Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΗ δράση των αεροδρομίων για το κλίμα ενδυναμώνεται παρά τον COVID-19
Αερομεταφορές

Η δράση των αεροδρομίων για το κλίμα ενδυναμώνεται παρά τον COVID-19

Μέχρι το τέλος του Μαΐου 2021, 304 αεροδρόμια ήταν διαπιστευμένα παγκοσμίως, από 274 αεροδρόμια στο 10ο έτος του προγράμματος Airport Carbon Accreditation, γεγονός που δείχνει την έκταση της ετοιμότητας του κλάδου των αερολιμένων για απαλλαγή από το CO2 ακόμη και σε πιο δύσκολες συνθήκες.

Το ACI Europe δημοσίευσε την Ετήσια Αναφορά (2019-2021) της, “Airport Carbon Accreditation Annual Report 2019-2021”, αποκαλύπτοντας δυνατές επιδόσεις των αεροδρομίων σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Η νέα ετήσια αναφορά, που καλύπτει την περίοδο Μάιος 2019-Μάιος 2021, σηματοδοτεί μια ευπρόσδεκτη επανάληψη των παλαιότερων ετήσιων εκθέσεων για τα αποτελέσματα και τις εξελίξεις στο παγκόσμιο πρότυπο CO2 για τα αεροδρόμια, Airport Carbon Accreditation“, μετά τη διακοπή λόγω του COVID-19.

Η έκθεση επισημαίνει την “υγιή” αύξηση της συμμετοχής των αεροδρομίων ανά τον κόσμο την 11η (Μάιος 2019-Μάιος 2020) και 12η χρονιά (Μάιος 2020-Μάιος 2021) του προγράμματος, τα οποία έχουν συγχωνευθεί σε μια ενιαία περίοδο αναφοράς, ώστε να βοηθήσουν τα αεροδρόμια να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Μέχρι το τέλος της περιόδου αναφοράς, 304 αεροδρόμια ήταν διαπιστευμένα παγκοσμίως, από 274 αεροδρόμια το 10ο έτος, γεγονός που δείχνει την έκταση της ετοιμότητας του κλάδου των αερολιμένων για απαλλαγή από το CO2 ακόμη και σε πιο δύσκολες συνθήκες. Οι συλλογικές προσπάθειές τους απέδωσαν απτά αποτελέσματα, με τα αεροδρόμια που ήταν διαπιστευμένα την τελευταία διετία να μειώνουν κατά 347.718 τόνους το CO2 (-5,5%) εντός του ορίου των εκπομπών, υπό άμεσο έλεγχο των φορέων εκμετάλλευσης αεροδρομίων.

Εξετάζοντας πέρα από το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της αναφοράς, από την έναρξη της πανδημίας του COVID-19, τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, 93 αεροδρόμια έχουν διαπιστευθεί για πρώτη φορά και άλλα 61 έχουν προχωρήσει σε υψηλότερο επίπεδο του προγράμματος. Αυτή η ανοδική τάση είναι απτή απόδειξη ότι τα αεροδρόμια επενδύουν ενεργά, παρά το σοβαρό πλήγμα από τη συνεχιζόμενη πανδημία.

Το πρόγραμμα Airport Carbon Accreditation, έχοντας συμπληρώσει το 12ο έτος του, όχι μόνο αναπτύσσεται, αλλά και εξελίσσεται. Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, τον Ιούλιο του 2020, το πρόγραμμα ξεπέρασε το ορόσημο των 300 διαπιστευμένων αεροδρομίων παγκοσμίως. Όσον αφορά στις εξελίξεις του προγράμματος, τον Νοέμβριο του 2020, το Airport Carbon Accreditation εισήγαγε την πρώτη σημαντική, διαρθρωτική αλλαγή από την έναρξή του το 2009. Ξεκίνησαν δύο νέα επίπεδα διαπίστευσης –το Level 4 Transformation και το Level 4+ Transition– “ευθυγραμίζοντας” το πρόγραμμα με τις τελευταίες επιστημονικές και πολιτικές εξελίξεις.

