Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΕισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – Η χώρα έκλεισε τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία
Διεθνή

Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – Η χώρα έκλεισε τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία

Το ουκρανικό Υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναερίου χώρου λόγω 'υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια' των πτήσεων. Αναστολή όλων των πτήσεων εσωτερικού προς και από διάφορα αεροδρόμια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έως τις 2 Μαρτίου, ανακοίνωσε και η Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αρχίσει “εισβολή ευρείας κλίμακας” από τη Ρωσία και ότι αναφέρονται πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin διέταξε στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη. Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Το ουκρανικό Υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναερίου χώρου λόγω ‘υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια’ των πτήσεων.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook του Αεροδρομίου του Κιέβου, το διεθνές αεροδρόμιο Boryspil International Airport είναι κλειστό, ο αεροδιάδρομος μπλοκαρισμένος και έχει εκκενωθεί από επιβάτες.

Από την πλευρά της Ρωσία προχωρά σε αναστολή όλων των πτήσεων εσωτερικού προς και από διάφορα αεροδρόμια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έως το πρωί της 2ης Μαρτίου, ανακοίνωσε η ρωσική ΥΠΑ, Rosaviatsiya. Σε σχέση με το κλείσιμο των αεροδρομίων στα νότια σύνορα της Ρωσίας, το βράδυ της 23ης προς 24η Φεβρουαρίου, στις 03:45 ώρα Μόσχας, με απόφαση των ρωσικών αεροπορικών αρχών, οι πτήσεις σε 12 αεροδρόμια της Νότιας Ρωσίας περιορίστηκαν. Τα ακόλουθα αεροδρόμια υπάγονταν στη ΝΟΤΑΜ:

  • Ροστόφ (Πλατόφ)
  • Κρασνοντάρ (Πασκόφσκι)
  • Anapa (Vityazevo)
  • Γκελεντζίκ
  • Elista
  • Σταυρούπολη
  • Μπέλγκοροντ
  • Μπριάνσκ
  • Αετός
  • Κουρσκ
  • Voronezh
  • Συμφερούπολη

Ακύρωση άνω 200 πτήσεων στα αεροδρόμια της Μόσχας
Περισσότερες από 200 πτήσεις έχουν ακυρωθεί στα αεροδρόμια της Μόσχας. Περίπου 40.000 επιβάτες άτομα υπολογίζεται ότι δε θα μπορέσουν να πετάξουν – τόσο στα ρωσικά αεροδρόμια όσο και στο εξωτερικό.

“Τα αεροδρόμια αποθαρρύνουν έντονα τους επιβάτες που πρόκειται να πετάξουν να φτάσουν στα αεροδρόμια μέχρι να αρθούν οι περιορισμοί. Οποιεσδήποτε αλλαγές στο πρόγραμμα των αεροδρομίων θα ανακοινωθούν αργότερα. Ενημερωμένες πληροφορίες για το έργο των αεροδρομίων και των πτήσεων οι επιβάτες μπορούν να βρουν στους επίσημους ιστότοπους των αεροδρομίων ή στα κοινωνικά δίκτυα. Όλες οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί αυτήν τη στιγμή. Για όλες τις ερωτήσεις σχετικά με την ανταλλαγή εισιτηρίων μετ’επιστροφής, τη μεταφορά της ώρας αναχώρησης, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία”, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της Basel-Aero, η οποία διαχειρίζεται αεροδρόμια στη νότια Ρωσία.

“Αυτή τη στιγμή, οι αεροπορικές εταιρείες αναφέρουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων. Συνιστάται στους επιβάτες να ακολουθούν τις αλλαγές δρομολογίων. Ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την ώρα άφιξης ή αναχώρησης των πτήσεων αναρτώνται στον διαδικτυακό πίνακα αποτελεσμάτων στον επίσημο ιστότοπο του αεροδρομίου της Συμφερούπολης”, αναφέρει ο ιστότοπος του Αεροδρομίου της Συμφερούπολης.

Ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) δήλωσε επίσης ότι ο εναέριος χώρος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας εντός 100 ναυτικών μιλίων από τα σύνορά τους με την Ουκρανία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και συμβούλευσε τους αερομεταφορείς να αποφεύγουν να πετούν σε αυτήν την περιοχή.

Β. Κικίλιας: “Δυστυχώς, η Ευρώπη δεν αποτελεί τον τρίτο πόλο”
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας ανέφερε: “Η Ουκρανία θα βιώσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, που θα οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη. Λυπάμαι που το λέω, αλλά βλέπω ότι αν και έχει επανειλημμένως βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, η Ευρώπη δεν αποτελεί τον τρίτο πόλο.  
Υπάρχει η Ρωσία, υπάρχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη δυστυχώς ακολουθεί πολύ πίσω. Δεν βλέπω κάποια συντεταγμένη εξωτερική πολιτική και κάποια συντεταγμένη απάντηση σε αυτό το οποίο όλοι απεύχονταν να συμβεί, αλλά βλέπουμε ότι δυστυχώς διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες.  

Υπάρχει τεράστια ανησυχία για την Ουκρανία. Για τους ομογενείς μας στη Μαριούπολη, για όλους τους πολίτες της χώρας. Εύχομαι ειλικρινώς να προστατευτούν οι αθώοι, να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή, οι άμαχοι, οι ομογενείς μας και να μπορέσει να βρεθεί, έστω και αυτή την ώρα, μία κάποια διπλωματική λύση.

Όσον αφορά στις κυρώσεις που αναμένεται να προχωρήσει η ΕΕ,ο κ. Κικίλιας τόνισε: “Προφανώς η Ευρώπη έκανε λάθος και στο σύνολο των αναλύσεων, τεχνοκρατών και στρατηγικών αναλυτών τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες. Η εικόνα που βλέπουμε τελικά απέχει παρασάγγας. Άρα, τίθεται και ένα θέμα του ποιοι αναλύουν τα στοιχεία, ποιοι συμβουλεύουν τις ηγεσίες στον κόσμο και στις ευρωπαϊκές χώρες και πως αντιλαμβάνονται τα πράγματα.

Τελικά αυτοί οι οποίοι έλεγαν δημοσίως ότι είναι μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα επεκταθούν όπως φαίνεται αυτήν τη στιγμή μέχρι και το Κίεβο, δυστυχώς δικαιώθηκαν.

Καταλαβαίνω ότι σε πολιτικό επίπεδο θα ζητηθεί η έγκριση των ηγετών της Ευρώπης, προκειμένου να υπάρχουν περαιτέρω κυρώσεις και μέτρα. Αυτή βλέπω ότι θα είναι η απάντηση της Δύσης”.

Στη φωτογραφία, οι δρόμοι του Κιέβου είναι μποτιλιαρισμένοι από αυτοκίνητα πολιτών που εγκαταλείπουν την πόλη, υπό το φόβο βομβαρδισμών.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024