Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΟι εταιρείες χαμηλού κόστους στους ελληνικούς ουρανούς

Οι εταιρείες χαμηλού κόστους στους ελληνικούς ουρανούς

Οι εταιρείες χαμηλού κόστους στους ελληνικούς ουρανούς

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει χυθεί πολύ μελάνι για τις αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους στην Ελλάδα. Είναι κοινώς αποδεκτό, πως ο τουρισμός είναι μια από τις λίγες παραγωγικές δραστηριότητες, που μπορεί να ενισχύσει την οικονομία της χώρας στη δύσκολη συγκυρία την οποία διέρχεται, με αποτέλεσμα να μην απορρίπτεται οτιδήποτε μπορεί, άμεσα ή έμμεσα, να βοηθήσει αυτή τη δραστηριότητα.

Με βάση το παραπάνω αξίωμα, συμφωνώ τόσο με την Π.Ο.Ξ. όσο και με το Ξ.Ε.Ε, αλλά και ιδιαίτερα με τις προσπάθειες του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργου Νικητιάδη, να προσελκύσει τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους στην Ελλάδα.

Οι εταιρείες χαμηλού κόστους είναι σχετικά νέα δίκτυα διανομής και εξυπηρετούν στόχους στρατηγικής ανάπτυξης ενός προορισμού.

Το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα είναι το χαμηλό κόστος, που το μεταφέρουν στον πελάτη με τη μείωση τιμής εισιτηρίου. Βασίζονται στην κατάργηση μεσαζόντων, στη μείωση δαπανηρών υπηρεσιών, στην επιλογή αεροδρομίων με χαμηλά τέλη και επιλέγουν προορισμούς που δεν ξεπερνούν τις 3-4 ώρες ταξιδιού.

Οι εταιρείες χαμηλού κόστους, στους τουριστικούς προορισμούς όπου αναπτύσσονται, θα μπορούσαν να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο και να αυξήσουν των αριθμό των αφίξεων.

Στην Ελλάδα, όμως με τη μέχρι σήμερα πολιτική τους, παρατηρούμε ότι, οι εταιρείες χαμηλού κόστους επιλέγουν να δραστηριοποιούνται και προσπαθούν να βρουν το χώρο τους μέσα στις περιόδους αιχμής, όπου οι μεταφορές είναι ήδη αυξημένες με μεταφορικό έργο, που έχει δημιουργηθεί από τους Tour Operators και τον οργανωμένο τουρισμό, καθώς και τους εθνικούς αερομεταφορείς. Το γεγονός, ότι προσφέρονται φτηνά εισιτήρια με τη βοήθεια επιχορηγήσεων από τους προορισμούς, δεν σημαίνει ότι αυξάνεται ο αριθμός αφίξεων ή επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος, αφού απλώς μετατοπίζεται το πλήθος των επισκεπτών από τα τσάρτερς και τους εθνικούς αερομεταφορείς, στις πτήσεις χαμηλού κόστους, και μόνο για τη θερινή περίοδο.

Αυτό υποχρεώνει τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και την πλευρά των υπόλοιπων αεροπορικών εταιρειών, να τάσσεται απερίφραστα υπέρ του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού στον τομέα των αερομεταφορών, χωρίς κανένα προστατευτισμό για καμιά απολύτως εταιρεία.

Σε χώρες, όπου έχει προηγηθεί η ενασχόληση τους με τις χαμηλού κόστους εταιρείες, όπως η Μάλτα, η Κύπρος και οι Βαλεαρίδες Νήσοι, και επειδή εδώ τα λέμε όλα, θετικά και αρνητικά, σας μεταφέρω το κλίμα που επικρατεί:

Οι Εθνικοί Αερομεταφορείς και οι Tour Operators μιλούν για εταιρείες μειωμένης αξιοπιστίας, μεταφορά ταξιδιωτών χαμηλής εισοδηματικής τάξης, κοπάδι επιβατών που συγκεντρώνεται αξημέρωτα σε μακρινά αεροδρόμια, καθίσματα χωρίς αρίθμηση, με αποτέλεσμα οικογένειες να κάθονται αλλού τα παιδιά και αλλού οι γονείς, τουαλέτες που λειτουργούν με κερματοδέκτη, τραπεζάκια που δεν ανοίγουν, γιατί δεν προσφέρονται νερό και φαγητό, αύξηση του χρόνου της απόστασης λόγω μείωσης της ταχύτητας για οικονομία στα καύσιμα, έξτρα χρέωση για την αποσκευή.

Από την άλλη μεριά, το χαμόγελο του καταναλωτή για τη χαμηλή τιμή.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον μεταξύ των εταιρειών, πέφτει σε μας το μπαλάκι να επιλέξουμε και να προγραμματίσουμε με σοβαρότητα και βάθος χρόνου μια βιώσιμη και αειφόρο άποψη απέναντι σε όλους αυτούς (Tour Operators, εθνικούς αερομεταφορείς, χαμηλού κόστους εταιρείες), που ο καθένας από τη δική του πλευρά προσφέρει στον ελληνικό τουρισμό.

