Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗ στήριξη επιχειρήσεων – εργαζομένων στο επίκεντρο του 2ου διεθνούς webinar για τον Τουρισμό της Έλ. Κουντουρά
Ευρωπαϊκή Ένωση

Η στήριξη επιχειρήσεων – εργαζομένων στο επίκεντρο του 2ου διεθνούς webinar για τον Τουρισμό της Έλ. Κουντουρά

Προσκεκλημένοι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και φορέων του τουρισμού ζητούν να ενεργοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων και ειδικά των ΜμΕ, την προστασία των θέσεων εργασίας και για το συντονισμό και ενιαίους κανόνες για ασφαλή ταξίδια στην ΕΕ.

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη και στην ανάγκη προστασίας και στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στους κλάδους των ταξιδίων και του τουρισμού που έχουν πληγεί ολοκληρωτικά από την πανδημία, ολοκληρώθηκε και το δεύτερο webinar για τον Τουρισμό που διοργάνωσε η Ευρωβουλευτής κα Έλενα Κουντουρά.

Τη δεύτερη ημέρα, στο πάνελ για τα καίρια ζητήματα για την περιοχή της Ευρώπης, συμμετείχαν προσκεκλημένοι ομιλητές εκπρόσωποι από την παγκόσμια και ευρωπαϊκή ταξιδιωτική βιομηχανία καθώς και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, οι κ.κ.: Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕxCom) της HOTREC, δρ. István Ujhelyi, Ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Διοικούσας Ομάδας της Τask Force για τον Τουρισμό, José Ramón Bauzá Díaz, Ευρωβουλευτής και μέλος της Διοικούσας Ομάδας της Τask Force για τον Τουρισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Lola Uña Cardenas, αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC, αρμόδια του τομέα κυβερνητικών υποθέσεων και Γιώργος Τζιάλλας, εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών UNWTO και πρώην γενικός γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού.

Η κα Κουντουρά ως συντονίστρια της εκδήλωσης στην εισαγωγική της τοποθέτηση αναφέρθηκε στις πιέσεις που έχει ασκήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ακόμη πιο γενναία και άμεση  στήριξη των επιχειρήσεων ιδιαίτερα των μικρομεσαίων αλλά και των εργαζομένων, αναφέροντας ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η  επιβίωσή τους. Επισήμανε μεταξύ άλλων την ευθύνη των κρατών-μελών να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά προγράμματα και πόρους  για τη στήριξη όλων των επιμέρους κλάδων των ταξιδίων και του τουρισμού. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρώπης, η Κομισιόν, το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  και τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν και να καταλήξουν σε ενιαίους κανόνες μέσα από κοινό  συντονισμό για την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης αυτής κρίσης, υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής.

Ο κ. Βασιλικός τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν με άμεσα μέτρα τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίσουν έλλειψη ρευστότητας αλλά και τους ανέργους και πρόσθεσε ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυση του κλάδου για να ολοκληρώσει τη ψηφιακή μετάβαση και τη μετάβαση προς τη βιωσιμότητα.

Ο δρ. Ujhelyi επεσήμανε τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση  του τουρισμού: Συντονισμένο άνοιγμα των συνόρων, θέσπιση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη διαχείριση κρίσεων στο τουρισμό και ισχυρή διακυβέρνηση στο πλαίσιο μια Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Τουρισμό.

Ο κ. Díaz αναφέρθηκε στην αδυναμία της Κομισιόν και του Συμβουλίου να συντονίσουν τα διαφορετικά μέτρα που έλαβαν τα Κράτη Μέλη παρά την διαρκή πίεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ενιαίους κανόνες στην ΕΕ. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για πολλές επιχειρήσεις να καταρρεύσουν μέχρι να γίνει διαθέσιμο ένα ασφαλές εμβόλιο και πρόσθεσε ότι είναι δυνατό να ταξιδεύουμε με ασφάλεια από τώρα με αυστηρά και συντονισμένα μέτρα.  

Η κα Cardenas παρουσίασε τέσσερεις γενικές αρχές για τη στήριξη του τουρισμού: Συντονισμένη χρήση υποχρεωτικών τεστ αντί για καραντίνα, διευκόλυνση της απρόσκοπτης ταξιδιωτικής εμπειρίας, κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα και πρωτόκολλα ασφαλείας και ισχυρή οικονομική στήριξη από τα κράτη κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους

Τέλος, ο κ. Τζιάλλας τόνισε ότι τα δεδομένα του τουρισμού έχουν  ανατραπεί πλήρως από την πανδημία προκαλώντας την δικαιολογημένη ανησυχία των ανθρώπων του τουρισμού. Σύμφωνα με τον κ. Τζιάλλα, η επανεκκίνηση του τουρισμού θα πρέπει να γίνει με τον εσωτερικό τουρισμό ενώ εξέφρασε την άποψή ότι η κρίση αυτή είναι μια ευκαιρία για να σχεδιαστεί δημιουργικά το μέλλον του τουρισμού με στόχο να δίνει περισσότερα στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.

Κλείνοντας τις εργασίες του webinar η κα Κουντουρά συνόψισε τις βασικές θέσεις και προτάσεις:

  • Υπάρχει απόλυτη ανάγκη για ενισχυμένο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ενιαία μέτρα επανέναρξης ταξιδιών και τουρισμού σύμφωνα με τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για υποχρεωτικά τεστ αντί για καραντίνα και ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα  και πρωτόκολλα ασφαλείας
  • Η θέσπιση ενός μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό είναι κρίσιμη για το μέλλον του κλάδου. Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της πρότασης που κατέθεσε η Έλενας Κουντουρά πρώτη φορά τον Οκτώβριο 2019, έγινε με την υιοθέτηση από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προπαρασκευαστικής δράσης ύψους €2,5 εκατ. στον προϋπολογισμό του 2021
  • Η στήριξη των κυβερνήσεων και της ΕΕ στον κλάδο και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους πρέπει να είναι γενναία τόσο βραχυπρόθεσμα για τη διαχείριση της έλλειψης ρευστότητας και αποφυγής πτωχεύσεων όσο και μακροπρόθεσμα για τη βιωσιμότητα και ψηφιακή μετάβαση.

Κάλεσε τέλος τους συμμετέχοντες σε ακόμη πιο στενή συνεργασία και δικτύωση για την πιο δυναμική προώθηση προτάσεων για την προστασία του τουρισμού, ώστε να καταστεί ξανά ισχυρή δύναμη ανάπτυξης που δημιουργεί πολλαπλάσια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

03/02/2023
02/02/2023
01/02/2023
31/01/2023
30/01/2023