Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούΜεγάλες οι προοπτικές για ανάπτυξη της αγοράς τουριστικής κατοικίας στην Ελλάδα

Μεγάλες οι προοπτικές για ανάπτυξη της αγοράς τουριστικής κατοικίας στην Ελλάδα

Σημαντικά κεφάλαια από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, πρόκειται να επενδυθούν τα επόμενα χρόνια στην ελληνική αγορά τουριστικής κατοικίας, καθώς η ζήτηση για την απόκτηση εξοχικού στη χώρα […]

Σημαντικά κεφάλαια από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, πρόκειται να επενδυθούν τα επόμενα χρόνια στην ελληνική αγορά τουριστικής κατοικίας, καθώς η ζήτηση για την απόκτηση εξοχικού στη χώρα μας αυξάνεται σταθερά. Παράγοντες της εγχώριας και της διεθνούς αγοράς ακινήτων εκτιμούν, πως η<...> χώρα μας μπορεί να ξεπεράσει σε επιδόσεις στο συγκεκριμένο τομέα ακόμη και τις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, η εμπειρία των οποίων θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την Ελλάδα ώστε να αποφύγει τα σοβαρά λάθη που έγιναν εκεί, κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 29 & 30 Νοεμβρίου 2007 και το οποίο διοργάνωσε στην Αίγλη Ζαππείου για 12η συνεχή χρονιά ο Ομιλος ΕΞΠΡΕΣ Καλοφωλιά, ώθηση στην υλοποίηση επενδύσεων τουριστικής κατοικίας αναμένεται να δώσει η επικείμενη θεσμοθέτηση του Χωροταξικού Πλαισίου, η έλλειψη του οποίου αποτέλεσε τροχοπέδη σ’ αυτού του είδους τα έργα.

Εν συντομία οι διακεκριμένοι εισηγητές της πρώτης ημέρας με θέμα «Second Home & Resort Development, the new big business opportunity for Greece?», αναφέρθηκαν στα εξής:

«Η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μαθήματα από την Ισπανία στο θέμα της τουριστικής κατοικίας», υποστήριξε ο κ. Juan Ramon Martinez Salazar, πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα. Παρά τα προβλήματα που υπήρξαν, ο κ. Salazar θεωρεί πως η Ισπανία αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού, καθώς το 2006 επισκέφθηκαν τη χώρα περισσότεροι από 80 εκατ. τουρίστες ενώ ο τουρισμός συμμετέχει σήμερα με περίπου 11% στο ΑΕΠ. Μάλιστα, πολλοί από τους τουρίστες αυτούς είτε έχουν ήδη αποκτήσει είτε επιδιώκουν να αποκτήσουν παραθεριστική κατοικία στην Ισπανία.

Η ανάπτυξη του τουριστικού real estate δεν κρύβει μόνο ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους προειδοποίησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Σταύρος Ανδρεάδης και τόνισε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να αξιοποιήσουν τη διεθνή εμπειρία προκειμένου να υλοποιήσουν επιτυχημένα έργα εξοχικής κατοικίας στο πλαίσιο σύνθετων τουριστικών συγκροτημάτων.

«Είναι βασικό να οργανώσουμε σωστά και να αξιοποιήσουμε το νέο αυτό προϊόν που λέγεται τουριστική κατοικία, δηλαδή τα εξοχικά σπίτια που απευθύνονται κυρίως σε μη μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας», αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή περίπου 3 εκατ. βορειοευρωπαίοι θέλουν να αποκτήσουν παραθεριστική κατοικία στη Μεσόγειο. Αναφερόμενος στη καθυστέρηση που παρατηρείται στη χώρα μας όσον αφορά στην υλοποίηση έργων τουριστικής κατοικίας, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υποστήριξε πως αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης και σε καμία περίπτωση επειδή η Ελλάδα δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους επενδύσεις. «Φυσικά, η ανάπτυξη θα πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης.

Την αισιοδοξία του πως τελικά η πρόταση για τη δημιουργία εμπορικού – ψυχαγωγικού κέντρου στην έκταση των 318 στεμμάτων στη Κάντζα (κτήμα Καμπά) θα εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας) και η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί, εξέφρασε ο γενικός διευθυντής της Reds AE, κ. Γιάννης Μωραϊτης και τόνισε πως θα πρόκειται για ένα έργο υπόδειγμα που θα σέβεται το περιβάλλον της περιοχής και θα εξυπηρετεί ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Το project, το οποίο προσπαθεί να υλοποιήσει ο όμιλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής μέσω της θυγατρικής Reds εδώ και μια δεκαετία, προβλέπει την ανάπτυξη εμπορικού συγκροτήματος με παράλληλη παραχώρηση στο δήμο της περιοχής του 40% της συνολικής έκτασης για κοινωφελή χρήση.

Έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα διαπιστώνει το τελευταίο διάστημα ο γενικός διευθυντής της Δανός & Συνεργάτες κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο οποίος εκτιμά ότι το γεγονός αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στο συγκεκριμένο τομέα από έλληνες και ξένους developers. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα βοηθήσει και ο χωροταξικός σχεδιασμός που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αναφορικά με την πρώτη κατοικία, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν, καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και οι τράπεζες είναι πλέον πολύ πιο επιφυλακτικές στη χορήγηση στεγαστικών δανείων. Για τα εμπορικά κέντρα, ο κ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε πως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, βάσει εκτιμήσεων που έχουν γίνει, είναι δυνατόν να αναπτυχθούν περί τα 20 νέα συγκροτήματα, μικρά, μεγάλα και μεσαία σε μέγεθος.

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και η εξασφάλιση τουριστών ιδιαίτερα υψηλού οικονομικού επιπέδου είναι τα δύο σημαντικά πλεονεκτήματα της υλοποίησης επενδύσεων που αφορούν στη δημιουργία γηπέδων γκολφ. Όπως ανέφερε ο διευθύνων εταίρος της GBR Consulting, κ. Δρ. Aρης Ίκκος, η Ελλάδα είναι σήμερα αρκετά πίσω στον τομέα αυτό, καθώς διαθέτει μόλις 6 γήπεδα γκολφ τη στιγμή που η Ισπανία έχει 303, η Πορτογαλία 77 και η Κύπρος 9. «Ωστόσο, έχουμε ως χώρα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα και να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος», τόνισε ο διευθύνων εταίρος GBR Consulting και υπογράμμισε ότι αρκετοί από τους παίκτες γκολφ επιδιώκουν να αποκτήσουν εξοχικό σε περιοχές κοντά στα γήπεδα που αγαπημένου σπορ τους.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει σε επιδόσεις ακόμη και την Ισπανία ή την Πορτογαλία όσον αφορά στην υλοποίηση επενδύσεων στο τομέα της παραθεριστικής κατοικίας, θεωρεί η διευθύντρια τουριστικού τομέα της Cityscape AE κα. Ελένη Gibbons. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι η χώρα μας να κάνει έναν καλό σχεδιασμό και προγραμματισμό των έργων τουριστικής κατοικίας. «Αν δεν γίνει αυτό, οι επενδύσεις θα αποτύχουν» προειδοποίησε η κ. Gibbons και αναφέρθηκε στα στοιχεία εκείνα που οδηγούν στην υλοποίηση επιτυχημένων έργων. Η καλή πρόσβαση, οι συμπληρωματικές υποδομές (π.χ. νοσοκομεία), ο σεβασμός στο περιβάλλον, η προσαρμογή των κατοικιών στη τοπική αρχιτεκτονική, αλλά και ο προσδιορισμός των ομάδων – στόχων των επενδύσεων, αποτελούν ορισμένα από τα στοιχεία αυτά».

Ως μεγάλη «δουλειά» για την Ελλάδα χαρακτήρισε την τουριστική κατοικία ο κ. Raimon Martinez Fraile, τέως υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας, επισημαίνοντας πως η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει για το λόγο αυτό πολλά επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει μεγάλη προσοχή στην υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος, ένα θέμα που – σύμφωνα με τον ισπανό πρώην υπουργό –είναι θεμελιώδες για την ορθολογική υλοποίηση έργων real estate.

«Η λύση που έχουμε δώσει στην Ισπανία όσον αφορά στην ανάπτυξη του τουριστικού real estate και την προστασία του περιβάλλοντος θα έλεγα πως είναι μεσοβέζικη: Μας ενδιαφέρει κυρίως να βρούμε με ποιο τρόπο τα projects θα καταστρέψουν λιγότερο το περιβάλλον».

Επεσήμανε επίσης πως παρά την άποψη ότι η τουριστική κατοικία αντιστρατεύεται τις ξενοδοχειακές μονάδες, αυτό δεν ισχύει αφού μόλις ένα μικρό μέρος των τουριστών (το 22% στην Ισπανία σήμερα) έχει δική του κατοικία στη χώρα των διακοπών του. Υποστήριξε, επίσης, πως η τουριστική κατοικία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας (για συντήρηση, διαχείριση), ενώ παράλληλα συμβάλει στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών ελέγχου στην Ελλάδα για την ανάπτυξη του τομέα της πώλησης ιδιοκτησίας, τόνισε ο κ. Eulogio Bordas, Πρόεδρος των THR & Dream Resort Factory, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να κατέχει το 10% της παγκόσμιας αγοράς ακινήτων, γεγονός που θα της απέδιδε ετήσιο τζίρο ύψους 2,5 με 3,5 δισεκατ. Ευρώ. Όμως για να γίνει αυτό, πρέπει πρωτίστως θα αναπτυχθούν σοβαροί μηχανισμοί ελέγχου διαφθοράς και επιβάλλεται ένα πιο προσβάσιμο νομικό πλαίσιο που να μην αποθαρύνει τέτοιου είδους επιχειρηματικές επενδύσεις».

