Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤουριστική ΥποδομήΑπάντηση Τσοχατζόπουλου για την παραλία Λαγονησίου

Απάντηση Τσοχατζόπουλου για την παραλία Λαγονησίου

«Η παραλιακή έκταση του Λαγονησίου προστατεύεται από το προεδρικό διάταγμα περί Λαυρεωτικής που προσδιορίζει ότι προορίζεται αποκλειστικά για έργα πρασίνου, ναυταθλητικές και λουτρικές εγκαταστάσεις», τονίζει σε απάντηση του ο υπουργός […]

«Η παραλιακή έκταση του Λαγονησίου προστατεύεται από το προεδρικό διάταγμα περί Λαυρεωτικής που προσδιορίζει ότι προορίζεται αποκλειστικά<...> για έργα πρασίνου, ναυταθλητικές και λουτρικές εγκαταστάσεις», τονίζει σε απάντηση του ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος σχετικά με το θέμα της παραλίας του Λαγονησίου. Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του υπουργού.

Η μίσθωση παραλιακής έκτασης σε παρακείμενη επιχείρηση προβλέπεται, βέβαια, από το νόμο περί αιγιαλού 2971/2001 και η νομιμότητα της διαδικασίας για την εκμίσθωση της έκτασης αυτής έχει ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το τίμημα στο οποίο αναφερθήκατε δεν είναι, βέβαια, 15.000 ευρώ, αλλά 159.000 ευρώ, εφόσον γίνει ανάπλαση και αξιοποιηθεί. Ήδη, όμως, τώρα χωρίς να έχει γίνει τίποτα ο ανάδοχος πληρώνει σταθερά 15.000 ευρώ το μήνα, παρόλο που δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί και δεν του έχει εκχωρηθεί ακόμη η συγκεκριμένη περιοχή. Όσον αφορά τις οικοδομικές εργασίες στο συγκρότημα Λαγονησίου, είναι θέμα των εποπτευουσών πολεοδομικών αρχών, οι οποίες , αν υπάρχει παρανομία, παρεμβαίνουν. Όπως γνωρίζετε μάλιστα, έχει συμβεί το αντίθετο. Η εταιρεία Αττικός Ήλιος προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, για να μπορέσει να συνεχίσει τις εργασίες, και εκδόθηκε διαταγή εισαγγελέα σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται η εκτέλεση διακοπής των εργασιών. Δηλαδή, το δικαστήριο κρίνει ότι οι εργασίες εκτελούνται νόμιμα και ότι η πράξη διακοπής τους από τον Νομάρχη ήταν παράνομη.

Για να αρθεί κάθε επιφύλαξη των κατοίκων, δηλώνω ότι πάγια πολιτική της Κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση μόνιμα της ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης των παραλιών στους πολίτες και στους επισκέπτες και από το Δήμο Καλυβίων και από όλη την Αττική.

Σε αυτή τη βάση έχω υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Καλυβίων. Το σχετικό μνημόνιο με το οποίο προτείνω ουσιαστικά να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των λουομένων και επισκεπτών στις εγκαταστάσεις, καθώς και η χρήση του αιγιαλού ελεύθερα χωρίς καταβολή εισιτηρίου, ότι τυχόν άδεια κατά τις κείμενες διατάξεις θα χορηγείται μετά την έγκριση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, ότι η εποπτεία και ο έλεγχος λειτουργίας μπορεί να ανατίθεται σε πενταμελή επιτροπή που αποτελείται από τον οικείο Δήμαρχο ως Πρόεδρο και δύο μέλη που ορίζει με απόφασή του το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και δύο μέλη που ορίζονται με απόφαση του φορέα που διαχειρίζεται την έκταση, το πρότεινα ως νομοθετική ρύθμιση και το περιέλαβα στο σχετικό νομοσχέδιο που δυστυχώς δεν συζητήθηκε.

