Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤουριστική ΥποδομήΠροχωρά η κατασκευή του στεγάστρου στο Ακρωτήρι Θήρας
Προς ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία

Προχωρά η κατασκευή του στεγάστρου στο Ακρωτήρι Θήρας

Το Υπουργείο Πολιτισμού προωθεί τελικά για ψήφιση στη Βουλή τη σχετική τροπολογία για την κατασκευή του νέου στεγάστρου στο Ακρωτήρι της Θήρας, ύστερα από την εμπλοκή που είχε παρουσιαστεί από την Πολεοδομία Θήρας, η οποία δεν εκδίδει την οικοδομική άδεια…

Το Υπουργείο Πολιτισμού προωθεί τελικά για ψήφιση στη Βουλή τη σχετική τροπολογία για την κατασκευή του νέου στεγάστρου<...> στο Ακρωτήρι της Θήρας, ύστερα από την εμπλοκή που είχε παρουσιαστεί από την Πολεοδομία Θήρας, η οποία δεν εκδίδει την οικοδομική άδεια για την κατασκευή του. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η τροπολογία έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τους Μεσογειακούς Αγώνες, που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Η τροπολογία προβλέπει την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) μεταξύ των υπουργών Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, η οποία θα επέχει θέση οικοδομικής αδείας.

Με την τροπολογία δίνονται όροι δόμησης στον αδόμητο αρχαιολογικό χώρο για την προστασία των αρχαίων και έτσι θα νομιμοποιούνται όλες οι κατασκευές: φυλάκια, δεξαμενές ομβρίων, κυλικείο, εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού και το νέο στέγαστρο του Ακρωτηρίου Σαντορίνης. Ωστόσο, σε δημόσια αντιπαράθεση για το θέμα έχουν έλθει ο νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάιλας και ο ανασκαφέας του Ακρωτηρίου Θήρας, καθηγητής Χρήστος Ντούμας.

Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα ο νομάρχης, στην οποία υποστήριζε ότι “η υποβληθείσα μελέτη που κατετέθη για αναθεώρηση της υπάρχουσας άδειας δεν είχε θεωρηθεί και εγκριθεί από καμία δημόσια υπηρεσία. Υπήρχαν φήμες ότι είχε αλλοιωθεί αυθαίρετα η εφαρμογή της πρώτης μελέτης με μεταφορά της θέσης των υποστυλωμάτων”. Aμεση ήταν η απάντηση του κ. Ντούμα, ο οποίος έθεσε σειρά ερωτημάτων. “Η τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, που είχε εγκρίνει την αρχική μελέτη για το στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου, δε θεωρείται κρατική υπηρεσία από τον κ. νομάρχη; (…) Οι μετατροπές που έγιναν στην αρχική μελέτη, κυρίως όσον αφορά στη μετατόπιση στύλων και στο εμβαδόν του στεγάστρου, υπαγορεύτηκαν από την ανάγκη προστασίας των υποκειμένων αρχαιοτήτων. Πώς είναι δυνατόν αυτές οι μετατροπές να περιήλθαν σε γνώση του Γραφείου Πολεοδομίας από `φήμες` και να χαρακτηρίζονται ως αυθαίρετες, όταν ακριβώς για τις μετατροπές αυτές ο εργολάβος υπέβαλε επίσημα αίτηση για αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας;”, αναφέρει.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024