Παράλληλα αναφέρθηκε στο νέο επιχειρηματικό πρότυπο του «lifestyle resort». Πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που να συνδυάζει το χρηματοοικονομικό συμφέρον με την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος. Τα «lifestyle resorts» προϋποθέτουν την ύπαρξη τουλάχιστον 1.000 κλινών, ενώ καλούνται να προσφέρουν διαφοροποιημένες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και πολλαπλών χρήσεων.

Στην Ελλάδα υπάρχει ποιοτικός τουρισμός και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα, στο προφίλ του «τουρίστα/πελάτη», τόνισε σε μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση για την ελληνική πραγματικότητα ο Πρόεδρος της Valle do Lobo της Πορτογαλίας κ. Diogo Ferreira, ο οποίος τόνισε ότι η επιτυχία της Ελλάδος έγκειται στο μοντέλο «ήλιος – θάλασσα» το οποίο πρέπει να είναι το νούμερο ένα εκμεταλλεύσιμο προϊόν προώθησης της χώρας μας.

Τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των lifestyle resorts παρουσίασε ο διευθύνων εταίρος της Neoturis στην Πορτογαλία κ. Eduardo Abreu, ο οποίος ανέφερε ότι ένα από τα βασικά θετικά χαρακτηριστικά αυτής της δραστηριότητας είναι ότι ανοίγει τον δρόμο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και παράλληλα προάγει τον παραδοσιακό τουρισμό. Οσον αφορά στα μειονεκτήματα δημιουργίας resorts ξεχώρισε την αλλαγή που προκαλούν στην μορφολογία μιας τοποθεσίας που πολλές φορές είναι αρνητική, ιδιαίτερα όταν οι κατασκευές είναι υπερβολικές.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό στην κοινή γνώμη ότι τα κέρδη που παράγονται από την δημιουργία resort σε μία περιοχή δεν ευνοούν μόνο τον κατασκευαστή, αλλά αποτελεί την υποδομή για την εκμετάλλευση της ευρύτερης περιοχής από όλους τους πολίτες, τόνισε ο πρώην διευθύνων αρχιτέκτονας της περίφημης Fadesa στην Ισπανία κ. Cesar Alonso Garcia.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν αποτελεί επιλογή δεύτερης κατοικίας μία ευρωπαϊκή χώρα για χώρες όπως η Αμερική και η Κίνα, ο Πρόεδρος της Caisse de Gestion Immobiliere στο Μαρόκο κ. Mohammed Ouanaya, τόνισε ότι «οι αποστάσεις είναι πλέον μικρές». Σαφώς πολλοί προτιμούν να αγοράζουν εξοχική κατοικία κοντά στην χώρα τους, γι΄ αυτό και οι Βρετανοί προτιμούν την Ισπανία, όμως προέβλεψε πως η ανατροπή θα προέλθει από την ανάπτυξη της Κίνας.

Το διήμερο Συνέδριο ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου με την εκδήλωση «Μεγάλα Τεχνικά Έργα». Η πρώτη ενότητα που αναφέρθηκε στα Εργα της επόμενης γενιάς είχε ως ομιλητές τους υφυπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ κ. Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο και κατά σειρά παρουσίασης στο Πρόγραμμα Εργασιών των Γιάννη Αλαβάνου, Προέδρος του ΤΕΕ, Δημήτρη Κούτρα, Προέδρου & γενικού διευθυντή ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, Κωνσταντίνου Κουβαρά, Αναπληρωτή Προέδρου & Εντεταλμένου Συμβούλου J&P Αβαξ, Γεωργίου Ρωμοσιού, Προέδρου Π.Ε.Δ.Μ.Ε.Δ.Ε, Νίκος Χαρικιόπουλου, Αναπληρωτή γενικού διευθυντή ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε, Christophe Pelissie-du-Rausas, Managing Director GEFYRA S.A. & Senior Vice-President VINCI CONCESSIONS South Eastern Europe και Γεωργίου Βλάχου, Προέδρου του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών & ΕΠΕ.

Η δεύτερη ενότητα αφορούσε στα έργα προστασίας του περιβάλλοντος και ομιλητές τους Δημήτρη Κωνσταντινίδη, γενικό γραμματέα ΣΤΕΑΤ, Χ & Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε, Θεόδωρο Σιετή, Αντιπρόεδρο Ε.Σ.Η.Α.Π.Ε. και γενικό διευθυντή της Eλληνική Τεχνοδομική Ενεργειακή Α.Ε. και τον καθηγητή Αλέξανδρο Οικονομόπουλο, διευθυντή διαχείρισης Αερίων, Υγρών & Στερεών Αποβλήτων στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024