Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΕλληνικό: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης
Επενδύσεις

Ελληνικό: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης

Το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της κήρυξης αρχαιολογικού χώρου έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων εντός της περιοχής της επένδυσης ενώ ενέκρινε την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης που είχε καταθέσει ο επενδυτής.

Επικαλούμενος το θετικό μομέντουμ για επενδύσεις, ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέξανδρος Φλαμπουράρης υπογράμμισε την αποφασιστικότητα, όπως είπε, της κυβέρνησης “να στηρίξει κάθε σημαντική επενδυτική προσπάθεια που θα αποδώσει οφέλη στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία”. Συγχρόνως, όμως, είναι “εξίσου αποφασιστική στην τήρηση της νομιμότητας, των ευρωπαϊκών κανόνων, αλλά και των συμβατικών υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου όπως αρμόζει σε μια δικαιοκρατούμενη πολιτεία”.

Όπως άλλωστε διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, “αυτή άλλωστε είναι και η θεμελιώδης προϋπόθεση για την διοικητική αποτελεσματικότητα και την υλοποίηση κάθε επενδυτικού σχεδίου. Τα παραπάνω ισχύουν απολύτως και στην περίπτωση της επένδυσης στο Ελληνικό”.

Μετά δε, και τη χθεσινή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, κατά την προσέγγιση της κυβέρνησης “γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση μιας σημαντικής επένδυσης, με σεβασμό στην κείμενη νομοθεσία, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ενω εκμηδενίζονται  οι νομικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μελλοντικά ανυπέρβλητα εμπόδια για την υλοποίηση της επένδυσης”.

Όπως εξήγησε δε, το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της κήρυξης αρχαιολογικού χώρου έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων εντός της περιοχής της επένδυσης ενώ ενέκρινε την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης που είχε καταθέσει ο επενδυτής, με τη διευκρίνιση ότι “η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή δεν συνεπάγεται περιορισμούς δόμησης αλλά μόνο αυξημένη επιτήρηση κατά την υλοποίηση της επένδυσης”.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης που ενδεχομένως θα απαιτηθούν στο μέλλον.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι πλήρως συμβατή με τις υποχρέωσεις του ελληνικού Δημοσίου που απορρέουν από την αρχική σύμβαση και ανοίγει το δρόμο για να πληρωθεί το σύνολο των αναβλητικών αιρέσεων για τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στον αντισυμβαλλόμενο.

“Οποιαδήποτε αμφισβήτηση της νομικής ορθότητας της διαδικασίας από όπου και αν αυτή προέρχεται υπονοεί ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρακάμψει ή/και να παραβεί το νόμο. Όποιος όμως υποστηρίζει αυτή την άποψη θα πρέπει ταυτόχρονα να εξηγήσει αν προτείνει επίσης την παράκαμψη του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και εν γένει πως αντιλαμβάνεται τη σχέση του ελληνικού δημοσίου με τους επενδυτές σε μια ευνομούμενη χώρα της ΕΕ”, διεμήνυσε ο κ. Τζανακόπουλος.

“Η χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ, η σύνθεση του οποίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα ως προς την υλοποίηση της επένδυσης και στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό” δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Κικίλιας.

“Ο κ. Τσίπρας οφείλει να καταλάβει ότι η ανάπτυξη δε διατάσσεται. Οι επενδύσεις απαιτούν σχέδιο, σοβαρότητα και κυρίως ασφάλεια Δικαίου για να προχωρήσουν” πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ο πρωθυπουργός “πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι, με τη λογική του, ούτε επενδύσεις μπορούν να γίνουν, ούτε ο πολιτιστικός μας πλούτος να προστατευτεί αποτελεσματικά. Δεν μπορούμε να πάμε μακριά με αυτά τα μυαλά”.

Ο βουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για μια επένδυση που στοχοποιήθηκε και πολεμήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες του, παρά το γεγονός ότι δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. “Οι επενδύσεις απαιτούν σχέδιο, σοβαρότητα και κυρίως ασφάλεια Δικαίου για να προχωρήσουν” τόνισε.

Η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Οι διαρκείς μεθοδεύσεις και οι υπόγειες διαδρομές, οι επικοινωνιακοί χειρισμοί και οι ασκήσεις εσωκομματικής αντιπολίτευσης μιας μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης συμπληρώνουν σήμερα ένα μεγάλο και δυσάρεστο κύκλο.

Η Κυβέρνηση καλείται τώρα να πράξει αυτά που οφείλει και για τα οποία διαρκώς δεσμεύεται.
Να διασφαλίσει τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας, να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, και φυσικά να προχωρήσει τη συμφωνημένη επένδυση στο Ελληνικό.

Και όλα αυτά όχι στα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις και χρονοδιαγράμματα.

Για κάθε βήμα της θα ελέγχεται αυστηρά.
Όπως θα ελέγχονται και όλες οι προσπάθειες θεσμικών ακροβασιών και απαξίωσης θεσμών και διαδικασιών στη χώρα.

Και κάτι τελευταίο, αλλά ιδιαιτέρως σημαντικό: Για πόσο καιρό ακόμα η χώρα θα πορεύεται με ένα διαλυμένο Υπουργείο Πολιτισμού; Με μια απούσα υπουργό και μια ανεξέλεγκτη γενική γραμματέα;”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024