Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΔυσαρέσκεια των αεροπορικών εταιρειών για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρώπη
Διεθνής Υπηρεσία Αερομεταφορών

Δυσαρέσκεια των αεροπορικών εταιρειών για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρώπη

Οι αεροπορικές εταιρείες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη διαχείριση της κρίσης που προκλήθηκε από το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας και ζητούν τη λήψη αποφάσεων βασισμένων σε γεγονότα, ανακοίνωσε χθες η Διεθνής Υπηρεσία Αερομεταφορών (IATA)…

Οι αεροπορικές εταιρείες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη διαχείριση της κρίσης που προκλήθηκε από το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας και<...> ζητούν τη λήψη αποφάσεων βασισμένων σε γεγονότα, ανακοίνωσε χθες η Διεθνής Υπηρεσία Αερομεταφορών (IATA).

Η μεγαλύτερη ένωση αεροπορικών εταιρειών, AEA, καθώς και η ένωση που εκπροσωπεί τα περισσότερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, η ACI ζητούν την “άμεση επανεξέταση” των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην Ευρώπη και την εξέταση των ζωνών πτήσης, μετά και την πραγματοποίηση δοκιμαστικών πτήσεων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Οι δύο ενώσεις υποστηρίζουν τις προσπάθειες που έγιναν αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Eurocontrol και τις εθνικές υπηρεσίες ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας, λαμβάνοντας υπ`όψιν την απειλή για την ασφάλεια των πτήσεων, αλλά αναρωτιούνται για την αναλογικότητα των περιοριστικών μέτρων. “Οι διαδικασίες που έχουν εφαρμοσθεί σε άλλες περιοχές του κόσμου για ηφαιστειακές εκρήξεις δεν φαίνεται ότι έχουν περιλάβει αυτού τους είδους τους περιορισμούς”, αναφέρουν οι δύο ενώσεις.

Σύμφωνα με τον Olivier Jankovec, διευθυντή της ACI, 6,8 εκατ. επιβάτες επηρεάσθηκαν από το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου, ενώ η οικονομική ζημία για τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ανέρχεται ήδη στα 136 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της IΑΤΑ ανακοίνωσε χθες από την πλευρά του ότι η αντιμετώπιση της κρίσης δεν ήταν η προσήκουσα και εκτιμά ότι οι οικονομικές συνέπειές της θα είναι μεγαλύτερες από της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Giovanni Bisignani υπολογίζει ότι οι ζημίες των αεροπορικών εταιρειών ανέρχονται σε 250 εκατ. δολ. ημερησίως και απηύθυνε έκκληση για την ανάληψη δράσης επειγόντως ώστε να ανοίξει με ασφάλεια ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος. “Πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτό το συνολικό κλείσιμο και να βρούμε τρόπους για το ευέλικτο άνοιγμα του εναερίου χώρου βήμα-βήμα”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Παρίσι. “Οφείλουμε να λάβουμε αποφάσεις βασισμένες στην πραγματική κατάσταση και όχι σε θεωρητικά μοντέλα. Οι αρχές άφησαν να περάσουν ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες για την ασφαλή πραγματοποίηση πτήσεων”, είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να δώσει στις χώρες μέλη την άδεια να καταβάλουν έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις από τα δημόσια ταμεία στις αεροπορικές εταιρείες που έχουν πληγεί από την παράλυση των ευρωπαϊκών αερομεταφορών λόγω του νέφους ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία που κατακλύζει τους αιθέρες της γηραιάς ηπείρου. Αυτό δήλωσε χθες ο επίτροπος Οικονομίας και Ανταγωνισμού Joaquin Almunia, ενώ αυξάνεται η δυσφορία των αεροπορικών εταιρειών για τις τεράστιες οικονομικές ζημίες που προκαλούνται από την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων από και προς τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Όπως επεσήμανε σήμερα ο αρμόδιος για τις μεταφορές επίτροπος της ΕΕ, Siim Kallas, ο οικονομικός αντίκτυπος από το νέφος είναι πιθανό να αποδειχθεί μεγαλύτερος από εκείνον που υπέστη η βιομηχανία αερομεταφορών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η διεύθυνση της Air France ανακοίνωσε ότι η οικονομική ζημία που προκαλείται από την ακύρωση των πτήσεων ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ την ημέρα, ενώ η British Airways υπολογίζει την αντίστοιχη ζημία μεταξύ 17 και 26 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή επίσης από τη Στοκχόλμη η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS ανακοίνωσε ότι υπολογίζει σε έως 29 εκατ. ευρώ την οικονομική ζημία που υπέστη τις τέσσερις αυτές ημέρες της ακύρωσης των πτήσεών της λόγω της ηφαιστειακής τέφρας. Η εταιρεία έχει ακυρώσει σχεδόν το σύνολο των πτήσεών της από την Πέμπτη έως αύριο.

Πάνω από 63.000 πτήσεις ακυρώθηκαν στην Ευρώπη από την περασμένη Πέμπτη, εξαιτίας του νέφους, ανακοίνωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός Eurocontrol.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024