Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΟι σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των λιμανιών στις πόλεις
Λιμένες

Οι σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των λιμανιών στις πόλεις

Ρύπανση αέρα και θάλασσας, θόρυβος, κυκλοφοριακός φόρτος και εγκλωβισμός της πόλης, τα κύρια προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην εσπερίδα του ECOCITY.

Εκδήλωση με αξιόλογες συμμετοχές και ιδιαίτερα επιτυχημένες εισηγήσεις, διοργάνωσε το ECOCITY στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 19 Μαρτίου, με θέμα τον επηρεασμό της πόλης από τη λειτουργία του λιμανιού και τις επιπτώσεις στην ποιότητα  ζωής των κατοίκων της.

Τους συμμετέχοντες υποδέχθηκαν οι συντονιστές της εσπερίδας κ. Θάνος Βλαστός, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλος του Δ.Σ. ECOCITY και κ. Νίκος Μουσιόπουλος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Τομέα Β. Ελλάδος του ECOCITY, οι οποίοι ανέφεραν τον στόχο της εκδήλωσης, αλλά και τον σκοπό του Κύκλου Διαλόγου που υλοποιεί το ECOCITY για τα Πράσινα Λιμάνια.

Ο πρώτος ομιλητής, κ. Γιώργος Δημαρέλος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης, πολιτικός μηχανικός και συγκοινωνιολόγος,αναφέρθηκε στο “πράσινο” λιμάνι και τη κοινωνική δικαιοσύνη που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της πόλης και πρέπει να είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη του λιμανιού. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν συνέργειες με άλλους φορείς, λαμβάνοντας υπόψη και τη χωροθέτηση του ΟΛΘ που είναι σχεδόν ενταγμένη στον αστικό ιστό της πόλης

Ακολούθησε ο καθηγητής κ. Κ. Μουτζούρης, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων και πρώην πρύτανης του Ε.Μ.Π., ο οποίος αναφέρθηκε στην κίνηση του λιμένα, στις προοπτικές που έχει η Θεσσαλονίκη να γίνει ένα διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη και αξιοποίηση του λιμανιού μπορεί να συνεισφέρει μακροπρόθεσμα έως και 10% στο ΑΕΠ της περιοχής, ενώ τόνισε ότι η καθυστέρηση υλοποίησης αναπτυξιακών κινήσεων είναι επιβαρυντική, αφού οι επενδύσεις του ανταγωνισμού απαξιώνουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης.
    
Στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Θεολογίτης, επικεφαλής της μονάδας “Ports & Inland Navigation” European Commission, μίλησε για τα οφέλη που προσφέρει σε μια πόλη το λιμάνι μέσα από την απασχόληση, τον πλούτο και την εμπορική ανάπτυξη, αλλά και για τα προβλήματα που προκαλούν οι ρύποι ο θόρυβος, ο κυκλοφοριακός φόρτος και η ρύπανση της ακτογραμμής. Αναφέρθηκε στο παρατηρητήριο του λιμενικού συστήματος που είναι διαθέσιμο στον www.porporia.eu και παρουσίασε το νέο διευρωπαϊκό δίκτυο, με τα λιμάνια ως σημεία εισόδου που συνδέονται με μεγάλα κέντρα παραγωγής, τονίζοντας πως τα νέα έργα θα πρέπει να εντάσσονται στο Δίκτυο, που περιλαμβάνει πλέον 100 κεντρικά λιμάνια και 200 περιφερειακά.

Αμέσως μετά ο κ. Σωτήρης Ράπτης Policy Officer, του Δικτίου ΜΚΟ Transport & Environment έκανε μία σύντομη περιγραφή του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή, αναφορικά με τον κλάδο της ναυτιλίας, καθώς και τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Έκανε αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την μέθοδο καταγραφής των ρύπων της ναυτιλίας (EU-IMO MRV System) και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη μείωση της ατμ. ρύπανσης και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ ανέφερε παραδείγματα ιδιωτικών πρωτοβουλιών που καταγράφουν τους ρύπους των πλοίων, αλλά και λιμένες που προσφέρουν εκπτώσεις στα τέλη σύμφωνα με την περιβαλλοντική επίδοση των πλοίων.

Ο καθηγητής κ. Ελευθέριος Θ. Ιακώβου, πρόεδρος στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ. και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Βορείου Ελλάδος τόνισε την ευθύνη της ναυτιλίας στο 3-4% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, στις εκπομπές οξειδίων του θείου και του αζώτου, με ιδιαίτερη επιβάρυνση στην ποιότητα του αέρα και την ανθρώπινη υγεία και μίλησε για τη διαφθορά, τη πειρατεία και τα παράνομα φορτία. Παρουσίασε την ανάπτυξη που μπορεί να έλθει από τη γεωγραφικά κομβική θέση της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας υπηρεσίες Logistics και Διαμετακόμισης στη σύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη μέσω των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, και σε μια σιδηροδρομική Εγνατία από και προς την Τουρκία.

Ο κ. Νίκος Παπαμίχος, πολεοδόμος – χωροτάκτης, τόνισε πως τα τελευταία 30 χρόνια η Θεσσαλονίκη αναζητά μια πιο λειτουργική σχέση με το ιστορικό της λιμάνι, που θα επιτρέπει τη λειτουργική ενσωμάτωση μέρους του λιμενικού χώρου και του κτιριακού αποθέματος στον αστικό ιστό, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσει τη πόλη.

Αμέσως μετά τις ομιλίες ακολούθησε διάλογος με τους συμμετέχοντες, όπου τέθηκαν ερωτήσεις και εκφράσθηκαν απόψεις.

Η εκδήλωση έκλεισε με την τοποθέτηση του πρόεδρου του ΔΣ του ECOCITY, κ. Θάνου Ζαφειρόπουλου, ο οποίος κατέθεσε τον προβληματισμό του αφού στην εκδήλωση απουσίασε η προσέγγιση και στοιχεία για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής και θαλάσσιας ρύπανσης στην Θεσσαλονίκη ενώ, αντίθετα, υπήρξε πλούσια αναφορά στην οικονομική ανάπτυξη του λιμανιού. Τόνισε την έλλειψη στοιχείων για την επιβάρυνση του αέρα της πόλης από τα πλοία, της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης από τα φορτηγά καθώς και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από τα μικροσωματίδια και ζήτησε τη συνέχιση του διαλόγου με εξέταση των στοιχείων που θα κατατεθούν για τις επιπτώσεις του λιμανιού στην ποιότητα ζωής στην Θεσσαλονίκη.

Η εσπερίδα διοργανώθηκε από το ECOCITY και συνεργάσθηκαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Εργαστήριο Μετάδοσης  Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών Εργαστήριο Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου και Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η Ελληνική Εταιρεία Logistics Βορείου Ελλάδος.

Την εκδήλωση φιλοξένησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και υποστήριξαν η εταιρεία INTERGEO και το ξενοδοχείο Mediterranean Palace.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024