Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΚ. Σκρέκας: 'Στόχος της κυβέρνησης η προώθηση ενός τουρισμού με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα'
Περιβάλλον

Κ. Σκρέκας: 'Στόχος της κυβέρνησης η προώθηση ενός τουρισμού με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα'

Οι επιλέξιμες δαπάνες θα αφορούν ενεργειακή αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών (σ.σ. κέλυφος για βελτίωση θερμοδιαπερατότητας), συστήματα θέρμανσης – ψύξης-χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, εξοικονόμησης νερού και διαχείρισης απορριμμάτων.

Περίπου τον Ιούνιο προσδιόρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για τον τουρισμό, το οποίο, όπως είπε θα αφορά σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να επιτευχθεί ο διπλός στόχος της μείωσης του περιβαλλοντικούς τους αποτυπώματος και του κόστους τους.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα είναι η προώθηση ενός τουρισμού με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα, ένας “πράσινος τουρισμός”.

Το ποσό που θα διατεθοεί το επόμενο διάστημα μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης γενικότερα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας -συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών καταλυμάτων- αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος επεκτάθηκε και στις επιλέξιμες δαπάνες, σημειώνοντας ότι αυτές θα αφορούν:

  • ενεργειακή αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών (σ.σ. κέλυφος για βελτίωση θερμοδιαπερατότητας)- συστήματα θέρμανσης – ψύξης
  • χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών-συστήματα αποθήκευσης ενέργειας
  • εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, εξοικονόμησης νερού και διαχείρισης απορριμμάτων

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τον Ιούνιο θα ανακοινωθούν επίσης υποστηρικτικές δράσεις όπως η χρήση έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων, μελέτες περιβαλλοντικές ή επιθεωρήσεις οι οποίες θα πρέπει να γίνουν. Η επιλεξιμότητα πάντως, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, θα γίνει με τα γνωστά οικονομικά κριτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να τελούν υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.

Όσον αφορά στους δικαιούχους, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι στόχος είναι η διεύρυνση της οικονομικής βάσης και η ένταξη του τουριστικού κλάδου μέσω της αξιοποίησης των κονδυλίων.

Το πρόγραμμα θα έχει και κριτήρια προτεραιοποίησης, όπως ο όρος της βαθμοημέρας, δηλαδή, ο αριθμός ημερών ετησίως που είναι πολύ ψυχρές ή πολύ θερμές σε ορισμένες περιοχές, όπου καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια για θέρμανση και κλιματισμό των κτιρίων αντίστοιχα.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

01/12/2022
30/11/2022
29/11/2022
28/11/2022
25/11/2022
24/11/2022