Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΚοινή θέση Ελλάδας Ιταλίας για λήψη μέτρων για τις αερομεταφορές σε ενδεχόμενο πόλεμο

Κοινή θέση Ελλάδας Ιταλίας για λήψη μέτρων για τις αερομεταφορές σε ενδεχόμενο πόλεμο

Για την πρόοδο της Ελληνικής Προεδρίας στους τομείς των Μεταφορών και των Επικοινωνιών ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του Pietro Lunardi ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής

Για την πρόοδο της Ελληνικής Προεδρίας στους τομείς των Μεταφορών και των Επικοινωνιών ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του Pietro Lunardi ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής<...>, ενώ οι δύο υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά συγκεκριμένα ζητήματα, που θα απαιτήσουν καταληκτικές κινήσεις στο Συμβούλιο του προσεχούς Μαρτίου.

Επίσης, έγινε εκτενής αναφορά στις επιπλοκές που θα δημιουργήσει πιθανή πολεμική σύρραξη στο Ιράκ και συμφωνήθηκε ότι, σε ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη στο θέμα, ένα έκτακτο Συμβούλιο Μεταφορών θα πρέπει να προωθήσει ειδικές ρυθμίσεις από τα Κράτη Μέλη, για την ασφαλιστική κάλυψη των αεροπορικών εταιριών και τη λήψη μέτρων τόνωσης της αεροπορικής αγοράς.

Στη συνέχεια, ο κ. Βερελής αναφέρθηκε στη μέχρι σήμερα επεξεργασία των θεμάτων που χειρίζεται η Ελληνική Προεδρία στον τομέα των Μεταφορών.

Διευρωπαϊκά Δίκτυα

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των Διευρωπαϊκών Δικτύων, στο πλαίσιο των εργασιών της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Karel Van Miert.

Ο υπουργός παρουσίασε την εξέλιξη των διαδικασιών εντός της Ομάδας Υψηλών Επιπέδου του Έργου Προτεραιότητας, που συμπληρώνει το Δυτικό Σιδηροδρομικό ΄Αξονα και, συγκεκριμένα, τη σύνδεση Κοζάνης-Καλαμπάκας-Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας και Ρίου-Αντίρριου-Ιωαννίνων. Με το έργο αυτό διασυνδέεται το Ελληνικό Σιδηροδρομικό Δίκτυο με το Ιταλικό, μέσω των λιμανιών Ηγουμενίτσας, Μπάρι και Μπρίντεζι, και δημιουργείται ένα σύστημα διαλειτουργικότητας, που θα αναπτύξει τις μεταφορές εμπορευμάτων και επιβατών μεταξύ Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με προέκταση και προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ο Ιταλός υπουργός εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο έργο προτεραιότητας, σε όλα τα επίπεδα.

2ο Σιδηροδρομικό Πακέτο

Ο κ. Βερελής τόνισε ότι η Ελληνική Προεδρία επιθυμεί να κλείσει το συγκεκριμένο θέμα τον ερχόμενο Μάρτιο, συμβάλλοντας στην πλήρη αναδιάρθρωση της σιδηροδρομικής αγοράς και προσελκύοντας μεγαλύτερο έργο στο σιδηρόδρομο.

Αστικές Συγκοινωνίες

Ο κ. Χ. Βερελής δήλωσε ότι η Ελληνική Προεδρία «θεωρεί ως μείζονος σημασίας το θέμα των αστικών συγκοινωνιών και φέρνει για πρώτη φορά στην επιφάνεια την ανάγκη ύπαρξης Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς έναντι των ΙΧ αυτοκινήτων. Ο τελικός στόχος», συνέχισε, «θα πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα δημοσίων συγκοινωνιών, που θα διευκολύνει τους πολίτες να κινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, χωρίς την ανάγκη χρήσης των ΙΧ αυτοκινήτων τους. Η Ελληνική Προεδρία θα θέσει το θέμα, στο πλαίσιο της Aτυπης Υπουργικής Συνάντησης στην Ελλάδα στις 16-18 Μαΐου 2003, για να τεθούν οι απαραίτητες πολιτικές προτάσεις, επιδιώκοντας την υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας, αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας των μέσων μαζικών μεταφορών». Ο κ. Lunardi συμφώνησε με την αναγκαιότητα αυτή και δήλωσε ότι και η Ιταλική Προεδρία θα συνεχίσει την προσπάθεια στο Συμβούλιο του Ιουλίου στη Νάπολη.

Κοινός Αεροπορικός Διατλαντικός Χώρος -TCAA Trans Atlantic Common Aviation Area

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ενημέρωσε τον κ. Lunardi για τη συνάντηση που έγινε τον Ιανουάριο στην Αθήνα, με θέμα τον Κοινό Αεροπορικό Διατλαντικό Χώρο, με τη συμμετοχή ειδικών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Και τόνισε ότι, «στόχος είναι η εξασφάλιση μίας απόφασης, που θα είναι εναρμονισμένη με την κοινοτική νομοθεσία», προσθέτοντας ότι, «προς την κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου μία πολιτική, που θα αντιμετωπίζει το θέμα συνολικά».

Ασφάλεια Αεροσκαφών Τρίτων Χωρών – Ramp Checks

Ο κ. Χ. Βερελής διευκρίνισε ότι η Ελληνική Προεδρία θέλει να κλείσει το θέμα της αξιολόγησης της ασφάλειας αεροσκαφών τρίτων χωρών ώστε να γίνει δυνατός ο spot έλεγχος στις πίστες των κοινοτικών αεροδρομίων στο Συμβούλιο του Μαρτίου και έλαβε τη διαβεβαίωση του κ. Lunardi ότι θα έχει την υποστήριξη της χώρας του στο κείμενο που θα προωθηθεί.

Ασφάλεια Σηράγγων

Την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για την ασφάλεια των σηράγγων, ιδιαίτερα μάλιστα και λόγω της ανάπτυξης των Διευρωπαϊκών Δικτύων, τόνισε στον Ιταλό υπουργό, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Χρίστος Βερελής, ο οποίος ανέφερε ότι «αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για την κοινή γνώμη, κυρίως σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές για τις σήραγγες που πρόκειται να κατασκευαστούν».

Για τις υπάρχουσες σήραγγες, ο κ. Χ. Βερελής ενημέρωσε ότι το σύνολο των ελληνικών σηράγγων πληρούν τις προδιαγραφές σε μεγάλο βαθμό της υπό συζήτηση οδηγίας και επεσήμανε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, στο πλαίσιο της ήδη διαμορφωμένης πραγματικότητας, εξασφαλίζοντας έτσι ασφάλεια για τους χρήστες.

Ο κ. Pietro Lunardi επιβεβαίωσε ότι η Ιταλία έχει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα σηράγγων (70%) στην Ευρώπη και συμφώνησε με το νέο κανονισμό, αλλά πρότεινε τη διαμόρφωσή του, ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να δίδεται ικανός χρόνος προσαρμογής. Το θέμα θα αναλυθεί σε συνάντηση των αρμοδίων επιτροπών, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024