Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΑυθαίρετη υπονόμευση της τουριστικής βιομηχανίας από τον υπουργό Οικονομικών Κύπρου
Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου

Αυθαίρετη υπονόμευση της τουριστικής βιομηχανίας από τον υπουργό Οικονομικών Κύπρου

Με δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάστηκε ιδιαίτερα επικριτικός κατά της ξενοδοχειακής και γενικότερα της τουριστικής βιομηχανίας για την τιμολογιακή της πολιτική. […]

Με δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάστηκε ιδιαίτερα επικριτικός κατά της ξενοδοχειακής και<...> γενικότερα της τουριστικής βιομηχανίας για την τιμολογιακή της πολιτική. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σταυράκης κατηγόρησε τους ξενοδόχους ότι, ενώ ζητούν διαρκώς, όπως είπε, μειώσεις στις φορολογίες, καθώς και χορηγίες και τους έχουν δοθεί γενναιόδωρα κίνητρα ύψους 52 εκατ. ευρώ, δεν προχωρούν σε μείωση των τιμών στα ξενοδοχεία.

Ο ΣΤΕΚ θεωρεί τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ατυχέστατες, αυθαίρετες και υπονομευτικές της μεγάλης προσπάθειας που έχει αναληφθεί από όλους τους εμπλεκόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία για να περιορίσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και να επιβιώσουν.

“Θεωρείται αυθαίρετη και εν πολλοίς παραπλανητική την τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών τόσο όσον αφορά τη μη μετακύληση του οφέλους που έχει προκύψει για τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό γενικότερα από τη μείωση του ΦΠΑ κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες (από 8% σε 5%) καθώς και την αναστολή πληρωμής των τελών διανυκτέρευσης για την περίοδο Μαΐου 2009 μέχρι και τον Απρίλη 2010”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΤΕΚ.

“Αν ο υπουργός είχε ερευνήσει το θέμα σε βάθος και είχε καταλήξει σε εμπεριστατωμένα και πλήρως δικαιολογημένα συμπεράσματα θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να καλέσει τους εμπλεκόμενους Συνδέσμους και αφού παρουσιάσει τα ευρήματά του ν’ ακούσει και την πραγματικότητα από τους οργανωμένους φορείς του ιδιωτικού τομέα προτού κατηγορήσει συλλήβδην την ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Ο υπουργός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τα κίνητρα μετακυλήθηκαν από τα ξενοδοχεία σε πολλαπλάσιο ποσοστό προς τους ξένους Οργανωτές Ταξιδίων του εξωτερικού και μάλιστα πολύ προτού αυτά αποφασισθούν και εφαρμοσθούν στην πράξη. Θα έπρεπε επίσης να γνωρίζει ότι είναι ευθύνη των οργανωτών ταξιδίων να διαμορφώσουν πιο ανταγωνιστικά πακέτα διακοπών λαμβάνοντας υπόψη επίσης και τη μείωση σ’ αυτούς των τελών προσγείωσης αεροσκαφών κατά 25% καθώς και τη μείωση του επιβατικού τέλους κατά €4.00 ανά αφικνούμενο επιβάτη.

Όσον αφορά την κατ’ ισχυρισμό αύξηση των τιμών των ξενοδοχείων που απευθύνονται σε ντόπιους θεωρούμε στερούμενη κάθε αληθοφάνειας την παραπλανητική δήλωση ενός ανώτατου αξιωματούχου της Πολιτείας. Ο κ. υπουργός και οι σύμβουλοί του θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι οι δύο Σύνδεσμοι έχουν καταρτίσει και κυκλοφορήσει καταλόγους με ειδικές τιμές προς κατοίκους Κύπρου για ολόκληρη τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, πέραν των προγραμμάτων που διαμορφώθηκαν και εξαγγέλθηκαν με τη συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και του ΚΟΤ με τη συμμετοχή πέραν των 150 ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων σε παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές. Αυτά προσφέρουν ειδικές και δεσμευτικές μειωμένες και εγκεκριμένες από το Υπουργείο Εργασίας και τον ΚΟΤ τιμές στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα από 28-45% πιο κάτω σε σύγκριση με τις δημοσιευμένες τιμές τους.

Καλούμε τέλος τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ενοχλείται ιδιαίτερα από αντιπολιτευτικές και άλλες δηλώσεις που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τους χειρισμούς του ιδίου σε ποικίλα θέματα της οικονομίας, τις οποίες ανελλιπώς κακίζει ως ιδιαίτερα βλαπτικές για την πορεία της οικονομίας μεσούσης της οικονομικής κρίσης, να αποφεύγει και ο ίδιος με τόσον άστοχες και παραπλανητικές δηλώσεις του να πλήττει καίρια και ανεπανόρθωτα τον ιδιαίτερα δοκιμαζόμενο σήμερα τομέα της τουριστικής οικονομίας που είναι η ατμομηχανή και το κύριο υπόβαθρο της εθνικής οικονομίας.

Ο ΣΤΕΚ εκφράζει δημόσια τη βαθιά θλίψη και απογοήτευσή του για τις αλόγιστες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024