Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΆ. Γκερέκου και Γρ. Τάσιος στο συνέδριο του ΣΤΕΚ: 'Ποιοτικός τουρισμός με ηθικό πρόσημο – Πρώτος στόχος η πράσινη μετάβαση στον τουρισμό'
Συνέδρια

Ά. Γκερέκου και Γρ. Τάσιος στο συνέδριο του ΣΤΕΚ: 'Ποιοτικός τουρισμός με ηθικό πρόσημο – Πρώτος στόχος η πράσινη μετάβαση στον τουρισμό'

Συμμετέχοντας στη θεματική ενότητα 'Ποιοτικός Τουρισμός ως απάντηση στην κρίση', η "πρόεδρος του ΕΟΤ σκιαγράφησε το νέο πρόσωπο του Ποιοτικού Τουρισμού. Στο ίδιο πάνελ ο πρόεδρος της ΠΟΞ είπε ότι η βιωσιμότητα είναι βασικό θεμέλιο για το χτίσιμο του τουρισμού της επόμενης μέρας.

Την πεποίθησή της ότι, καθώς ο τουρισμός αποτελεί δύναμη ζωής και όπλο ειρήνης, η επιθυμία για ταξίδια είναι τόσο ισχυρή που μοιάζει δύσκολο να αναχαιτιστεί δραματικά παρά τον πόλεμο, εξέφρασε η πρόεδρος του ΕΟΤ, κα Άντζελα Γκερέκου, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) “Τουρισμός: Η επόμενη μέρα”.

Το συνέδριο, παρουσία του υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου και του υφυπουργού Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σάββα Περδίου, είχε ως κεντρικό άξονα τη βιώσιμη αναδιάρθρωση και επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου, που έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία και τις πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Συμμετέχοντας στη θεματική ενότητα “Ποιοτικός Τουρισμός ως απάντηση στην κρίση”, η “πρόεδρος του ΕΟΤ σκιαγράφησε το νέο πρόσωπο του Ποιοτικού Τουρισμού. “Πολλοί ταξιδιώτες είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν μεγαλύτερα ποσά σε προορισμούς και δραστηριότητες που πληρούν την αρχή της βιώσιμης διαχείρισης, εφαρμόζουν πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον και μοιράζονται κοινές αξίες με τους επισκέπτες, όπως το slow travel, ο τουρισμός υπαίθρου, οι εναλλακτικοί προορισμοί, οι αυθεντικές τοπικές εμπειρίες και οι επιχειρήσεις που ενθαρρύνουν τη διαφορετικότητα, υποστηρίζουν ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και σέβονται την αρχή του zero food waste” επισήμανε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη ανερχόμενη τάση του Αναγεννητικού Τουρισμού (Regenerative Tourism), που εστιάζεται στους τομείς της υγείας και της ευεξίας, ενώ σημείωσε πως η επιθυμία για ασφάλεια οδηγεί και στην ανάγκη υιοθέτησης ανέπαφων ψηφιακών εμπειριών, εμπλουτισμένων μέσω της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (virtual reality / augmented reality).

Οι πρωτοβουλίες του ΕΟΤ
“Στην πορεία προς το 2030, οι κεντρικοί άξονες δράσης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για έναν ποιοτικό τουρισμό με ηθικό πρόσημο πρέπει να είναι η πράσινη μετάβαση με σεβασμό στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και την αυθεντικότητα των τοπικών κοινοτήτων, ο σεβασμός και η ενσωμάτωση διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και η προσέλκυση επενδύσεων που θα σέβονται αυτές τις αρχές” συνέχισε η πρόεδρος του ΕΟΤ.

Παράλληλα τόνισε ότι, πέρα από τη σταθερή προώθηση της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού, ιδανικού για πολυθεματικές και αυθεντικές εμπειρίες όλο το χρόνο, ο ΕΟΤ “σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας, θα συνεχίσει να προβάλλει νέους, εναλλακτικούς προορισμούς και τοπικές εμπειρίες και να αναδεικνύει τα έργα προσβάσιμου τουρισμού, ενώ σχεδιάζουμε εξειδικευμένη καμπάνια για τους digital nomads, προχωρούμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΤ και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη σύζευξη φιλοξενίας και ελληνικής-μεσογειακής διατροφής με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού και του πρωτογενούς τομέα της χώρας, πάνω στις αρχές της αειφορίας”.

