Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΑίτημα των ΗΠΑ για σαρωτές σώματος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Οι Ευρωπαίοι απαιτούν οι έλεγχοι να γίνονται εθελοντικά

Αίτημα των ΗΠΑ για σαρωτές σώματος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Οι αμερικανικές αρχές θα ζητήσουν από τους Ευρωπαίους να εγκαταστήσουν στα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια σαρωτές σώματος στις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε ευρωπαϊκή πηγή. Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, […]

Οι αμερικανικές αρχές θα ζητήσουν από τους Ευρωπαίους να εγκαταστήσουν στα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια σαρωτές σώματος στις πτήσεις με<...> προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε ευρωπαϊκή πηγή. Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Janet Napolitano έφτασε στο Τολέδο σε μια προσπάθεια να πείσει τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ, που συναντώνται στην πόλη αυτής κεντρικής Ισπανίας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, η κα Ναπολιτάνο θα έχει συνομιλίες με τον Ισπανό υπουργό Εσωτερικών Alfredo Perez Rubalcaba, που προεδρεύει της συνάντησης, καθώς και με άλλους Ευρωπαίους υπουργούς. Όμως είναι αμφίβολο αν η Αμερικανίδα υπουργός θα δώσει στους Ευρωπαίους ομολόγους της σοβαρές εγγυήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων που θα περνούν από τους σαρωτές σώματος.

Οι Ευρωπαίοι δεν λένε όχι στους σαρωτές σώματος, όμως απαιτούν οι εικόνες να καταστρέφονται και οι έλεγχοι να γίνονται σε εθελοντική βάση. Η ισπανική Προεδρία επιθυμεί να υπάρξει κοινή θέση για τους όλους τους Ευρωπαίους, τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός Jose Luis Rodriguez Zapatero. Η Γαλλία είναι έτοιμη να δοκιμάσει τα μηχανήματα αυτά στα αεροδρόμια του Παρισιού και η Ιταλία φαίνεται διατεθειμένη να κάνει το ίδιο. Η Βρετανία και η Ολλανδία έχουν ήδη προμηθευτεί σαρωτές και θα τους εγκαταστήσουν σύντομα. Αντίθετα, η Γερμανία και η Ισπανία είναι πιο επιφυλακτικές στο θέμα αυτό.

“Στο Τολέδο, θα εξετάσουμε τα μέτρα που θα υιοθετηθούν και αν προσφέρουν όλες τις εγγυήσεις για το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων”, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Antonio Camacho.

Το αίτημα των Αμερικανών υπερασπίστηκε ο Ευρωπαίος συντονιστής του αντιτρομοκρατικού αγώνα, Ζιλ ντε Κερσόβ. “Δε θα χρησιμοποιηθούν συστηματικά αυτά τα μηχανήματα υποχρεωτικά σε όλους τους επιβάτες όλων των πτήσεων. Μπορούμε να επιλέγουμε ορισμένες πτήσεις και να ελέγχουμε τους επιβάτες τους και ίσως και μερικούς άλλους”, διευκρίνισε ο ίδιος σε δηλώσεις του στις αρχές του μήνα. “Αν διασφαλίζεται η προστασία της ιδιωτικής ζωής, αν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα προστασίας των δεδομένων και αν τα μηχανήματα επιτρέπουν έναν πιο αποτελεσματικό έλεγχο, τάσσομαι υπέρ μια άμεσης απόφασης (για την εγκατάστασή τους)”, επισήμανε.

Ο απερχόμενος Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, Γάλλος Jacques Barrot θα ζητήσει από την κ. Ναπολιτάνο εγγυήσεις για την άμεση καταστροφή των εικόνων των σκάνερ. “Η ανάγκη για ασφάλεια δεν δικαιολογεί την παραβίαση της προσωπικής ζωής. Η χρήση των σαρωτών σώματος πρέπει να γίνεται εθελοντικά και οι εικόνες πρέπει να καταστρέφονται”, τόνισε από την πλευρά της η νέα επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Βιβιάν Ρέντινγκ.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει πως θα είναι επιζήμιο αν κάθε χώρα της ΕΕ αποφασίσει μόνη της αν θα εγκαταστήσει ή όχι τους σαρωτές. “Μια απόφαση σε εθνικό επίπεδο είναι δυνατό να διευκολύνει τις ενέργειες των τρομοκρατών που θα εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες κάθε κράτους”, προειδοποίησε ο Jacques Barrot.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024