Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι κίνδυνοι υγείας σε ένα ταξίδι
Οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Οι κίνδυνοι υγείας σε ένα ταξίδι

Λοιμώξεις, ατυχήματα και ξαφνικά προβλήματα υγείας είναι συχνοί λόγοι για τους οποίους ένα πολυπόθητο ταξίδι μπορεί να καταλήξει άσχημα. Η παθολόγος, ειδική στην Ταξιδιωτική Ιατρική και τη Δημόσια Υγεία, κα […]

Λοιμώξεις, ατυχήματα και ξαφνικά προβλήματα υγείας είναι συχνοί λόγοι για τους οποίους ένα πολυπόθητο ταξίδι μπορεί να καταλήξει<...> άσχημα. Η παθολόγος, ειδική στην Ταξιδιωτική Ιατρική και τη Δημόσια Υγεία, κα Πετρούλα Χατζηπανταζή επισημαίνει στα “Νέα” τους σοβαρότερους κινδύνους ενός ταξιδιού για την υγεία.

“Oι περισσότεροι άνθρωποι, όταν ακούν για προφυλάξεις στα ταξίδια, σκέπτονται μόνο τα εμβόλια», λέει η κα Χατζηπανταζή. “Αυτά όμως αποτελούν μόνο ένα μέρος των απαραίτητων μέτρων. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά την προσοχή στο νερό και τη διατροφή στην περιοχή όπου θα ταξιδέψουν, την προφύλαξη από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, τους κινδύνους από το υψόμετρο, αλλά και την προστασία από τα απρόοπτα που μπορεί να προκύψουν από τα προβλήματα υγείας που οι ίδιοι έχουν ήδη. Aλλωστε, η νοσηρότητά μας `ταξιδεύει` και αυτή μαζί μας”.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Ηealth Οrganisation) και των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) συνιστούν στους ταξιδιώτες:

Πληροφόρηση
– Να μάθουν από πριν χρήσιμες πληροφορίες για τον προορισμό τουςς (τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, τις πιθανότητες για φυσικές καταστροφές, την κατάσταση υγιεινής, τη διάρκεια του ταξιδιού, τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων κ.ά.), από έντυπους τουριστικούς οδηγούς, ηλεκτρονικές σελίδες των χωρών κ.ά.
– Εάν ταξιδέψουν στο εξωτερικό, είναι απαραίτητο να γνωρίζουν ποια εμβόλια πιθανώς απαιτούνται. Η ηλεκτρονική σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και εκείνη των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ διαθέτουν παγκόσμιο χάρτη, με πληροφορίες για τα αναγκαία εμβόλια ανά περιοχή και προειδοποιήσεις για θέματα υγείας, οι οποίες ενημερώνονται συνεχώς. Πληροφορίες υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λoιμώξεων του υπουργείου Υγείας (www.keel.org.gr), στο Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής (τηλ. 210 52 12 194, 52 12 184), καθώς και στις κατά τόπους νομαρχίες (Γραφείο Εμβολίων).
– Να επισκεφθούν τον οικογενειακό γιατρό τους πριν ταξιδέψουν (κατά προτίμηση, 4-6 εβδομάδες νωρίτερα) για έναν έλεγχο υγείας, συνεννόηση για τα φάρμακα που θα πάρετε μαζί τους και εξατομικευμένες συμβουλές για το ταξίδι.
– Να σκεφτούν για την κατάσταση της υγεία τους, π.χ. μήπως είναι αρκετά άρρωστοι για να ταξιδέψουν ή έχουν ειδικές ανάγκες ιατρικής φροντίδας.

Προετοιμασία
– Να βάλουν στην τσάντα που κρατούν στο χέρι τα φάρμακα που χρησιμοποιούν καθημερινά, καθώς και ορισμένα πρώτης ανάγκης.
– Μην ξεχάσουν να βάλουν στις αποσκευές σας υγρά αντιβακτηριακά μαντιλάκια, προφυλακτικά, αντηλιακά προϊόντα, εντομοαπωθητικά και φάρμακα για διάρροιες.
– Να συνεννοηθούν με τον γιατρό τους, να τους συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό που θα μπορούν να πάρουν μόνοι τους σε περίπτωση ανάγκης.
– Εάν υπάρχει ιστορικό αλλεργιών, να πάρουν μαζί τους μια έτοιμη ένεση κορτιζόνης ή αδρεναλίνης, που θα μπορούν να κάνουν μόνοι τους.
– Να πάρουν μαζί τους την κάρτα ή το βιβλιάριο της υγειονομικής τους ασφάλισης. Εάν ταξιδεύετε εκτός Ελλάδας, να συμβουλευτούν τον ασφαλιστικό τους φορέα για τις καλύψεις που παρέχει στο εξωτερικό. Για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ζητήσουν από το Ταμείο τους την έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας.
– Εάν παίρνουν φάρμακα και πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να βεβαιωθούν από την πρεσβεία της χώρας όπου θα πάνε ότι τα φάρμακά τουςς επιτρέπονται στη χώρα αυτή.

Προστασία

– Να φορούν αντηλιακό με προστασία κατά της UVΒ και της UVΑ ακτινοβολίας, καθώς και εντομοαπωθητικό στις ακάλυπτες περιοχές του δέρματος σε περιοχές όπου χρειάζεται (π.χ. περιοχές με ελονοσία ή δάγκειο πυρετό).
– Να είστε πολύ προσεκτικοί στο νερό και στο φαγητό που καταναλώνετε. Σε περιοχές με νερό αμφιβόλου ποιότητας, να αποφεύγετε τα παγάκια, τον καφέ, το τσάι, το νερό της βρύσης (ούτε για πλύσιμο των δοντιών) και το νερό των πηγών.
– Να μην αγοράζουν φαγητά από πλανόδιους πωλητές σε χώρες με χαμηλό επίπεδο υγιεινής.
– Να μην καταναλώνουν ωμά λαχανικά, φρούτα και φρέσκους χυμούς σε χώρες όπου το νερό δεν είναι υγειονομικά ασφαλές.
– Να πλένουν πάντα τα χέρια με νερό και σαπούνι πριν από το φαγητό και μετά την τουαλέτα, το βήχα ή το φτέρνισμα. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιούν καθαριστικό τζελ για τα χέρια, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 60%.
– Να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και να μην πίνουν όταν οδηγούν.
– Να φορούν ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο.
– Να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό σε περιπετειώδεις δραστηριότητες (π.χ. σωσίβιο σε θαλάσσια σπορ ή κράνος στην ποδηλασία).
– Να μην κολυμπούν σε πισίνες που δεν είναι βέβαιο ότι έχουν χλωριωθεί σωστά.
– Να φορούν το βράδυ μακριά μανίκια και παντελόνια σε περιοχές με πολλά κουνούπια.
– Να προτιμούν έναν οδηγό της περιοχής από το να οδηγούν μόνοι τους σε άγνωστες περιοχές.
– Να αποφεύγουν την οδήγηση το βράδυ σε άγνωστες περιοχές ή να μην είναι μόνοι στο αυτοκίνητο.
– Να χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό σε τυχόν σεξουαλική επαφή με νέες γνωριμίες, για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του ΑΙDS, της ηπατίτιδας και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.
– Να ελέγχουν την υγεία τους, όταν επιστρέφουν σπίτι. Εάν δεν αισθάνονται καλά, να απευθυνθούν αμέσως σε γιατρό, πληροφορώντας τον για το μέρος όπου ταξίδεψαν.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024