Η Patricia Espinosa, εκτελεστική γραμματέας της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) σχολίασε: “Παρά τη συστημική αναστάτωση που προκλήθηκε στον κλάδο των αεροδρομίων από τη συνεχιζόμενη πανδημία, το πρόγραμμα Airport Carbon Accreditation συνέχισε να αναπτύσσεται και να κάνει βήματα για την ενίσχυση του πλαισίου του με την προσθήκη νέων επιπέδων, ευθυγραμμίζοντας τις φιλοδοξίες του με τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους. Οι πρωτοβουλίες που καθοδηγούνται από την αεροπορική βιομηχανία, όπως το Airport Carbon Accreditation της ACI, είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της υλοποίησης της Συμφωνίας του Παρισιού”.

Η Διακήρυξη της Τουλούζης θέτει το σκηνικό για την ταχεία απαλλαγή από τον άνθρακα
Η παρουσίαση της αναφοράς, έγινε μετά από σημαντικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, η γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκάλεσε τη Σύνοδο Κορυφής των Αερομεταφορών στην Τουλούζη της Γαλλίας για να συζητήσει το μέλλον της ευρωπαϊκής αεροπορίας και ειδικότερα την πορεία της για την απαλλαγή από τις εκπομπές CO2. Η Σύνοδος σηματοδότησε την υιοθέτηση μιας διακήρυξης-ορόσημο για τη μελλοντική βιωσιμότητα και την απαλλαγή από τις αερομεταφορές με CO2, υποστηρίζοντας τον στόχο της ευρωπαϊκής αεροπορίας να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2050. Η διακήρυξη εγκρίθηκε επίσημα από το ACI Europe, καθώς και από 250 ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Από την έναρξη του Airport Carbon Accreditation το 2009, τα αεροδρόμια της Ευρώπης είναι πρωτοπόρα στη δράση για το κλίμα παγκοσμίως. Από μια μικρή ομάδα 17 αεροδρομίων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα τον πρώτο χρόνο του, σήμερα ο αριθμός των διαπιστευμένων αεροδρομίων στην Ευρώπη πλησιάζει τα 200. Η δέσμευσή τους μπορεί επίσης να μετρηθεί με τη συνεχή επιδίωξή τους για υψηλότερα επίπεδα διαπίστευσης. Μάλιστα, όσον αφορά στην τοποθεσία της Συνόδου της περασμένης Παρασκευής, το αεροδρόμιο Toulouse-Blagnac είναι ένα από τα αεροδρόμια που πέτυχαν πρόσφατα το Level 3+ Neutrality, μετά το αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου.

Ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής της ACI Europe, δήλωσε: “Τα αεροδρόμια βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα στον κλάδο των αερομεταφορών, παρέχοντας απτές μειώσεις εκπομπών CO2 χρόνο με το χρόνο. Σε αυτήν την κομβική στιγμή για τον κλάδο μας, που έχει πληγεί από την άνευ προηγουμένου καταστροφή της πανδημίας του COVID-19 και παρακινούμενος μπροστά στην επικείμενη κλιματική έκτακτη ανάγκη, είμαι εξαιρετικά περήφανος που βλέπω τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια να ανεβάζουν το ενδιαφέρον στη δέσμευσή τους στη δράση για το κλίμα με το Airport Carbon Accreditation. Η περιοχή μας αριθμεί πλέον σχεδόν 200 διαπιστευμένα αεροδρόμια – ένα εξαιρετικό επίτευγμα και ένα παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά στην οικοδόμηση της συλλογικής δυναμικής για τη μείωση του CO2. Επιπλέον, η συντριπτική υποστήριξή τους στη Διακήρυξη της Τουλούζης είναι άλλη μία περίπτωση που δείχνει την αμείωτη δέσμευσή τους για απαλλαγή από τις εκπομπές CO2. Τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να κατανοήσουν τι διακυβεύεται και να βοηθήσουν τον κλάδο μας να μεταμορφωθεί σύμφωνα με τους φιλόδοξους στόχους του”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024