Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΧάρης Λοϊζίδης: Επανεκκίνηση του τουρισμού σε πιο στέρεα βάση
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Χάρης Λοϊζίδης: Επανεκκίνηση του τουρισμού σε πιο στέρεα βάση

Στη δήλωση του ο Προέδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) κ. Χάρης Λοϊζίδης τόνισε ότι για τον ΠΑΣΥΞΕ η Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό 2030 παραμένει ο ασφαλής οδηγός για το μέλλον.

Ακολουθεί δήλωση του Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Χάρη Λοϊζίδη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να μετράει πληγές συνεπεία της αύξησης των τιμών και της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και της πανδημίας, εντούτοις η τουριστική βιομηχανία διεθνώς επιχειρεί την επανεκκίνησή της.

Για μία ακόμη χρονιά, οι εορτασμοί για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η οποία έχει ως γνωστόν καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιούνται σε δύσκολες συνθήκες.

Κόντρα στις αντιξοότητες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) όρισε το 2022 ως Έτος Επανεκκίνησης του Τουρισμού, επικεντρώνοντας την προσοχή του στο μέλλον και στην ανοικοδόμηση της τουριστικής βιομηχανίας σε πιο στέρεες βάσεις. Επίκεντρο των φετινών εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι το Μπαλί της Ινδονησίας, ένας προορισμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του επανασχεδιασμού του τουρισμού, με στόχο τη μετεξέλιξή του σε πυλώνα αειφόρου ανάπτυξης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού αντιμετωπίζει τους φετινούς εορτασμούς ως την ιδανική συγκυρία για να ξανασκεφτούμε το πώς κάνουμε τουρισμό, τοποθετώντας στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας τους ανθρώπους και τον πλανήτη, κάτω από ένα κοινό όραμα για μια πιο βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτική τουριστική βιομηχανία.

Σε μήνυμά του, ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO,κ. Zurab Pololikashvili, αναγνωρίζει ότι η ανοικοδόμηση ενός από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, ήδη βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αφού η πανδημική κρίση σηματοδότησε στροφή προς τη δημιουργικότητα, επιτάχυνε το μετασχηματισμό της εργασίας, δημιουργώντας νέες προκλήσεις, αλλά και τεράστιες ευκαιρίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θα επωφεληθούν από την επανεκκίνηση του τουρισμού.  Σε αυτό το πλαίσιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού καλεί όλους τους εμπλεκόμενους στην τουριστική βιομηχανία να αναλογιστούν τι κάνουμε και πώς το κάνουμε, προσμετρώντας το γεγονός ότι οι δυνατότητες του τουρισμού είναι τεράστιες και ο αντίκτυπός του στον πλανήτη μεγάλος.

Στη χώρα μας είναι καθολική η αναγνώριση της συμβολής του τουρισμού στην ανάπτυξη της οικονομίας. Κατά γενική ομολογία, ο τομέας συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση των δυσκολιών στις πιο δύσκολες συγκυρίες για την κυπριακή οικονομία. Το 2013 ο τουρισμός είχε κομβικό ρόλο στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, ενώ και μετά την πανδημία ο τουρισμός συνέχισε να δίνει ανάσες παρά τις πρόσθετες δυσκολίες που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τον αποκλεισμό της ρωσικής/ουκρανικής αγοράς, με την επένδυση στις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές για αναπλήρωση της εισροής τουριστών.

Για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων η Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό 2030 παραμένει ο ασφαλής οδηγός για το μέλλον. Η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον τουρισμό, με την αναβάθμιση του προϊόντος που προσφέρουμε, τον εμβολιασμό του μοντέλου μας με νέα στοιχεία και την αύξηση των εσόδων είναι τα βασικά συστατικά που πρέπει να καθοδηγούν τις ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην τουριστική βιομηχανία.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024