Έτσι, υπάρχει η πολιτική δέσμευση έναντι του Δήμου Καλυβίων ότι και νομοθετικά θα κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα και την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους κατοίκους του Δήμου, της Αττικής κ.λ.π. , έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις μας. Η πολιτική μας – που την εφαρμόσαμε και στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Εθνικής Aμυνας – είναι ότι χωρίς σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καμία επένδυση και δραστηριότητα, οπουδήποτε στη Ελλάδα, δεν μπορεί να γίνει. Είναι μια πολιτική θέση στρατηγικού χαρακτήρα την οποία βαθύτατα πιστεύω και για αυτό πάντα η συμπεριφορά μας σέβεται αυτή την αρχή και την δέσμευση.

Σχετικά με το τίμημα, θέλω να είμαι σαφής: Το τίμημα είναι 159.000 ευρώ, άρα είναι συγκρίσιμο με το τίμημα που ελέχθη ότι έπαιρνε ο Δήμος εφόσον υπάρχουν εγκαταστάσεις επιχειρηματικού χαρακτήρα που λειτουργούν. Το τίμημα των 15.000 ευρώ το πληρώνει από την υπογραφή της σύμβασης, παρά το γεγονός ότι ούτε του έχει εκχωρηθεί η έκταση, ούτε ακόμη έχει ξεκινήσει οποιαδήποτε εκμετάλλευση.

Το τίμημα των 159.000 ευρώ θα ξεκινήσει να καταβάλλεται μόλις εγκριθεί – και αφού τεθεί και υπό έγκριση του Δήμου – η όποια παρέμβαση υπάρξει στην περιοχή. Δεν αντιλαμβάνομαι την αντίδραση της Ν.Δ. στην τουριστική εκμετάλλευση του Ξενία Λαγονησίου. Αυτό δόθηκε με διεθνή διαγωνισμό σε επιχειρηματική δραστηριότητα. Και δεν φαντάζομαι να είστε αντίθετοι σε αυτή την εξέλιξη, διότι δεν υπάρχει και άλλος τρόπος, να αξιοποιηθούν αργούσες ή εγκαταλελειμμένες περιουσίες του ΕΟΤ από την δεκαετία του `50 ή του `60, από το να αναθέσουμε στην οικονομία του τουρισμού να τις αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό και έγινε. Όπως είπα, αν υπάρχουν μη νόμιμες δραστηριότητες από τον μισθωτή, αυτό είναι αρμοδιότητα της πολεοδομίας που παρεμβαίνει και ελέγχει.

Όσον αφορά την ακτή που μισθώνεται τώρα για να μπορέσει να προσφερθεί, – αξιοποιήσιμη, όμως, με υποδομές σύμφωνα με την απόφαση του Δήμου, – προς όλους τους πολίτες της Αττικής, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι καμιά σύγκρουση ή παρεξήγηση δεν υπάρχει.

Τρεις φορές είχα διάλογο με τον Δήμαρχο και εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής Καλυβίων και τους πρότεινα μάλιστα να μας καλέσουν να συμμετέχουμε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε μια ανοιχτή συνέλευση κατοίκων για να συζητήσουμε.

Αν υπήρξαν συγκρούσεις στην πρόσφατη εκδήλωση, διότι κάποιοι επέλεξαν τη σύγκρουση αντί του διαλόγου λόγω εκλογικής σκοπιμότητας και στην οποία εκλήθησαν εκπρόσωποι μόνο μιας παράταξης, ενώ αποκλείστηκαν όλοι οι άλλοι, όπως και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν είναι δική μας ευθύνη.

Καθήκον και υποχρέωσή μας είναι να εξυπηρετήσουμε το σύνολο των κατοίκων και πολιτών της Αττικής. Δεν μπορούμε να περιοριστούμε στις απόψεις μιας παράταξης, που μπορεί να έχει την άποψή της που διαφωνεί με την αξιοποίηση της περιοχής. Εμείς με την πλειοψηφία των πολιτών, δημοκρατικά, προωθούμε με συναίνεση, μόνο με σύμφωνη γνώμη του Δήμου συγκεκριμένες μορφές εκμετάλλευσης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024