Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗ Ρωσία εκτός του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού
Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Η Ρωσία εκτός του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Με άμεση ισχύ, η Ρωσική Ομοσπονδία δε θα μπορεί πλέον να ασκήσει τα δικαιώματα ή να απολαύσει τα προνόμια της ιδιότητας μέλους του UNWTO (ΠΟΤ).

Η Ρωσική Ομοσπονδία, ύστερα από ψηφοφορία, έχει αποκλειστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), χάνοντας με άμεση ισχύ τα δικαιώματα και τα προνόμιά της ως τμήμα του συγκεκριμένου φορέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε πρώτη έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του UNWTO, τα μέλη συζήτησαν την αναστολή της Ρωσίας από τον Οργανισμό, όπως αποφάσισε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού στην έκτακτη συνεδρίασή του τον περασμένο μήνα. Η ρωσική αντιπροσωπεία αρνήθηκε να πάρει το λόγο και να υπερασπιστεί τη θέση της και αντ’αυτού ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον UNWTO πριν από τη συζήτηση.

Η Συνέλευση ψήφισε υπέρ της αναστολής, υπερβαίνοντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3. Η απόφαση τίθεται σε άμεση ισχύ, ενώ η οικειοθελής αποχώρηση ισχύει μόνο ένα χρόνο μετά την υποβολή επίσημης επικοινωνίας από ένα μέλος μέσω των κατάλληλων διαύλων.

Ο γενικός γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili δήλωσε: “Τα μέλη του UNWTO έστειλαν ένα σαφές μήνυμα: Ο τουρισμός είναι πυλώνας της ειρήνης και της διεθνούς φιλίας και τα μέλη του UNWTO πρέπει να υποστηρίξουν αυτές τις αξίες ή να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες, χωρίς εξαιρέσεις. Αυτή η έκτακτη Γενική Συνέλευση δείχνει ότι οι ενέργειες της Ρωσίας δεν έχουν υπερασπιστική γραμμή και είναι αντίθετες με τις αρχές του UNWTO και της διεθνούς διακυβέρνησης”.

Απώλεια δικαιωμάτων και προνομίων
Με άμεση ισχύ, η Ρωσική Ομοσπονδία δε θα μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα ή να απολαύσει τα προνόμια της ιδιότητας μέλους του UNWTO. Αυτό σημαίνει ότι δε θα μπορεί να λαμβάνει υπηρεσίες από τον Οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής βοήθειας, ούτε η Ρωσική Ομοσπονδία θα μπορεί να συμμετάσχει σε συναντήσεις ή εκδηλώσεις του UNWTO, να της επιτραπεί να προτείνει οποιουσδήποτε υποψηφίους για να υπηρετήσουν στα καταστατικά όργανα του UNWTO ή να ψηφίσουν στις εκλογές για τα όργανα του UNWTO ή να προτείνουν έναν υποψήφιο για να υπηρετήσει ως γενικός γραμματέας.

Η πρώτη έκτακτη σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης συγκλήθηκε μετά από αίτημα έξι μελών και κατόπιν εντολής του Εκτελεστικού Συμβουλίου του UNWTO. Στη συνέχεια, η Γραμματεία του UNWTO παρείχε μια ολοκληρωμένη έκθεση στη Γενική Συνέλευση προκειμένου τα κράτη μέλη να λάβουν μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με την αναστολή της ιδιότητας μέλους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το Καταστατικό του Οργανισμού.

Το καταστατικό του UNWTO ορίζει ότι οποιοδήποτε κράτος μέλος μπορεί να λάβει αναστολή, εάν τα 2/3 των συναδέλφων τους μελών πιστεύουν ότι επιμένει σε μια πολιτική που αντίκειται στον θεμελιώδη στόχο του Οργανισμού. Για την ψήφιση της πρότασης αναστολής της ιδιότητας μέλους απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 των τακτικών μελών που είναι παρόντα και ψηφίζουν στη Γενική Συνέλευση. Η αναστολή είναι προσωρινή και μπορεί να αρθεί μόνο από τη Γενική Συνέλευση και με την ίδια διαδικασία.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024