Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΦρένο στις καταστροφικές `Ταξιδιωτικές Οδηγίες` βάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Φρένο στις καταστροφικές `Ταξιδιωτικές Οδηγίες` βάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – Γ.Σ. ΠΟΤ – ΝΤΑΚΑΡ: Το θέμα του χειρισμού των ταξιδιωτικών οδηγιών από τα υπουργεία εξωτερικών των διαφόρων χωρών έχει απασχολήσει πολλές φορές τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – Γ.Σ. ΠΟΤ – ΝΤΑΚΑΡ: Το θέμα του χειρισμού των ταξιδιωτικών οδηγιών από τα υπουργεία εξωτερικών των διαφόρων χωρών έχει απασχολήσει πολλές φορές<...>τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (World Tourism Organization – WTO) τα τελευταία χρόνια με τα συνεχή προβλήματα από μικρότερης ή μεγαλύτερης εμβέλειας τρομοκρατικές ενέργειες και ιούς, που προκύπτουν σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Οι ταξιδιωτικές οδηγίες και ο τρόπος που αυτές συντάσσονται και ανακοινώνονται πολλές φορές αντί να προστατεύουν τους πολίτες ενημερώνοντάς τους, δημιουργούν σοβαρότερα προβλήματα στους προορισμούς και τα κράτη τα οποία αφορούν από ότι η ίδια η τρομοκρατική ενέργεια, ο ιός, ή οποιοδήποτε άλλο θέμα έχει σταθεί αφορμή για την έκδοση μίας τέτοιας οδηγίας.

Στο πλαίσιο της 16ης Γενικής Συνέλευσης του ΠΟΤ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ντακάρ της Σενεγάλης η ολομέλεια των πλήρως μελών του Οργανισμού που έχουν φτάσει σήμερα τα 150 κράτη, πήρε κάποιες αποφάσεις που στο εξής αποτελούν συστάσεις και οδηγίες προς τους φορείς που εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες και βάζουν φρένο στην έκδοση ανεξέλεγκτων και αψυχολόγητων ταξιδιωτικών οδηγιών.

Ειδικότερα, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ότι:

Προετοιμασία, γλώσσα και δημοσίευση

  • Πρέπει να χρησιμοποιούνται όλες οι σχετικές κυβερνητικές και μη κυβερνητικές πηγές, όποτε αυτό είναι εφικτό και κατάλληλο, στην συγκέντρωση πληροφοριών για την προετοιμασία των οδηγιών.
  • Οι ταξιδιωτικές οδηγίες πρέπει να είναι ακριβείς, σχετικές και κατάλληλες, να αποφεύγεται η χρήση διφορούμενης γλώσσας, καθώς και μεροληπτικές και πολιτικά κατευθυνόμενες σκέψεις.
  • Η πληροφορία που περιέχεται στις ταξιδιωτικές οδηγίες πρέπει να δημοσιεύεται σε ένα κεντρικό, εύκολο στην χρήση και ευρέως γνωστό διαδικτυακό τόπο, ώστε τα διάφορα κυβερνητικά δίκτυα που εμπλέκονται στη διαδικασία να συντονίζουν το μήνυμα τους. Οι ταξιδιωτικές οδηγίες πρέπει να αναβαθμίζονται τακτικά κατά προτίμηση μέσα σε μια περίοδο τριών μηνών.
  • Πρέπει να υπάρχει ενθάρρυνση των ταξιδιωτών να συμβουλεύονται, πριν την αναχώρηση, από όλες τις πηγές πληροφοριών, τόσο κυβερνητικές όσο και μη κυβερνητικές.


Ανακοινώσεις σχετικά με απειλές και κινδύνους στα ταξίδια
  • Οι δημόσιες ανακοινώσεις των ταξιδιωτικών κινδύνων και απειλών που συμπεριλαμβάνονται στις οδηγίες πρέπει να είναι ξεκάθαρες, αν αυτό είναι εφικτό, για την γεωγραφική τοποθεσία που εστιάζονται τα προβλήματα και να περιλαμβάνουν χάρτες και υποδείξεις για την απόσταση.
  • Οι ταξιδιωτικές οδηγίες πρέπει να είναι συγκεκριμένες για την φύση της απειλής ή του κινδύνου και πρέπει να διαμορφώνονται σε σταθερές και αξιόπιστες διαδικασίες. Τα παρακάτω αποτελούν παραδείγματα κατηγοριών κινδύνου και απειλών που δύνανται να προκύψουν:
    • Πολιτικά (λόγω της πολιτικής διαδικασίας)
    • Κοινωνικά (εγκληματικότητα, αντικοινωνική συμπεριφορά)
    • Σχετικά με τρομοκρατία
    • Περιβαλλοντολογικά (φυσικές καταστροφές)
    • Βιομηχανικά (όπως χημική ή πυρηνική απειλή)
    • Σχετικά με τη δημόσια υγεία (μεταδοτικές ασθένειες και επείγοντα περιστατικά όπως επιδημίες)
    • Σχετικά με συστήματα μεταφοράς
  • Σύνεση και συγκράτηση είναι τα δυο χαρακτηριστικά για την εκτίμηση του κινδύνου και τον τρόπο που χρησιμοποιείται η γλώσσα. Οι κίνδυνοι και οι απειλές πρέπει να δημοσιεύονται με ακρίβεια και συνέπεια χαρακτηρίζοντας, όσο αυτό είναι δυνατό, την διαβάθμιση, την πιθανότητα ή το επικείμενο του προβλήματος ή του γεγονότος.
  • Οι δημόσιες ανακοινώσεις των κίνδυνων και των απειλών στις οδηγίες πρέπει να υπόκεινται σε συνεχή αξιολόγηση και σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσδιορίζουν ακριβώς την ημερομηνία της δημοσίευσης τους.

Συνεργασία με τις χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα
  • Οι χώρες αυτές πρέπει να παρέχουν σωστές χρονικά και ακριβείς συμβουλές για τις αλλαγές των καταστάσεων στις χώρες που δημοσιεύουν τις οδηγίες μέσω των καθιερωμένων επικοινωνιακών καναλιών. Ωστόσο, πρέπει να είναι κατανοητό το γεγονός ότι έγκειται στην χώρα η οποία δημοσιεύει την ταξιδιωτική οδηγία να κάνει τις εκτιμήσεις της που αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών της.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024