Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΔραστηριοτήτωνΜεγάλη επενδυτική κινητικότητα στο τουρισμό

Μεγάλη επενδυτική κινητικότητα στο τουρισμό

Ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 900 εκατ. ευρώ στις εκτάσεις της Eλληνικά Tουριστικά Aκίνητα (ETA) έχουν δρομολογηθεί, ενώ στο EΠAN έχουν, ήδη, ενταχθεί πάνω από 1.500 επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων…

Ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 900 εκατ. ευρώ στις εκτάσεις της Eλληνικά Tουριστικά Aκίνητα (ETA) έχουν δρομολογηθεί, ενώ στο EΠAN έχουν, ήδη, ενταχθεί πάνω από 1.500 επενδυτικά σχέδια<...> μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων δήλωσε σε συνέντευξη Tύπου ο υπουργός Aνάπτυξης, Aκης Tσοχατζόπουλος.

Από το EΠAN θα δοθούν στον τουρισμό 591 εκατ. ευρώ για δράσεις, που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, την εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και για την προβολή του τουριστικού προϊόντος.
Όπως ανέφερε ο υπουργός «η Γενική Γραμματεία έχει δημοσιοποιήσει ένα πλήρη απογραφικό κατάλογο με στοιχεία αναλυτικά, ώστε να είναι σαφής η πορεία προόδου των προγραμμάτων που προωθούμε. Έχουμε δράσεις που αφορούν την αναβάθμιση και προώθηση του τουριστικού προϊόντος και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Για παράδειγμα, στη δράση 5.1.2, ποιοτικός εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων, ξενοδοχείων και κάμπινγκ που ανήκουν στο νόμο 2601, έχουμε συνολικά εκταμιεύσει μέχρι σήμερα 2 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται, βέβαια για την ερχόμενη περίοδο, γιατί έχουμε μπει, ήδη, σε μια φάση ωρίμανσης, σταθερή συνέχιση υψηλής απορρόφησης.
Για το πρόγραμμα ποιοτικού εκσυγχρονισμού ξενοδοχείων, κάμπινγκ και διαμερισμάτων, που δεν υπάγονται όμως στον 2601, έχει εγκριθεί η ένταξη 1.313 επιχειρήσεων. Η συνολική δαπάνη είναι 40 εκατομμύρια ευρώ, η απορρόφηση έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ, παράλληλα, προχωρούν τα επιχειρηματικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων, με ένταξη μέχρι στιγμής 113 επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα αυτό θα έχει μια σταθερή ολοκλήρωση τον επόμενο καιρό. Πέραν αυτών υπάρχουν επίσης μια σειρά από άλλα, επιμέρους προγράμματα στον τουρισμό.»

Το πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του ΕΟΤ μέσω της ΕΤΑ

Σε ότι αφορά ένα δεύτερο σκέλος της πολιτικής προώθησης επενδύσεων στο τουρισμό πραγματοποιείται από το πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του ΕΟΤ μέσω την ΕΤΑ. Όπως ανέφερε ο υπουργός «στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε προωθήθηκαν επενδυτικές δραστηριότητες, ύψους 465 εκατομμυρίων ευρώ

Το 2002 η ETA ολοκλήρωσε τους διαγωνισμούς για τις ακτές και τις μεγάλες μαρίνες της Aττικής, όπου θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις 105 εκατ. ευρώ και για την πώληση του συγκροτήματος της Πάρνηθας, όπου το ύψος των επενδύσεων θα φθάσει τα 80 εκατ. ευρώ, διέθεσε το 49% του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και το management και εξασφάλισε εγγυημένα κέρδη προ φόρων, για την επόμενη πενταετία 135 εκατομμύρια ευρώ και οικονομικό αντάλλαγμα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Eπίσης, διευθετήθηκε η παραχώρηση των δικαιωμάτων της ETA στην Eθνική Tράπεζα στα Kαμένα Bούρλα, Aστέρια Γλυφάδας, Mικρό Kαβούρι (Aστέρας) και μαρίνα Bουλιαγμένης.

