Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςEuropean Tourism Manifesto: 'Ο τουρισμός πρέπει να είναι μέρος των των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης'
Τουριστική πολιτική

European Tourism Manifesto: 'Ο τουρισμός πρέπει να είναι μέρος των των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης'

Ο στόχος είναι η παροχή μεγάλης κλίμακας χρηματοδοτικής στήριξης για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που πραγματοποιούνται από τα κράτη-μέλη, για τον μετριασμό του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού, καθιστώντας τις οικονομίες της ΕΕ πιο βιώσιμες και ανθεκτικές, λέει η συμμαχία.

Η συμμαχία 50 και πλέον δημοσίων και ιδιωτικών φορέων στον ευρωπαϊκό τομέα ταξιδιών και τουρισμού, European Tourism Manifesto, καλεί τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσουν τον τουρισμό στρατηγικό στοιχείο στα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές του να δημιουργεί θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και να αποκομίσουν τα οφέλη από τις “πράσινη” και την “ψηφιακή” μετάβαση.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα ταξίδια και ο τουρισμός είναι ένα από τα πλέον επηρεαζόμενα “οικοσυστήματα” από τον COVID-19 και απαιτεί επενδύσεις αξίας 161 δισ. ευρώ για να επιστρέψει στα επίπεδα προ-κρίσης. Το νέ σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει την ΕΕ να ανοικοδομηθεί μετά την πανδημία, προσφέρει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για υποστήριξη του τουρισμού και διασφάλιση ότι ο τομέας συμβάλλει στην προώθηση ψηφιακών και “πράσινων” μεταβάσεων, και ως εκ τούτου ενισχύει τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική ανθεκτικότητα.

Ο στόχος είναι η παροχή μεγάλης κλίμακας χρηματοδοτικής στήριξης για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που πραγματοποιούνται από τα κράτη-μέλη, για τον μετριασμό του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού, καθιστώντας τις οικονομίες της ΕΕ πιο βιώσιμες και ανθεκτικές. Προκειμένου να επωφεληθούν, τα κράτη-μέλη πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή από τις 15 Οκτωβρίου 2020 (έως τον Απρίλιο του 2021) το σχέδιο σχεδίων αποκατάστασης και ανθεκτικότητας, που περιγράφει τις εθνικές ατζέντες επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τους “δίδυμους” στρατηγικούς στόχους: ψηφιοποίηση και βιωσιμότητα.

“Ο τουρισμός πρέπει να ενσωματωθεί σταθερά στα σχέδια αποκατάστασης και ανθεκτικότητας”, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Τουριστικό Μανιφέστο. “Εν τω μεταξύ, ο τομέας χρειάζεται συνεχή υποστήριξη για να επιβιώσει και να βοηθήσει στην ανάκαμψη. Ο τουρισμός κυριαρχείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μια σύνθεση από την οποία εξαρτάται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και η ελκυστικότητα της Ευρώπης ως προορισμού. Οι μικρότερες επιχειρήσεις επιστρέφουν πάντα την απασχόληση στην οικονομία γρηγορότερα από τις μεγαλύτερες εταιρείες: η πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση σημαίνει μακροπρόθεσμη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο τομέας αντιπροσωπεύει το 9,5% του ΑΕΠ της ΕΕ, παρέχει θέσεις εργασίας σε 22,6 εκατ. άτομα και έχει άμεσο αντίκτυπο στις μεταφορές, τη λιανική, τη βιομηχανία γεωργικών προϊόντων διατροφής και την ευρύτερη οικονομία. Σύμφωνα με τον UNWTO, η Ευρώπη σημείωσε μείωση κατά 66% στις αφίξεις τουριστών κατά το α’ εξάμηνο του 2020 και οι εκτιμήσεις του WTTC είναι ότι η περιοχή κινδυνεύει να χάσει 29,5 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό (80% του 2019) και 1,442 τρισ. ευρώ σε ταξιδιωτικό και τουριστικό ΑΕΠ (80% του 2019) λόγω του COVID-19. Η ευρωπαϊκή οικονομία και η κοινωνική ευημερία κινδυνεύουν σαφώς, εάν δεν αναλάβουμε επείγουσα δράση για την οικοδόμηση και χρηματοδότηση της ανάκαμψης των ταξιδιών και του τουρισμού: 1 ευρώ σε αξία που παράγεται από τον τουρισμό έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον 56% προστιθέμενη αξία σε έμμεση επίδραση σε άλλες βιομηχανίες. Η επένδυση στον τουρισμό θα προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη σε κοινότητες, επισκέπτες και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη”.

Και το European Tourism Manifesto καταλήγει: “Η ευρωπαϊκή συμμαχία για τον τουρισμό είναι έτοιμη να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν τα σχέδια αποκατάστασης, για να διασφαλίσουν ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον, στο οποίο ο τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί με βιώσιμο και ανθεκτικό τρόπο, και να συνεχίσει να δημιουργεί θέσεις εργασίας, ενθαρρύνει τη συνοχή και οικοδομεί την πορεία προς μια βιώσιμη ανάκαμψη από τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του COVID-19”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024