Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΟμόφωνο 'ναι' και από Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων για την επένδυση στο Ελληνικό
Επενδύσεις

Ομόφωνο 'ναι' και από Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων για την επένδυση στο Ελληνικό

Ομόφωνα αποδεκτή έκανε χθες το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων την αίτηση θεραπείας των ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικό ΑΕ, κατά της Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την 'Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου 'Εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά", Περιφέρειας Αττικής'.

Σύμφωνα με τη χθεσινή γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), τροποποιείται όρος της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης, η οποία ζητούσε να κατατίθενται προς έγκριση στις αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ όλες οι μελέτες (αρχιτεκτονικές, στατικές και Η/Μ) σχετικά με την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Σύμφωνα με την τροποποίηση, οι μελέτες που θα υποβάλλονται προς έγκριση από το ΥΠΠΟΑ θα αφορούν τα κηρυγμένα νεότερα μνημεία και τις επεμβάσεις σε αυτά, συνοδευόμενες από πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση.

Επίσης, γίνεται αποδεκτή η δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ εντός του χώρου του Ανατολικού Αεροδρομίου (κτίριο Σααρίνεν), καθώς είναι υπόγειο και δεν αντίκειται στην έννοια του αδόμητου χώρου, ενώ ζητήθηκε να κατατεθεί μελέτη για τις αθλητικές εγκαταστάσεις πλησίον αυτού.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το Ελληνικό στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, δήλωσε: “​Η χθεσινή ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και η σημερινή, επίσης ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα εκκρεμή ζητήματα της επένδυσης του Ελληνικού θα λάβουν αύριο τη μορφή εκτελεστής πράξης, με την υπογραφή της συνεπαγόμενης Υπουργικής Απόφασης, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα, την 7η Ιουλίου 2019, γύρισε σελίδα. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βαδίζει σταθερά και δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης,  επιστρέφοντας στην κανονικότητα.

Η παρουσία και η προστασία των πολιτιστικών αγαθών, αρχαίων και νεότερων, που βρίσκονται εντός του χώρου του Ελληνικού προσδίδουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην εμβληματική επένδυση. Συγχρόνως, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα, εξασφαλίζονται οι πόροι για την συντήρηση, ανάδειξη και προβολή αυτού του μνημειακού πλούτου, που  αποδίδεται στους πολίτες.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες και τα μέλη των δύο κορυφαίων γνωμοδοτικών οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού –με απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό τους ρόλο- έδωσαν καθαρές λύσεις και διέξοδο, προκειμένου το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τα συναρμόδια Υπουργεία να καθορίσουν τον χρόνο έναρξης υλοποίησης ενός αναπτυξιακού έργου με καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω οικονομική πορεία της χώρας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού εγγυάται την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ταυτόχρονα ενισχύει τον αναπτυξιακό του ρόλο προς όφελος της χώρας και των πολιτών”.

Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά υπάρχουν τα ακόλουθα νεότερα μνημεία:

  • Το κτίριο του πρώην ανατολικού αεροδρομίου Αθηνών, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Έερο Σααρίνεν, που χαρακτηρίστηκε μνημείο το 2006. Ο χώρος περιμετρικά του κτιρίου (το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για εκθεσιακούς και συναφείς σκοπούς) και σε απόσταση 100 μέτρων από αυτό παραμένει αδόμητος, με σκοπό την ανάδειξη του χαρακτηρισμένου μνημείου. Στον χώρο αυτόν καθαιρείται κάθε μεταγενέστερη του αρχικού κτιρίου προσθήκη. Το εμβαδόν του κτιρίου, μαζί με την περιοχή προστασίας του, είναι περίπου 77 στρέμματα.
  • Τα τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας, που χαρακτηρίστηκαν νεότερα μνημεία το 2009 και θα στεγάσουν το Ιστορικό Αεροπορικό Μουσείο της Αεροπορίας, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην ιστορία της Ελληνικής Αεροπορίας. Περιμετρικά ορίζεται ζώνη προστασίας, εμβαδού, μαζί με τα υπόστεγα, περίπου 120 στρέμματα.
  • Το αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα), δίπλα στον Λόφο Χασάνι, που χαρακτηρίστηκε το 2016. Το μνημείο εντάσσεται σε αρχαιολογικό χώρο και σε αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο, πανταχόθεν ελεύθερο, με χρήσεις πολιτισμού (έχει προταθεί να στεγάσει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής). Μαζί με το οικοδομικό τετράγωνο, το εμβαδόν του είναι γύρω στα 6 στρέμματα.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024