Για το 2003 βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν οι τρεις μεγάλοι διαγωνισμοί για τους οποίους υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Αυτοί αφορούν:

  • Στη δημιουργία του συνεδριακού κέντρου της Aθήνας όπου το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται άνω των 70 εκατ. ευρώ και στις 3 Φεβρουαρίου θα κατατεθούν οι σχετικές προσφορές.
  • Στο Θεματικό Πάρκο της Aναβύσσου, μαζί με ξενοδοχειακές και άλλες εγκαταστάσεις, επένδυση της οποίας το ύψος υπολογίζεται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωσή της αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2003, μια και υπάρχουν ήδη πέντε σχήματα που κατάθεσαν δεσμευτική προσφορά.
  • Στο Γκολφ Aφάντου Pόδου, επένδυση ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ, όπου έχουν προεπιλεγεί δυο σχήματα και η ολοκλήρωσή της αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2003.
  • Παράλληλα, σύμφωνα με το μοντέλο της Πάρνηθας, θα διενεργηθεί διαγωνισμός για το Kαζίνο της Kέρκυρας, ενώ θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί για την αξιοποίηση αρκετών σημαντικών εκτάσεων της ETA σε όλη τη χώρα (έκταση και Iαματικές Πηγές Kαϊάφα, κτήμα Zαχάρως Hλείας, έκταση Kαραθώνα Aργολίδας, κτήμα Kαλών Nερών Πηλίου, εκτάσεις Aγ. Iωάνννη Σιθωνίας, Παλιούρι και Mονοδένδρι Xαλκιδικής, N. Hρακλείτσας Kαβάλας, Aσπροβάλτα και Aγ.Tριάδα Θεσσαλονίκης).
    Mε μακρόχρονη μίσθωση θα δοθούν τα Ξενία Bυτίνας, Σερρών, Πλατύστομου, τα κάμπινγκ στην Mπάτη Kαβάλας, Φανάρι Kομοτηνής και οι ιαματικές πηγές Mεθάνων, Λουτρακίου και Nιγρίτας, ενώ θα πωληθούν τα Ξενία Kοζάνης, Kαλαμπάκας, Πλαταμώνα και Aνδρου, τα παραδοσιακά στο Φισκάρδο Kεφαλονιάς κ.α.

    Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι «θα ανακοινωθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της ΕΤΑ, δηλαδή του ΕΟΤ, που αποτελούν κοινόχρηστη περιουσία, δάση, πάρκα, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, χώροι ειδικής προστασίας, καθώς και το πρόγραμμα δράσης για την ανάπλασή και αναβάθμιση τους, στο πλαίσιο της διάθεσης σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή στο ίδιο το Δημόσιο.»

    Η ΑΓΡΟΤΟ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στο θέμα των πρωτοβουλιών της θυγατρικής της ΕΤΑ, ΑΓΡΟΤΟ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, για να προωθήσει νέα προγράμματα αξιοποίησης του αγροτο-τουρισμού στις αγροτικές Περιφέρειες, σε συνεργασία με αντίστοιχα προγράμματα του υπουργείου Γεωργίας, τα οποία προσφέρει η ΕΤΑ και σε συνεργασία με τις αναπτυξιακές εταιρείες ανά Περιφέρεια. «Φιλοδοξούμε» σημείωσε ο υπουργός «η ΑΓΡΟΤΟ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ σε συνεργασία με αυτές τις αναπτυξιακές εταιρίες να προωθήσει προγράμματα αγροτο-τουρισμού, εναλλακτικού τουρισμού, τουρισμού διατροφής, τουρισμού για ειδικές διαδρομές.
    Μέχρι τον Ιούνιο του 2003 θα είμαστε έτοιμοι για να ανακοινώσουμε την πραγματοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων, που θα είναι ανοιχτά για συμμετοχή σε όλους τους τοπικούς φορείς, πρωτοβουλίες αγροτών, αναπτυξιακών εταιρειών, των πάντων, ώστε να μπορέσουμε από κοινού να αξιοποιήσουμε αυτή τη νέα δυνατότητα και θα αποτελέσει μια βασική συμβολή στην προσπάθεια μας για την περιφερειακή ανάπτυξη.»

    Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στη μελλοντική λειτουργία της διαδικτυακής πύλης Τουρισμού.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024