Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΛοϊζίδης: Οι γυναίκες είχαν και έχουν ουσιαστικούς ρόλους στον τουριστικό τομέα
Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων

Λοϊζίδης: Οι γυναίκες είχαν και έχουν ουσιαστικούς ρόλους στον τουριστικό τομέα

H Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που καθορίστηκε το 1970 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το εξειδικευμένο όργανο των Ηνωμένων Εθνών. Κύριος στόχος του εορτασμούείναι […]

H Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που καθορίστηκε το 1970 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το εξειδικευμένο όργανο των Ηνωμένων Εθνών. Κύριος στόχος του εορτασμού<...>είναι η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού διεθνώς.

Με αφορμή την χτεσινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, κ. Χάρης Λοϊζίδης, απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα: «Η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στηριζόμενη σε εισηγήσεις των μελών της αλλά αναγνωρίζοντας και τη βαρύτητα που τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη αποδίδουν στο ρόλο της γυναίκας στην απασχόληση και στον τουρισμό ειδικότερα, είχε αποφασίσει από το 2005 να ορίσει ως θεματική για το έτος 2007 το “Ο Τουρισμός Ανοίγει Πόρτες για τις Γυναίκες” (Tourism Opens Doors for Women).

Η θεματική αυτή δεν έχει σαν στόχο μόνο να αναδείξει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο τεράστιος αριθμός γυναικών που εργάζονται στο νευραλγικό για την οικονομία τομέα του τουρισμού, αλλά και τις ανεξάντλητες ευκαιρίες που προσφέρει για την προώθηση τους.

H Κύπρος πέρα από το φυσικό της περιβάλλον, το τεράστιο μνημειακό της πλούτο περηφανεύεται για τους ανθρώπους της. Στην χώρα μας γυναίκες εργάζονται σε θέσεις κλειδιά για τον τομέα του τουρισμού. Πέρα από την πιο προνομιακή – επικοινωνιακά τουλάχιστον – θέση που κατέχει η αναδυόμενη θεά του νησιού μας, οι γυναίκες είχαν και έχουν ουσιαστικούς ρόλους στο τομέα μας, αρχής γενομένης από τον ίδιο τον ΚΟΤ: Από τα ταξιδιωτικά γραφεία και τις αεροπορικές εταιρείες μέχρι τουριστικούς συμβούλους και οδηγούς και φυσικά τον αυξανόμενο αριθμό διευθυντικών στελεχών ξενοδοχείων.

Σε μια εποχή που η κοινωνία και η οικονομία αναζητούν ενίσχυση αλλά και ισορροπία, σταθερότητα αλλά και καινοτόμες προσεγγίσεις, ο ρόλος των γυναικών στην αγορά εργασίας του τομέα μας είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Είναι γιΆ αυτό το λόγο που ο ΠΑΣΥΞΕ επιδίωξε και συμμετέχει ως Συντονιστής Εταίρος στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πρόγραμμα EQUAL με θέμα ?Νέοι δρόμοι για τη γυναικεία απασχόληση στην Κύπρο?. Στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκε τον Ιούνιο με επιτυχία το “Εθνικό Φόρουμ για τη Γυναικεία Απασχόληση” όπου βραβεύτηκαν εταιρείες που προσφέρουν όρους εργασίας που συνδυάζουν οικογενειακή και επαγγελματική ζωή, προωθούν μηχανισμούς για την ισότητα και τη μείωση του επαγγελματικού διαχωρισμού με βάση το φύλο στον εργασιακό χώρο και γενικότερα συμβάλουν στην ενθάρρυνση της γυναικείας απασχόλησης.

Η κοινοτική αυτή πρωτοβουλία στοχεύει στην προώθηση μιας ανοικτής σε όλους αγοράς εργασίας μέσα από νέες μεθόδους και τακτικές καταπολέμησης των διακρίσεων και ανισοτήτων κάθε είδους και χρηματοδοτείται κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργούν δύο εκατομμύρια τουριστικές επιχειρήσεις στις οποίες αναλογεί το 4% του συνολικού της ΑΕΠ και οι οποίες εργοδοτούν το 4% του εργατικού δυναμικού των 27 κρατών μελών. Υπολογίζεται ότι αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Πέρα από τον κεντρικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης των χωρών μελών, ο τομέας προωθεί σταθερά νέες θέσεις εργασίας μέσα από την αναζωογόνηση και αναβάθμιση των περιφερειών τους. Αυτές οι θέσεις δημιουργούνται σε μια περίοδο που η αναπτυξιακή προσπάθεια εξελίσσεται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο το οποίο διακατέχεται από μια διαφορετική λογική όπου η αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος σημαίνει εναλλακτικός, πιο ανθρώπινος και ποιοτικός τουρισμός με έντονη περιβαλλοντική συνείδηση. Είναι ακριβώς εδώ που ο ΠΑΣΥΞΕ πιστεύει ότι ο ρόλος των γυναικών καθίσταται πολύτιμος αν όχι και επιβεβλημένος».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024