Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΓ. Παπαθανασίου: Ένα δισ. ευρώ ενίσχυση στις MME
Ο προϋπολογισμός των επενδύσεων για τον τουρισμό είναι 30.000-250.000 ευρώ

Γ. Παπαθανασίου: Ένα δισ. ευρώ ενίσχυση στις MME

Με 1,05 δισ. ευρώ θα ενισχυθούν οι δράσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και…

Με 1,05 δισ. ευρώ θα ενισχυθούν οι δράσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και<...> την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, προσθέτωντας ότι το 80% του ποσού αυτού προορίζεται για την περιφέρεια. Οι τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών θα λάβουν από 250 εκατ. ευρώ, ενώ με 50 εκατ. ευρώ θα ενισχυθούν οι εταιρείες δικαιοπαροχής (franchise).

Η προκήρυξη αυτή θα τονώσει την αγορά, αφού θα κινητοποιήσει και ιδιωτικούς πόρους και θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που άμεσα ενισχύονται, αλλά και για αυτές που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στην υλοποίηση των επενδύσεων.

Ο κ. Παπαθανασίου είπε, μεταξύ άλλων: “Με συνολικό προϋπολογισμό άνω του 1 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια 1 δισ. 50 εκατ. ευρώ), είναι η μεγαλύτερη προκήρυξη ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους και αναμένεται να ωφελήσει τουλάχιστον 17.000 επιχειρήσεις στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Επιπλέον του ποσού αυτού, θα διατεθούν 250 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο ειδικής δράσης που για πρώτη φορά προκηρύσσεται και αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες συγκεκριμένων κλάδων. Και αυτή η προκήρυξη είναι σχεδόν έτοιμη και θα ανακοινωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι δράσεις θα απευθύνονται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τουλάχιστον δύο χρήσεις, απασχολούν από 0 έως 50 άτομα και ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών της τριετίας τους κυμαίνεται:
1. από 50.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ, το μέγιστο, για τη θεματική ενότητα `Μεταποίηση`,
2. από 30.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ, το μέγιστο, για τη θεματική ενότητα `Τουρισμός`
3. και από 30.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ επίσης για τις θεματικές ενότητες `Εμπόριο` και `Υπηρεσίες`.

Οι προϋπολογισμοί των επενδύσεων ανά θεματική ενότητα είναι:
– Για τη Μεταποίηση: από 50.000 έως 300.000 ευρώ.
– Για τον Τουρισμό: από 30.000 έως 250.000 ευρώ.
– Για το Εμπόριο: από 20.000 έως 200.000 ευρώ.
– Για τις Υπηρεσίες: από 20.000 έως 200.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της προκήρυξης θα υπάρξει ωστόσο η δυνατότητα μεταφοράς πόρων, από μια θεματική ενότητα σε άλλη, ανάλογα με τη ζήτηση.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί, ότι το Πρόγραμμα δίνει επίσης για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις με μεικτές δραστηριότητες να υποβάλουν επενδυτική πρόταση σε περισσότερες από μία θεματικές ενότητες. Να υποβάλουν δηλαδή μεικτές προτάσεις. Η σημαντική αυτή καινοτομία απαντά σε μια πραγματική ανάγκη της αγοράς, αφού γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν σήμερα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που συνδυάζουν στις δραστηριότητές τους π.χ. τη μεταποίηση με το εμπόριο ή τις υπηρεσίες με τον τουρισμό.

Το ποσοστό επιχορήγησης είναι 55% για την Περιφέρεια Αττικής (εκτός των νήσων της) και το Νομό Θεσσαλονίκης και 65% για την υπόλοιπη επικράτεια και τα νησιά του Νομού Αττικής. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό επιχορήγησης που έχει δοθεί για αντίστοιχες δράσεις και καλύπτει το σύνολο της Περιφέρειας.

Η δημιουργία και για πρώτη φορά η αποπεράτωση κτιριακών εγκαταστάσεων θα περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες δαπάνες σε ποσοστό έως 50% της συνολικής επένδυσης, για τις θεματικές ενότητες της Μεταποίησης, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών. Οι δαπάνες για τα κτιριακά μπορούν να καλύπτουν το σύνολο της επένδυσης στον τομέα του τουρισμού (π.χ. καταλύματα). Το μέτρο αυτό θα τονώσει και την οικοδομική δραστηριότητα.

Η διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται σε 12 μήνες για τους τομείς του Εμπορίου και των Υπηρεσιών και σε 18 μήνες για τη Μεταποίηση και τον Τουρισμό, ενώ θα δίδεται η δυνατότητα δίμηνης ή τετράμηνης παράτασης.

Οι δαπάνες αμοιβής συμβούλου, για τη σύνταξη του φακέλου υποβολής και την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου, είναι επιλέξιμες, μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ αντίστοιχα. Η ίδια Συμμετοχή θα ανέρχεται στο 20% για όλες τις θεματικές ενότητες, ενώ το ποσοστό της προκαταβολής θα ανέρχεται στο 40% επί της δημόσιας δαπάνης.

Οι διαδικασίες προετοιμασίας έχουν ολοκληρωθεί και προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς για την υλοποίηση των δράσεων. Ήδη έχουν οριστεί, μετά από διεθνή διαγωνισμό, οι 26 προσωρινοί ανάδοχοι, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως φορείς διαχείρισης της δράσης. Την επόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου θα αναρτηθεί η προδημοσίευση της προκήρυξης στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ. Και από τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα θεωρούνται επιλέξιμες οι δαπάνες, στο πλαίσιο των προτάσεων που θα κατατεθούν, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει και έγκριση του σχεδίου”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024