Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι Βαλεαρίδες αμύνονται με “οικολογικό φόρο”

Οι Βαλεαρίδες αμύνονται με “οικολογικό φόρο”

Ο διευθυντής του οργανισμού τουρισμού των Βαλεαρίδων απέρριψε τους φόβους για μείωση της τουριστικής κίνησης στο νησί που εκδήλωσαν Βρετανοί πράκτορες μετά την ανακοίνωση για την επιβολή ‘οικολογικού φόρου’ που […]

Ο διευθυντής του οργανισμού τουρισμού των Βαλεαρίδων απέρριψε τους φόβους για μείωση της τουριστικής κίνησης στο νησί που εκδήλωσαν Βρετανοί πράκτορες<...> μετά την ανακοίνωση για την επιβολή 'οικολογικού φόρου' που έχει θα επιβάλει το νησί από την 1η Μαΐου, αναφέροντας ότι το περιβάλλον είναι πιο σημαντικό.

Η Tiffany Blackman, διευθύντρια του Ibatur, Ινστιτούτου Τουρισμού των Βαλεαρίδων, περιέγραψε τον οικολογικό φόρο, σαν μια νίκη του δημοσίου έναντι του ιδιωτικού συμφέροντος.

Η Federation of Tour Operators, Ομοσπονδία Τουριστικών Πρακτόρων, φοβάται ότι η φορολόγηση θα οδηγήσει σε μείωση κατά 5% των αφίξεων Βρετανών τουριστών στις Βαλεαρίδες<.>. Σε απάντησή της η Tiffany Blackman δήλωσε ότι "δεν πρόκειται για φορολογία στη βιομηχανία τουρισμού, είναι ένας φόρος που αφορά μόνο τις Βαλεαρίδες, και έχει στόχο να βελτιώσει τον τόπο ως τουριστικό προορισμό αλλά και ως μόνιμη κατοικία. Η χρηματοδότηση για αυτό το στόχο είναι αναγκαία."

Οι πράκτορες έχουν έντονες αντιρρήσεις για το φόρο, ο οποίος αναμένεται να φέρει για τον πρώτο χρόνο, έσοδα της τάξης των 36 εκατ. λιρών Αγγλίας, πλήττοντας βαρύτερα τον οικογενειακό τουρισμό.

Γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης των Βαλεαρίδων και τουριστικών πρακτόρων για τη συλλογή του φόρου, που θα κοστίσει περισσότερες από 70 λίρες Αγγλίας σε μια οικογένεια, για ένα διάστημα διακοπών 2 εβδομάδων.

Η κ. Blackman, επίσης, προσέθεσε ότι "ο οικολογικός φόρος δεν αφορά ορισμένες οικογένειες που μπορεί να έρθουν ή όχι, αφορά την ποιότητα του τόπου προορισμού. Το βασικό θέμα είναι ότι οι ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες δεν συμφωνούν με τον τρόπο που θα συλλεχθεί ο συγκεκριμένος φόρος. Όλοι οι επισκέπτες θα πληρώνουν στο τέλος της παραμονής τους τον περιβαλλοντικό φόρο μαζί με το λογαριασμό τους στα καταλύματα."

Η χρέωση θα εξαρτάται από τη συμφωνία των τουριστών με τα καταλύματα τους και ξεκινά από 0,25 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε κάμπινγκ μέχρι 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Ο μέσος όρος θα είναι 1 ευρώ.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν για μια εκστρατεία πενταετούς διάρκειας, η οποία θα περιλαμβάνει την "ανακαίνιση" τουριστικών περιοχών και την προστασία τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η κ. Blackman ισχυρίστηκε ότι ο 'οικολογικός φόρος΄' υπήρξε θύμα κακής ενημέρωσης και χειρισμού πληροφόρησης. Θεωρεί επίσης ότι δεν πρέπει να αποδοθεί η μείωση της τουριστικής κίνησης, που αναμένεται το 2002 να φθάσει στο 1%, στον οικολογικό φόρο, γιατί μια μείωση της τάξεως αυτής ήταν αναμενόμενη λόγω του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου και της ένταξης των χωρών στη ζώνη του ευρώ. Αφού λοιπόν η κυβέρνηση και ο κόσμος έχουν ψηφίσει το φόρο αυτό, δεν θα πρόκειται να σταματήσει.

Σε απάντηση της για την κριτική των πρακτόρων δήλωσε ότι πρέπει να
προσέξουν το μέσο και απώτερο μέλλον του τουρισμού και να το προστατεύσουν για τις επόμενες γενιές, γιατί εάν το νησί καταστραφεί τότε οι τουρίστες θα επιλέξουν άλλους προορισμούς.

Σχεδόν 11 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τις Βαλεαρίδες κάθε χρόνο, εκ των οποίων 3 εκατομμύρια είναι Βρετανοί.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024