Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΗ περιβαλλοντική σχέση λιμανιού και πόλης της Θεσσαλονίκης
Ημερίδες

Η περιβαλλοντική σχέση λιμανιού και πόλης της Θεσσαλονίκης

Εσπερίδα του Κύκλου Διαλόγου του ECOCITY για τις επιπτώσεις των λιμανιών στην πόλη τους.

Τα λιμάνια, ως συγκοινωνιακοί κόμβοι και τόποι παραμονής επιβατών, προσελκύουν σημαντικές εμπορικές δραστηριότητες για την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών που τα περιβάλλουν. Ταυτόχρονα, όμως, προκαλούν συχνά σοβαρές επιπτώσεις, όπως ατμοσφαιρική ρύπανση, θόρυβο, κυκλοφοριακό κορεσμό και, αισθητική υποβάθμιση.

Με βάση τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, κάθε λιμάνι πρέπει να είναι αρμονικά ενταγμένο στην πόλη που το περιβάλλει, να μην αποτελεί εμπόδιο στην προσπέλαση της θάλασσας από τους κατοίκους και οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται να το αναδεικνύουν σε τόπο ζωντάνιας για την πόλη.  

Η πειθάρχηση στις Εθνικές και Ευρωπαϊκές Οδηγίες και ο σεβασμός στις ανάγκες της πόλης όσων εργάζονται ή χρησιμοποιούν το λιμάνι είναι υποχρέωση, που πρέπει να ελέγχεται για την αποφυγή επιπτώσεων στη Δημόσια Υγεία, στην Τοπική Οικονομία και στη λειτουργία των πόλεων που φιλοξενούν τα λιμάνια.

Στη χώρα μας δεν είναι σπάνιο τα λιμάνια, αν και μέρος της πόλης, να λειτουργούν ως ξένο σώμα που περιορίζει τη συνέχειά της, εμποδίζει την προσπέλαση στη θάλασσα και εκδηλώνει αδιαφορία για τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.      

Τα παραπάνω ζητήματα, ειδικότερα για τη σχέση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την πόλη, θα συζητηθούν στην εσπερίδα που διοργανώνει η Επιστημονική Επιτροπή του Τομέα Βορείου Ελλάδος του ECOCITY, την Πέμπτη 19 Μαρτίου, το απόγευμα (18.00), στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (Βασιλέως Γεωργίου Α’  1, Θεσσαλονίκη)

Τα Πράσινα Λιμάνια, είναι ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα το ECOCITY στο πλαίσιο των δράσεών του υπέρ της βιώσιμης προοπτικής του αστικού περιβάλλοντος. Η Επιστημονική Επιτροπή της ΜΚΟ, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις του και στις γενικότερες ανάγκες του αστικού ιστού.

Η χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη για την Θεσσαλονίκη, αφού εξετάζονται διάφορα σενάρια  για το μέλλον του λιμανιού και, η εσπερίδα, θα προσφέρει την ευκαιρία στους πολίτες να θέσουν όλα εκείνα τα ζητήματα που κρίνουν ότι έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη λειτουργία της πόλης τους.

Η Εσπερίδα διοργανώνεται από το ECOCITY και συνεργάζονται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Εργαστήριο Μετάδοσης  Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών Εργαστήριο Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου και Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η Ελληνική Εταιρεία Logistics Βορείου Ελλάδος.

Την εκδήλωση φιλοξενεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης και υποστηρίζουν η εταιρεία INTERGEO και το ξενοδοχείο Mediterranean Palace. Η συμμετοχή στην εσπερίδα είναι ελεύθερη.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024