Προσωπικά θεωρώ, ότι η πολιτεία έχει υποχρέωση να διευκολύνει όλους όσους επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες στις αερομεταφορές της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και πολιτικές προστατευτισμού. Ειδικότερα για τους low cost carriers, αλλά και τα charters, την άρση γραφειοκρατικών διαδικασιών, την επαναλειτουργία, όπου αυτό είναι δυνατόν, παλαιών αεροδρομίων όπως αυτό της Ρόδου ή και το χαρακτηρισμό σε περιοχές όπου υπάρχουν πέρα του ενός αεροδρομίου, μειώνοντας τα τέλη και δίδοντας τα σε χρήση μόνο σε αυτούς με την υποχρέωση συμμετοχής στα κόστη κάποιων υπηρεσιών του αεροδρομίου, ιδιαίτερα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν το εν λόγω αεροδρόμιο βάση. Εννοείται, ότι σε αυτές τις κατηγορίες θα συμπεριληφθούν και εθνικοί αερομεταφορείς, που έχουν ή θα δημιουργήσουν τμήμα charters. Ήδη σε αυτή τη λογική βρίσκεται το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με τις ενέργειες του υφυπουργού, που συμφωνούμε απολύτως.

Οι φορείς θεωρώ, ότι πρέπει να μελετήσουν τον ανταγωνισμό και την υφιστάμενη κατάσταση στις αερομεταφορές, αλλά και την προοπτική αυτών και να προτείνουν στους προορισμούς, συνεργασίες μαζί τους κατά περίπτωση. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, Ρόδος: κατά τη θερινή περίοδο, εκτός από τις εσωτερικές πτήσεις, που εκτελούνται από την Ολυμπιακή και την Aegean, πετάει πλήθος Tour Operators, που μεταφέρουν οργανωμένο τουρισμό, καθώς και 12 περίπου εταιρείες χαμηλού κόστους με πάνω από 340 προσεγγίσεις μηνιαίως.

Όλος αυτός ο όγκος των πτήσεων, λειτουργεί χωρίς καμία επιδότηση ανά επιβάτη και κάτω από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς της προσφοράς και της ζήτησης. Δουλειά τώρα του προορισμού, που αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα εποχικότητας, όπως και σχεδόν το σύνολο των προορισμών της χώρας, είναι η εξεύρεση δικτύων διανομής, που θα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο και θα εξυπηρετήσουν στόχους στρατηγικής του προορισμού στο επόμενο επίπεδο από την επιμήκυνση, που είναι ο χειμερινός τουρισμός.

Στο σημείο αυτό, είναι δυνατή και εύλογη η συνεργασία του προορισμού με της ευλογίες της πολιτείας και χωρίς παρεμβάσεις και χρηματικές επιδοτήσεις ανά επιβάτη, να συνεργαστεί με τις εταιρείες, οι οποίες είναι διατεθειμένες να πετάξουν εκτός τουριστικής θερινής περιόδου, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο και τον προορισμό να επιμηκύνει την τουριστική του περίοδο ή και να δημιουργήσει ειδικά πακέτα χειμερινού τουρισμού, στο κομμάτι και μόνο της συνδιαφήμισης αυτών των πτήσεων με συγχρηματοδότηση αεροπορικής εταιρείας και προορισμού, στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων του προορισμού.

Αυτό ακριβώς έκανε η Ρόδος με τη Ryannair και το επιμελητήριο Δωδεκανήσου, που από όσα γνωρίζω, είναι η μόνη εταιρεία low cost, η οποία δεσμεύτηκε μέσω αυτής της συμφωνίας να πετάει από ορισμένους προορισμούς προς Ρόδο και το χειμώνα. Αυτό δεν ενοχλεί το θερινό ανταγωνισμό των εταιρειών και είναι ανοιχτό σε άλλες εταιρείες, που θα θελήσουν να κάνουν το ίδιο. Το παράδειγμα όμως αυτό δεν ισχύει για αεροδρόμια και προορισμούς, που δεν πετάνε οι εν λόγω εταιρείες, αλλά πρόθεση του προορισμού είναι να ξεκινήσουν. Εδώ πρέπει να τεθεί ένα διαφορετικό πλαίσιο συνεργασίας πάντα στη βάση της συνδιαφήμισης ή της μείωσης τελών εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο και όχι της επιδότησης θέσεων, που τόσα πολλά πρόστιμα έχει πληρώσει η χώρα μας στην Ε.Ε. επιδοτώντας στο παρελθόν τον εθνικό αερομεταφορέα.

Κυρίες και Κύριοι,

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ένα μεγάλο κεφάλαιο, που αφορά τις εταιρείες χαμηλού κόστους στην Ελλάδα μόλις άνοιξε, η πτήση είναι μεγάλη, παρακαλώ προσδεθείτε και μην γκρινιάζετε!

Ο Χαράλαμπος Παλογιαννίδης είναι γενικός διευθυντής του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού. Το κείμενο αποτέλεσε ομιλία στην εσπερίδα της Ελληνικής Αεροπορικής Ένωσης.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024