Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΑναβολή στη εισδοχή Ρουμανίας και Βουλγαρίας στη Συνθήκη Σένγκεν
Η διαφθορά και η εγκληματικότητα τα σημαντικότερα μειονεκτήματα των αιτούντων κρατών

Αναβολή στη εισδοχή Ρουμανίας και Βουλγαρίας στη Συνθήκη Σένγκεν

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, δύο κράτη-μέλη της ΕΕ, δε θα είναι σε θέση να επωφεληθούν ακόμη από τη συμφωνία του Σένγκεν στο προσεχές μέλλον. Και οι δύο χώρες θα […]

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, δύο κράτη-μέλη της ΕΕ, δε θα είναι σε θέση να επωφεληθούν ακόμη από τη συμφωνία του Σένγκεν στο προσεχές μέλλον. Και<...> οι δύο χώρες θα έπρεπε να έχουν εισέλθει στη ζώνη του καθεστώτος άνευ βίζας της ΕΕ το Μάρτιο του 2011. Ωστόσο, οι ηγετικές χώρες της ΕΕ (Γαλλία και Γερμανία) θεωρούν ότι η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο Σένγκεν είναι πρόωρη. Αυτό συμειώνεται σε επιστολή των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Brice Hortefeux και Thomas de Maiziere αντίστοιχα, προς την Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Cecilia Malmstrom.

Η διαφθορά και η εγκληματικότητα είναι δύο σημαντικότερα μειονεκτήματα των αιτούντων κρατών, παράγοντες που, σύμφωνα με τη γαλλική και τη γερμανική κυβέρνηση δε θα τους επιτρέψουν να εισέλθουν στη ζώνη Σένγκεν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Επίσης, μεταξύ των βασικών προϋποθέσεων για την είσοδο στη ζώνη Σένγκεν για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Γαλλίας είναι η ενίσχυση των συνόρων και ο έλεγχος της μετανάστευσης.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Traian Basescu ανακοίνωσε ήδη την αντίθεσή του σε αυτά τα μέτρα, ο οποίος ισχυρίζεται για διακρίσεις σε βάρος της χώρας του, σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Novinite

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η Γαλλία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία είχαν ήδη δυσκολίες όσον αφορά στους παράνομους μετανάστες. Έτσι, το 2010, η Γαλλία προέβη σε μαζική απέλαση των Ρομά που ζούσαν στη χώρα χωρίς επίσημη άδεια, στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Nikolay Mladenov, δήλωσε τον Αύγουστο του 2010 σε μια συνέντευξη στο Reuters ότι ελπίζει ότι η διαδικασία της απέλασης των Τσιγγάνων δε θα επηρεάσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της χώρας του στη ζώνη του Σένγκεν.

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία ένταξης στη ζώνη του Σένγκεν έχει γίνει πιο πολύπλοκη όχι μόνο για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Έτσι, πριν από μία εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η ΕΕ καθιστά αυστηρότερες τις απαιτήσεις σχετικά με τα κριτήρια για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για την Ουκρανία.

Μεταξύ των χωρών που επιζητούν σήμερα να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν είναι επίσης η ΠΓΔτΜ, η Σερβία, η Βοσνία, η Κροατία και το Μαυροβούνιο. Μέχρι τώρα, η συμφωνία Σένγκεν σχετικά με το καθεστώς απαλλαγής από θεώρηση βίζας περιλαμβάνει 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 22 κρατών-μελών της ΕΕ, την Ελβετία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024