Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΚατηγορηματικά αντίθετος στις συμφωνίες με Η.Π.Α. και ο Βαρβιτσιώτης

Κατηγορηματικά αντίθετος στις συμφωνίες με Η.Π.Α. και ο Βαρβιτσιώτης

Την πλήρη αντίθεσή του στην σύναψη διμερών συμφωνιών ορισμένων κρατών μελών της Ε.Ε. και των H.Π.A. για την εξαίρεση των πολιτών τους από τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις, εξέφρασε ο επικεφαλής των […]

Την πλήρη αντίθεσή του στην σύναψη διμερών συμφωνιών ορισμένων κρατών μελών της Ε.Ε. και των H.Π.A. για την εξαίρεση των πολιτών τους από τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις, εξέφρασε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της N.Δ., κ. Ιωάννης<...>Βαρβιτσιώτης.

H πρακτική αυτή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, ανέφερε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Γιατί έτσι οι Η.Π.Α. θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε βάσεις προσωπικών δεδομένων της Ε.Ε., όπως τα προσωπικά δεδομένα των ταξιδιωτών (PNR), τα φορολογικά στοιχεία, τα ποινικά μητρώα. Τα κράτη μέλη πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα, καθώς θίγονται θέματα κοινοτικής αρμοδιότητας, όπως το Σένγκεν και η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική θεωρήσεων.

O κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε την Τσεχία, την Εσθονία, τη Λετονία την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Mάλτα, ως παραδείγματα χωρών, που έχουν ήδη υπογράψει Mνημόνιο Κατανόησης με τις H.Π.A. Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα θα υπάρξουν και άλλες χώρες που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των διμερών συμφωνιών. Στο πλαίσιο αυτό ρώτησε τον Επίτροπο Mπαρό, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει στη λήψη μέτρων κατά των χωρών αυτών και συγκεκριμένα εάν η Επιτροπή έχει νομικά τη δικαιοδοσία να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε στο εφεξής καμία χώρα να μην προχωρά σε μεμονωμένες διαπραγματεύσεις με τις H.Π.A. χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Ευρ. Επιτροπή, η οποία και θα καθορίζει τους όρους της συμφωνίας.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024