαρτίου, τα κρητικά κρασιά φιλοξενήθηκαν στην κάβα La Divina Enoteca της Φλωρεντίας για μια βραδιά γευσιγνωσίας. Η εν λόγο διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του επίτιμου ελληνικού προξενείου της Φλωρεντίας και της Ελληνίδας επίτιμου πρόξενου, κας Πέγκυ Πετρακάκου, και απέσπασε θετικά σχόλια και εντυπώσεις. 21 κρασιά από 21 διαφορετικούς οινοποιούς του Wines of Crete μετατράπηκαν στους πρωταγωνιστές της νύχτας κερδίζοντας το οινόφιλο κοινό της πόλης και συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια και την φήμη του κρητικού κρασιού. Οι οινοποιοί που παραβρέθηκαν στην Φλωρεντία, είχαν την δυνατότητα να μιλήσουν με επαγγελματίες του χώρου, να ανταλλάξουν απόψεις και να γνωρίσουν την απαιτητική αγορά της Τοσκάνης.

Παράλληλα, ανάμεσα στις εκπαιδευτικές επισκέψεις και τα επαγγελματικά ραντεβού, το Wines of Crete ξεναγήθηκε στην πόλη της Βερόνα, στις γραφικές περιοχές της Τοσκάνης, αλλά και στην ιστορική πρωτεύουσα της Ρώμης, γνωρίζοντας τις υπόλοιπες πτυχές της ιταλικής κουλτούρας. Ιστορικός και γαστρονομικός πολιτισμός συνδυάστηκαν ιδανικά σε δύο εβδομάδες, μέσα από τις οποίες το Wines of Crete απέσπασε γνώσεις, εμπειρίες, τεχνογνωσία αλλά και πολύτιμες ιδέες για βελτίωση και ανάπτυξη.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024