Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΞεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για το Ελληνικό
Επενδύσεις

Ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για το Ελληνικό

Αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αφορά στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου πάρκου στην Ευρώπη, ανοικτό σε κοινό. Με μέγεθος μεγαλύτερο των 2 εκατ. τ.μ. θα αποτελέσει τον πυρήνα της σύνδεσης του θαλασσίου μετώπου με τον ορεινό όγκο του Υμηττού και ένα σημαντικότατο και αναγκαίο πνεύμονα πρασίνου για τον αστικό ιστό της Αθήνας.

Ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο “Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά και ρύθμιση συναφών θεμάτων”.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, το νομοσχέδιο συμβάλει στην ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων και την άμεση εκκίνηση της επένδυσης.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία:

  • Η επένδυση θα αγγίξει τα 8 δισ. ευρώ.
  • Αναμένεται να δημιουργηθούν 75.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την πλήρη λειτουργία του έργου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση κατά 2,4% του ΑΕΠ μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσής του.
  • Εκτιμάται ότι τα φορολογικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, κατά την 25ετή επενδυτική δραστηριότητα του έργου (κατασκευή και λειτουργία), θα ξεπεράσουν τα 14 δισ. ευρώ, σε φόρους εισοδήματος, εταιρικούς φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους ακινήτων και ΦΠΑ.

Προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων και της άμεσης εκκίνησης του επένδυσης, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει:

  • Την κύρωση της σύμβασης διανομής και του ειδικού διαγράμματος διανομής.
  • Τη σύσταση δικαιώματος επιφανείας ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.
  • Τη ρύθμιση της διαδικασίας εισφοράς των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επιφάνειας και πλήρους κυριότητας των ακινήτων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.
  • Την παροχή της δυνατότητας διενέργειας πρόδρομων εργασιών, χωρίς καμία επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου.

Αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αποτελεί σταθερά μία από τις πιο σημαντικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς αφορά τόσο στο σύνολο του κοινωνικού ιστού που δραστηριοποιείται πέριξ του ακινήτου του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά όσο και εν γένει την ελληνική οικονομία λόγω της εμβέλειας του επενδυτικού σχεδίου. Αφορά, συνέχισε, την ανάπτυξη του μεγαλύτερου πάρκου στην Ευρώπη, το οποίο θα είναι ανοικτό σε κοινό. Με μέγεθος μεγαλύτερο των 2 εκατ. τ.μ. θα αποτελέσει τον πυρήνα της σύνδεσης του θαλασσίου μετώπου με τον ορεινό όγκο του Υμηττού και έναν σημαντικότατο και αναγκαίο πνεύμονα πρασίνου για τον αστικό ιστό της Αθήνας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, κα Πέτη Πέρκα είπε ότι όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, “βρήκαμε ένα οικόπεδο χωρίς τοπογραφικό με 69 φορείς μέσα, οι οποίοι έπρεπε να έχουν φύγει ήδη από το 2012 και βεβαίως ούτε αρχαιολογία τακτοποιημένη, ούτε δασικά, ούτε οριοθέτηση αιγιαλών. Κανένα εργαλείο, γιατί έτσι φαίνεται ότι εννοούσαν τις επενδύσεις στη χώρα”. Ο κ. Μητσοτάκης μας έλεγε, πριν δύο χρόνια περίπου, ότι το Ελληνικό όταν έρθει η ΝΔ θα τελειώσει σε μια βδομάδα. Χρειάστηκε λίγο παραπάνω για να κάνει δύο ΚΥΑ, που ήδη τις είχαμε επεξεργαστεί στο κεντρικό συμβούλιο διοίκησης” είπε η κα Πέρκα, προσθέτοντας ότι ο διεθνής διαγωνισμός για το καζίνο είχε ήδη βγει στον αέρα. Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο πρότεινε – μεταξύ άλλων – να διευκρινιστεί ρητά ότι η προβλεπόμενη περίφραξη κατά τη διάρκεια του έργου θα αφορά μόνο το εργοτάξιο και θα εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε πάρκο, αιγιαλό και παραλία.

Από το ΚΚΕ, ο αγορητής του κόμματος κ. Χρήστος Κατσώτης είπε ότι στο νομοσχέδιο γίνεται ακόμα μία προσπάθεια παράκαμψης του γενικού νομικού πλαισίου, προκειμένου να ξεκλειδώσει σε μεγάλο βαθμό την επένδυση με νέες διατάξεις που λύνουν τα χέρια του επενδυτή, όπως οι διατάξεις για τη διαδικασία εισφοράς εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ προς το Ελληνικό ΑΕ, η πρόβλεψη της δυνατότητας διενέργειας πρόδρομων εργασιών στο ακίνητο από τον φορέα της επένδυσης.

Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, κ. Βασίλης Βιλιάρδος ότι η κύρωση της συζητούμενης σύμβασης, είναι μέρος μιας σειράς νομοσχεδίων που δρομολογούνται κατ’εντολή της τρόικας. “Φέρνετε τη σύμβαση με την ελπίδα πως ο όμιλος Λάτση θα δώσει επιτέλους την προκαταβολή των 300 εκατομμυρίων, που αναφέρεται στον προϋπολογισμό, για το πρώτο τρίμηνο του 2021” είπε ο κ. Βιλιάρδος.

Τέλος, ο αγορητής του ΜέΡΑ25, κ. Κρίτων Αρσένης είπε ότι το σχέδιο της επένδυσης είναι το μεγαλύτερο πρότζεκτ ιδιωτικοποίησης δημόσιου χώρου, με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να διαγκωνίζονται ποιος έχει κάνει τα περισσότερα για αυτό το έργο.

Η ομιλία του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

06/12/2022
05/12/2022
02/12/2022
01/12/2022
30/11/2022
29/11/2022