Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗ Φινλανδία γίνεται 'χώρα διέλευσης' για τους Ρώσους τουρίστες προς την Ευρώπη
Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Φινλανδία γίνεται 'χώρα διέλευσης' για τους Ρώσους τουρίστες προς την Ευρώπη

Η Φινλανδία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα περιορίσει τον αριθμό των ρωσικών τουριστικών βίζα στο 10% του τρέχοντος όγκου από την 1η Σεπτεμβρίου, μετά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τον ρωσικό τουρισμό εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Φινλανδία γίνεται σημαντική χώρα διέλευσης για τους Ρώσους τουρίστες που πετούν προς την Ευρώπη. “Η ΕΕ, κλείνοντας τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροπλάνα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ανάγκασε όποιον θέλει να ταξιδέψει στην Ευρώπη να διασχίσει τα σύνορα με το αυτοκίνητο ή να ακολουθήσει μια κυκλική διαδρομή, χρησιμοποιώντας μη δυτικές αεροπορικές εταιρείες”, σημειώνει σε δημοσίευσή της η βρετανική “Guardian”.

“Από τότε που έληξαν οι περιορισμοί της Ρωσίας για τον COVID-19 τον Ιούλιο, σημειώθηκε έκρηξη στον αριθμό των Ρώσων ταξιδιωτών και μια αυξανόμενη αντίδραση στην Ευρώπη κατά της επιτρεπόμενης εισόδου Ρώσων τουριστών όσο ο πόλεμος συνεχίζεται”, συνεχίζει το ρεπορτάζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Pekka Haavisto.

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Pekka Haavisto, δήλωσε ότι η Φινλανδία έχει γίνει “χώρα διέλευσης” για τους Ρώσους τουρίστες. “Το Αεροδρόμιο του Ελσίνκι διαπιστώνει πολλούς Ρώσους τουρίστες αυτήν τη στιγμή”, πρόσθεσε. Η Φινλανδία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα περιορίσει τον αριθμό των ρωσικών τουριστικών βίζα στο 10% του τρέχοντος όγκου από την 1η Σεπτεμβρίου, μετά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τον ρωσικό τουρισμό εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν να εισέρχονται στη Φινλανδία με βίζα που έχουν εκδοθεί από άλλες χώρες της ΕΕ στην ταξιδιωτική περιοχή χωρίς σύνορα Schengen. “Έρχονται εδώ με βίζα Schengen που εκδίδεται από διάφορες χώρες και μετά συνεχίζουν περαιτέρω μέσω του αεροδρομίου του Ελσίνκι”, είπε ο Haavisto.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη Συνοριοφυλακή της Φινλανδίας τον Αύγουστο, περίπου τα 2/3 των Ρώσων που διασχίζουν τα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας το κάνουν με βίζα Schengen που έχει εκδοθεί από χώρα διαφορετική από τη Φινλανδία. “Η Ουγγαρία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ελλάδα και η Ισπανία εκδίδουν κανονικά βίζα στους Ρώσους και είναι γενικά μεταξύ των κορυφαίων χωρών που εκδίδουν κάθε χρόνο”, δήλωσε ο Mert Şaşıoğlu, αξιωματούχος της Συνοριοφυλακής. Πολλά μέλη της ανατολικής ΕΕ σταμάτησαν να εκδίδουν τουριστικές βίζες σε Ρώσους λίγο μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, αλλά οι Ρώσοι με βίζα που εκδόθηκαν από άλλες χώρες της ΕΕ επιτρέπεται να εισέρχονται σε όλα τα κράτη της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Gabrielius Landsbergis, δήλωσε χθες ότι θα μπορούσε να αναζητηθεί μια “περιφερειακή λύση” για την απαγόρευση των Ρώσων τουριστών εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν καταλήξουν σε μια κύρωση που να ισχύει για όλο το μπλοκ και αναμένεται να πραγματοποιήσει συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα με τη Λετονία, την Εσθονία, τη Φινλανδία και την Πολωνία, στο περιθώριο συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Πράγα.

“Αναζητούμε μια ευρωπαϊκή λύση εξαρχής, γιατί είναι η πιο βιώσιμη και νομικά σωστή”, είπε ο κ. Landsbergis. “Εάν δεν καταλήξουμε σε μια τέτοια, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να αναζητήσουμε μια περιφερειακή λύση, που θα περιλαμβάνει τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και ενδεχομένως τη Φινλανδία”, πρόσθεσε, παραδεχόμενος ωστόσο ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν “δύσκολη”.

Ο κ. Haavisto είπε ότι οι κανονισμοί Schengen δεν επιτρέπουν στη Φινλανδία να κλείσει τα σύνορα σε συγκεκριμένες εθνικότητες, καθώς τέτοιες κυρώσεις μπορούν να αποφασιστούν μόνο από κοινού από την ΕΕ. “Καθώς η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής σχεδιάζουν να περιορίσουν αυτές τις βίζες, θα ήταν καλό όλες οι χώρες της ΕΕ να λάβουν παρόμοιες αποφάσεις”, πρόσθεσε.

Στην κεντρική φωτογραφία, επιβάτες στο Αεροδρόμιο του Ελσίνκι (φωτό: AFP).

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024