Ολοκληρώνοντας, διατύπωσε τη βεβαιότητά της πως, μέσα από ανταλλαγή καλών πρακτικών και συνέργειες με αμοιβαία οφέλη, η Ελλάδα και η Κύπρος θα περάσουν με απόλυτη επιτυχία στην επόμενη μέρα του παγκόσμιου τουρισμού.

Γρ. Τάσιος: ‘Να χτίσουμε το όραμα του βιώσιμου τουρισμού των επόμενων χρόνων, αξιοποιώντας την εμπειρία αυτής της περιόδου’
Στο ίδιο πάνελ με ομιλήτρια την πρόεδρο του ΕΟΤ συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γρηγόρης Τάσιος και ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ κ. Άκης Βαβλίτης. Ο κ. Τάσιος απάντησε και σε ερωτήσεις του κοινού, με συντονιστή της συζήτησης τον κ. Άγγελο ΛοΐζουFCA ISHC και ειδικό σύμβουλο του ΣΤΕΚ.

“Παραμένουμε αισιόδοξοι ακόμη και μπροστά στην ‘τέλεια καταιγίδα’. Αισιοδοξία όμως δε σημαίνει αφέλεια. Δε σημαίνει κάθομαι με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας από τον ουρανό να βρέξει λύσεις. Αισιοδοξία σημαίνει φιλότιμη προσπάθεια για να καταφέρουμε να περάσουμε πάνω από τον πήχη των προκλήσεων” είπε και τόνισε ότι για να είναι βιώσιμες οι τουριστικές επιχειρήσεις την επόμενη μέρα, θα πρέπει να συνεχιστεί η στήριξή τους με επιμήκυνση δανειακών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

“Σε αυτήν τη διετία χτίζουμε αντοχές με τη δουλειά μας, την υπευθυνότητά μας, τα ρίσκα μας, τις επενδύσεις μας, βεβαίως μαζί και με την πολύτιμη κρατική στήριξη στις περιόδους που χρειάστηκε και στοχευμένα όπου χρειάζεται ακόμη. Και έτσι συνεχίζουμε. Όμως πρέπει να δούμε και τη ‘μεγάλη εικόνα’. Να χτίσουμε το όραμα του βιώσιμου τουρισμού των επόμενων χρόνων, αξιοποιώντας την εμπειρία αυτής της περιόδου”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ και ανέλυσε τους πέντε στόχους της προσπάθειας, “ώστε να καταφέρουμε να περάσουμε πάνω από τον πήχη των προκλήσεων”:

  • Πρώτος στόχος είναι η πράσινη μετάβαση στον τουρισμό. Ειδικά δε, με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους που ζούμε τώρα, γίνεται ακόμη επιτακτικότερη η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας όπως και για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών της, ειδικά στους νησιωτικούς προορισμούς.
  • Η βιωσιμότητα είναι η απόλυτη προτεραιότητα, βασικό θεμέλιο για το χτίσιμο του τουρισμού της επόμενης μέρας. 
  • Στο τέλος της μέρας όλα είναι υποδομές. Ένας  προορισμός πρέπει να εγγυάται την ποιότητα ζωής πρώτα στους κατοίκους του, ώστε να την εγγυάται και για τους επισκέπτες του.
  • Χτίσιμο της νέας ψηφιακής πραγματικότητας (τεχνολογία εξωστρέφειας και τεχνογνωσία καινοτόμου μάνατζμεντ) δημιουργούν το τουριστικό αύριο.
  • Χτίσιμο του ανθρώπινου δυναμικού, τόσο σε νέες ειδικότητες που αφορούν τους τομείς της τεχνολογίας και των εφαρμογών της, όσο και στις κλασικές ειδικότητες που απαιτούν πλέον πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες.  

“Το να περιμένουμε καλύτερες μέρες δεν έχει νόημα, αφού τις καλύτερες μέρες μόνο η δική μας προσπάθεια μπορεί να τις φέρει. Οι πελώριες ανατροπές και οι μεγάλες δυσκολίες, όχι μόνο δεν πρέπει να γίνουν άλλοθι στασιμότητας αλλά αντίθετα να αποτελέσουν μοχλό επιτάχυνσης”, σημείωσε ο κ. Τάσιος και αναφέρθηκε στο θετικό momentum για την αξιοποίησή του και συγκεκριμένα στους πόρους που υπερβαίνουν τα 72 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια μέσα από το Εθνικό Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” και του Ταμείου Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και τα νέα εργαλεία, όπως ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024